Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον Erdogan στις χώρες του Περσικού Κόλπου αυτή την εβδομάδα
Η τριήμερη περιοδεία πραγματοποιείται αφότου ο Erdogan εξασφάλισε την επανεκλογή του στα τέλη Μαΐου και βασίζεται στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα από το 2021 για την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και θα επιδιώξει να επεκτείνει την ήδη ισχυρή συνεργασία της με το Κατάρ.
Η περιοδεία Erdogan
Ο Erdogan αναμένεται να φθάσει στη Jeddah σήμερα (17/7/2023), όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman (MBS). Την Τρίτη (18/7/2023) αναμένεται να μεταβεί στη Ντόχα και να έχει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Τελευταίος σταθμός του Ερντογάν θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την Τετάρτη (19/7/2023) αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan (MBZ) στο Άμπου Ντάμπι.
Η περιοδεία θα έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τα τρία έθνη, δήλωσε ο Erdogan πριν από την περιοδεία. «Θα θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω όλα τα είδη των σχέσεων μεταξύ μας ταξιδεύοντας στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Ενόψει της προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης που τελικά παρέτεινε την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία, ο Erdogan τόνισε την πρόθεσή του να συναντηθεί και να ευχαριστήσει τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου που, όπως είπε, έστειλαν πρόσφατα χρηματοδότηση στην Τουρκία, βοηθώντας στην ανακούφιση της κεντρικής τράπεζας και των αγορών. Δεν κατονόμασε τις χώρες ούτε διευκρίνισε πότε και πόση χρηματοδότηση έφτασε στην Τουρκική Δημοκρατία.
Εν αναμονή νέων επενδύσεων
Η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει περίπου 28 δισ. δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, τα περισσότερα από τα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται στα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν νέες επενδύσεις από τα κράτη του Κόλπου σύντομα, αφού ο αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz και ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Mehmet Şimşek ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ πριν από το ταξίδι του Erdoğan και είχαν συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους και τους ομολόγους τους.
Ο Şimşek και ο Hafize Gaye Erkan, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ταξίδεψαν την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθούν με αξιωματούχους και επενδυτές.
«Έχουμε ελπίδα για αυτή την επίσκεψη. Έστειλα τους φίλους μου νωρίτερα. Επισκέφθηκαν τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα επισκεφθούμε (αυτές τις χώρες) με αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Erdogan την περασμένη εβδομάδα.
«Κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών επισκέψεων, οι φίλοι μας έδωσαν ορισμένες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να βιώσουμε προσωπικά την υποστήριξη που θα παρέχουν στην Τουρκική Δημοκρατία.
Στις προηγούμενες συναντήσεις μας, είπαν: "Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκική Δημοκρατία. Θα το οριστικοποιήσουμε αυτό μέσω αυτής της επίσκεψης"», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν στην Τουρκική Δημοκρατία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή τα ΗΑΕ.
Η Τουρκική Δημοκρατία αναμένει ότι οι χώρες του Κόλπου θα πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων αρχικά σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του ταξιδιού του Erdogan- δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.
Συνολικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ. δολαρίων αναμένονται σε μια πιο παρατεταμένη περίοδο στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας της Τουρκίας, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές και οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων «θα πρέπει να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την επίσκεψη στον Κόλπο. Θα υπογραφούν ορισμένες σημαντικές συμφωνίες».
Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ömer Bolat δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ. δολαρίων σε πολλούς τομείς.
Συνοδεία από… 200 επιχειρηματίες
Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν τον Erdogan στο ταξίδι του στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), το οποίο θα διοργανώσει εκτεταμένα επιχειρηματικά φόρουμ στις τρεις χώρες.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει να συζητήσει συμφωνίες συνεργασίας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τομείς όπως οι κατασκευές, η στέγαση, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η ενέργεια, ο τουρισμός, η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα, η γεωργία, οι μεταφορές και τα χρηματοοικονομικά, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του DEIK Nail Olpak.
Εκφράζοντας αισιοδοξία για την αναζωογόνηση των οικονομικών σχέσεων και τη διαμόρφωση ισχυρότερων συνεργασιών, ο Olpak δήλωσε επίσης ότι αναμένουν σημαντική αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Οι σχέσεις μας με το Κατάρ ήταν πάντα καλές. Η γέφυρα του διαλόγου και της φιλίας, η οποία άλλαξε θετικά με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία από πέρυσι, άρχισε γρήγορα να αντανακλάται στις οικονομικές μας σχέσεις», σημείωσε.
«Τώρα, καθώς ανοίγουμε μαζί τις πόρτες σε μια νέα εποχή, βλέπουμε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αναζωογονούνται και δημιουργούνται ακόμη ισχυρότερες και πιο δυναμικές συνεργασίες, αφήνοντας πίσω τις παλιές ημέρες».
Ο Olpak δήλωσε ότι η συνεργασία στην οποία στοχεύουν θα φέρει τον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών με όλες τις χώρες της περιοχής πολύ υψηλότερα.
«Ακούμε τα βήματα νέων ρεκόρ εξαγωγών για την επόμενη περίοδο», σημείωσε.
Οι οικονομικές σχέσεις
Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Σαουδική Αραβία έφτασαν τα 1,5 δισ. δολάρια από το τέλος του 2022, με συνολικό όγκο εμπορίου σχεδόν 6 δισ. δολάρια. Ο Olpak δήλωσε ότι ο στόχος είναι να φθάσουν τα 10 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμα και τελικά τα 30 δισ. δολάρια μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά το Κατάρ, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 1,5 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους και ο σημερινός συνολικός όγκος εμπορίου ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισ. δολάρια. Ο Olpak τόνισε ότι στόχος είναι να φθάσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση.
Όσον αφορά τα ΗΑΕ, ο Olpak δήλωσε ότι οι εξαγωγές έφτασαν τα 5,3 δισ. δολάρια το 2022, με συνολικό όγκο εμπορίου περίπου 10 δισ. δολάρια, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ταχεία περαιτέρω άνοδος αυτών των μεγεθών.
Ο Olpak δήλωσε ότι ενώ το εμπόριο είναι σημαντικό και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ο στόχος αυτή τη φορά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
«Κάναμε στοχευμένες πρώτες επαφές σε τομείς όπως οι αμοιβαίες επενδύσεις, οι συνεργασίες σε υφιστάμενα και νέα έργα, οι εξαγορές, οι εξαγορές και οι συνεργασίες σε τρίτες χώρες, καθώς και τα μεγάλης κλίμακας στεγαστικά έργα», σημείωσε.
«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε καλά και υψηλά αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών