Ισχυρή η αντίσταση των Ρώσων στρατιωτών - Μιλάμε για έναν πόλεμο φθοράς, για έναν πόλεμο logistics είπε ο Stoltenberg
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Stoltenberg υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στο πλαίσιο αυτό η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Σκληρή η αντίσταση των Ρώσων
Ο Stoltenberg είπε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συναντούν κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους «την ισχυρή αντίσταση» των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αμύνονται από πολύ καλά αμυντικές γραμμές που περιλαμβάνουν ναρκοπέδια και αντιαρματικά εμπόδια.
Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως η βοήθεια της Συμμαχίας πρέπει να συνεχιστεί.
«Ο πόλεμος είναι, εξ ορισμού, απρόβλεπτος και μπορεί να συνεχιστεί περισσότερο από ό,τι περιμένουμε.
Η μόνη μας απάντηση είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί και πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αυτό θα είναι ένα σαφές μήνυμα από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε ο Stoltenberg.
Κολοσσιαία ανάγκη
Νωρίτερα ο Stoltenberg έσπευσε να δικαιολογήσει την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο, αποδίδοντας την στην «κολοσσιαία ανάγκη» της Ουκρανίας για οβίδες και στο χαμηλή παραγωγή τους στη Δύση.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος έχει γίνει από καιρό πόλεμος φθοράς και ότι είναι ένας πόλεμος logistics.
Οι ανάγκες της Ουκρανίας για προμήθεια πυρομαχικών αλλά και ανταλλακτικών για επισκευή και συντήρηση όπλων είναι κολοσσιαίες.
Πρέπει να καταλάβετε ότι το ΝΑΤΟ και οι χώρες της συμμαχίας άρχισαν να συνεργάζονται με τη βιομηχανία το περασμένο φθινόπωρο και η παραγωγή τώρα αυξάνεται σταδιακά και το επικροτώ…
Πρόκληση
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε μεγάλο απόθεμα όπλων στην αρχή του πολέμου και δεδομένου ότι η παραγωγή δεν ήταν επαρκής, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκινήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που χρειαζόμαστε για αυτήν την έντονη σύγκρουση.
Όλη αυτήν την περίοδο, η προμήθεια πυρομαχικών είναι μια πρόκληση.
Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους» υπογράμμισε ο Stoltenberg απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν πυρομαχικά διασποράς, τα οποία κατηγορούνται για αυξημένους θανάτους ανάμεσα στους αμάχους.
Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος
«Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος η Ουκρανία να μην έχει αρκετά πυρομαχικά, επομένως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προμηθεύσουμε με τη μέγιστη ποσότητα πυρομαχικών που μπορούμε να τους προμηθεύσουμε.
Όσο για τις αποφάσεις των χωρών του ΝΑΤΟ να παρέχουν συγκεκριμένους τύπους για πυρομαχικά, αυτές είναι οι εθνικές τους αποφάσεις. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν υπογράψει μια σύμβαση για την απαγόρευση των όπλων διασποράς, κάποιες όχι.
Αυτή δεν είναι η θέση του ΝΑΤΟ, αλλά τα κράτη μέλη του έχουν διαφορετικές θέσεις για αυτή τη σύμβαση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να παράξει τη σωστή ποσότητα πυρομαχικών στην Ουκρανία.
Παραδοχή ΗΠΑ για Ουκρανία: Καμία επιτυχία χωρίς πυρομαχικά διασποράς
Σε μια ξεκάθαρη παραδοχή της αποτυχημένης αντεπίθεσης των Ουκρανών προχώρησαν και οι ΗΠΑ με τον Jake Sullivan, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να υποστηρίζει ότι χωρίς τα πυρομαχικά διασποράς (που πρόκειται να στείλουν οι Αμερικάνοι στο Κίεβο) οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση ούτε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ούτε να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Μάλιστα ο Sullivan παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα συμβατικών πυρομαχικών προς το Κίεβο.
«Χωρίς παραδόσεις πυρομαχικών διασποράς 155 χιλιοστών, η Ουκρανία δεν θα έχει αρκετές οβίδες πυροβολικού όχι μόνο για να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση αλλά πιθανότατα ακόμα και για να διατηρήσει τις σημερινές της θέσεις» υποστήριξε ο Sullivan, αναφέροντας πως εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των συμβατικών πυρομαχικών που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους έστελναν στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αποστολή των πυρομαχικών διασποράς.
«Όταν πήραμε την απόφαση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, παρά τις δυσκολίες, παρά τον κίνδυνο για τους αμάχους που συνδέεται με τα πυρομαχικά διασποράς, ο πραγματικός κίνδυνος για τους αμάχους ήταν υψηλότερος χωρίς την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία» επισήμανε ο Sullivan.
Σημειώνεται πως στις 7 Ιουλίου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προμηθεύσουν με πυρομαχικά διασποράς την Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών