Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι για τον κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας κρούει η Ιαπωνία

Καμπανάκι για τον κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας κρούει η Ιαπωνία
Για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο του 2009, η ιαπωνική κυβέρνηση μειώνει τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, καθώς διαβλέπει σημάδια στασιμότητας, την ώρα που το γιεν ενισχύεται πλήττοντας τις εξαγωγές και “απειλώντας” την ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία, και η οποία μπορεί να επιδεινωθεί εξαιτίας της ήπιας και άνευρης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως μάλιστα επισημαίνεται και στην ανακοίνωση, οι οικονομικές ροές μπορεί να παγώσουν για λίγο.
Ωστόσο, στο κυβερνητικό report της κυβέρνησης εκφράζεται και η αισιοδοξία ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα δώσουν ώθηση στην οικονομία βοηθώντας τις παραγωγικές μονάδες να επανέλθουν και να κινηθεί και πάλι η ανάπτυξη. Αγκάθι παραμένει η άνοδος του γιεν, η οποία θα πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές και την παραγωγή.
Η κυβέρνηση μάλιστα κάλεσε την Bank of Japan να στηρίξει την οικονομία και να λάβει την κατάλληλη νομισματική πολιτική ώστε να μην επιστρέψει στην ύφεση η οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η BOJ μείωσε το επιτόκιο ουσιαστικά στο μηδέν και ανακοίνωσε «ολοκληρωμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενός fund ύψους 5 τρισ. γεν για την αγορά ιδιωτικών και δημόσιων assets – που στο σύνολό τους είναι ισχυρά μέτρα που αιφνιδίασαν τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης