Απογοήτευση στις ΗΠΑ για τους ρυθμούς της ουκρανικής αντεπίθεσης
Η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να παράσχει στην Ουκρανία τα τακτικά πυραυλικά συστήματα (ATACMS), αποκαλύπτει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, «η κυβέρνηση Biden δεν πρόκειται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς του στρατού στην Ουκρανία παρά την αυξανόμενη πίεση από Αμερικανούς πολιτικούς και τις εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης».
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η απογοήτευση για τον αργό ρυθμό της αντεπίθεσης της Ουκρανίας κατά των εδραιωμένων ρωσικών δυνάμεων και ο πρόσφατα αμφίσημος τόνος του προέδρου Biden οδήγησαν σε ευρέως διαδεδομένες εικασίες πως οι πύραυλοι θα ακολουθήσουν σύντομα τον δρόμο που ακολουθούν άλλα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ».
Ανησυχία για τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ
Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου και της αμερικανικής διοίκησης με γνώση του θέματος είπαν στην εφημερίδα ότι «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ και καμία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα εδώ και μήνες».
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το Πεντάγωνο πιστεύει ότι το Κίεβο «έχει άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες από τους ATACMS και ανησυχεί ότι η αποστολή αρκετών τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία για να κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης θα υπονόμευε σοβαρά την ετοιμότητα των ΗΠΑ για άλλες πιθανές συγκρούσεις».
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κίεβο για πιθανές προμήθειες ATACMS, αλλά δεν είχε ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.
Ο αριθμός των ATACMS στα αμερικανικά αποθέματα είναι σταθερός, εν αναμονή αντικατάστασής τους με την επόμενη γενιά, τους μεγαλύτερης εμβέλειας πυραύλους Prism, που αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του 2023.
Η Lockheed Martin εξακολουθεί να κατασκευάζει 500 ATACMS κάθε χρόνο, αλλά όλη αυτή η παραγωγή προορίζεται για πώληση σε άλλες χώρες.
Ο διακαής πόθος του καθεστώτος Zelensky
Η Ουκρανία είπε ότι οι ATACMS, με εμβέλεια 305 χιλιομέτρων, είναι απαραίτητοι για την καταστροφή θέσεων διοίκησης και περιοχών υλικοτεχνικής υποστήριξης πολύ πίσω από τις γραμμές του ρωσικού μετώπου.
«Χωρίς όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είναι δύσκολο όχι μόνο να πραγματοποιηθεί μια επιθετική αποστολή αλλά και να διεξαχθεί μια αμυντική επιχείρηση», δήλωνε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιουλίου στην Πράγα.
Οι ATACMS θα επέτρεπαν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της προσαρτημένης στη Ρωσία, Κριμαίας από τις σημερινές τους γραμμές του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Kerch μήκους 19 χιλιομέτρων και της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη. Ερωτηθείς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν τι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αναγκών ασφαλείας της Ουκρανίας, ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Zelensky είπε: «Η απάντησή μου θα είναι πολύ απλή.
Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ ξεκάθαρο και κατανοητό.
Χρειαζόμαστε και περιμένουμε αποφάσεις για τους ATACMS».
Το Κίεβο έχει ζητήσει εκατοντάδες από τους εν λόγω πυραύλους.
Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές της στο Κογκρέσο - πολλοί από τους οποίους έχουν επισκεφθεί το Κίεβο ή συναντήθηκαν αλλού με τον Zelensky και άλλους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους - και οι Αμερικανοί βουλευτές στέλνουν επίμονα αιτήματα στην κυβέρνηση Biden να εγκρίνει τη μεταφορά πυραύλων.
Τον Ιούνιο 2023, η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων περιέλαβε κεφάλαια για την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε ένα δικομματικό ψήφισμα που καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν «άμεσα» τους πυραύλους.
Στις αρχές Ιουλίου, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές James E. Risch και Roger Wicker συμμετέχοντας στις επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, τόνισαν ότι η μεταφορά των ATACMS, μαζί με τα πυρομαχικά διασποράς και τα αεροσκάφη F-16, είναι «κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της Ουκρανίας».
Από το 2022, η αμερικανική διοίκηση επικαλείται διάφορους λόγους για την καθυστέρηση στην αποστολή τους.
Η άρνηση αρχικά επικεντρώθηκε στις ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση σε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας.
Ακόμη και η προμήθεια των όπλων, έχει δηλώσει δημόσια η Μόσχα, θα ξεπερνούσε την κόκκινη γραμμή που έχει θέσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών