Η Μόσχα πάντα απείχε και δεν τα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης
Εν ολίγοις το Κρεμλίνο θα απαντήσει με την μέθοδο, «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» παρά τις ενστάσεις που έχει η ρωσική πλευρά.
Σημείωσε ότι αυτή η απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας θα επηρεάσει επιπλέον και την παράταση της σύγκρουσης που σημειώνεται στο μέτωπο της Ουκρανίας γράφει το πρακτορείο Ria Novosti.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία είναι οπλισμένη με βόμβες διασποράς, «ό,τι λένε, για όλες τις περιπτώσεις», αλλά, συνειδητοποιώντας την απειλή που αποτελούν αυτά τα όπλα για τον άμαχο πληθυσμό, η Μόσχα πάντα απείχε και δεν τα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, η ουκρανική πλευρά έκανε το θέμα της επίθεσης τόσο πολύ που «το ένα τρίτο του κόσμου περίμενε την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου».
"Για να συνοψίσουμε κάποια αποτελέσματα, τι πέτυχαν ωστόσο γι' αυτήν την ευρέως διαφημισμένη και εξαγγελθείσα, όπως την αποκαλούσαν", στρατηγική "αντεπίθεση;
Ως αποτέλεσμα, τι κέρδισαν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ;
Από τις 4 Ιουνίου, οι απώλειες του ανήλθαν σε περισσότερους από είκοσι έξι χιλιάδες στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενώ εξολοθρεύθηκαν τρεις χιλιάδες μονάδες διαφόρων όπλων», είπε.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πάνω από 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων:
17 γερμανικά άρματα μάχης Leopard.
12 American BMP Bradley;
21 αεροσκάφη.
πέντε ελικόπτερα
πέντε γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX.
1244 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης
«Γενικά ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του σε καμία από τις κατευθύνσεις», τόνισε ο υπουργός.
Η αναφορά στον Putin
Σύμφωνα με τον Shoigu, ο Vladimir Putin, παρά τον φόρτο εργασίας του, δύο φορές την ημέρα ακούει τις αναφορές από τη διοίκηση της Κοινής Ομάδας, καθώς και μεμονωμένους διοικητές με λεπτομερείς αναφορές για την τρέχουσα κατάσταση.
«Όλοι οι διοικητές σε όλα τα επίπεδα κατανοούν και αισθάνονται το πλήρες μέτρο της ευθύνης που τους έχει ανατεθεί και εκτελούν τα καθήκοντά τους με τιμή», πρόσθεσε.
Τι είναι οι βόμβες διασποράς
Οι βόμβες διασποράς είναι όπλα που διασπώνται στον αέρα και απελευθερώνουν πολλαπλά εκρηκτικά υποπυρομαχικά ή «βόμβες» σε μια ευρεία περιοχή. Μπορούν να παραδοθούν με αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).
Οι βόμβες έχουν σχεδιαστεί για να εκρήγνυνται όταν χτυπούν στο έδαφος και οποιοσδήποτε βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά.
Πέρα από την αρχική ζημιά που προκλήθηκε από τα πυρομαχικά κατά την πρόσκρουση, πολλές βόμβες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως.
Έως και το 40% των βομβών δεν έχουν εκραγεί σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.
Ως αποτέλεσμα, οι βόμβες διασποράς, όπως οι νάρκες ξηράς, αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους πολύ μετά τη χρήση τους. Μη εκραγείς μηχανισμοί από βόμβες διασποράς μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ανθρώπους χρόνια ή και δεκαετίες μετά την εκτόξευση των πυρομαχικών.
Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει περίπου 260 εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς στο Λάος μεταξύ του 1964 και του 1973. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από 400.000 - ή το 0,47% - έχουν εκκαθαριστεί και τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Reuters.
Όπλα τέλος στη Δύση... δίνουν ότι έμεινε
Τα όπλα και τα αποθέματά τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν εξαντληθεί και για αυτό οι Δυτικοί προσπαθούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ό,τι έχει απομείνει, όπως τα πυρομαχικά διασποράς, υποστηρίζει ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων.
«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν έλλειψη πυρομαχικών για τον επόμενο χρόνο.
Δεν μπορούν να παράξουν και επίσης δεν είναι και πολύ πρόθυμοι να πάρουν από τις αποθήκες τους.
Δεν έχουν άλλα, προσπαθούν τουλάχιστον να δώσουν κάτι» είπε ο Garvilov σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουλίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία.
Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις
Όσον αφορά την προοπτική διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας ο Gavrilov υπογράμμισε πως πλέον αυτές είναι αδύνατες.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι απλώς αδύνατες.
Εάν οι Αμερικάνοι το ήθελαν, θα ανάγκαζαν τους Ουκρανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν οι Ουκρανοί ήθελαν να κάνουν κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα άρχιζαν επίσης να δίνουν σήματα με κάποιο τρόπο.
Αλλά αυτό δεν ισχύει.
Όπως είπε ο Lavrov, αν θέλετε πόλεμο, θα τον έχετε» υπογράμμισε ο Gavrilov.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών