Θα αντικαταστήσουμε τα ουκρανικά σιτηρά είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – Αφρικής
Μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών αλλά και την απειλή ότι ο ρωσικός στρατός θα έχει το δικαίωμα να «χτυπήσει» κάθε πλοίο που θα προσεγγίζει τα ουκρανικά λιμάνια, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική και ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει σιτηρά δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες εντός 3-4 μηνών.
Ρεκόρ στη συγκομιδή
Ο Putin, αφού υπογράμμισε πως η Ρωσία αναμένει να έχει μια συγκομιδή ρεκόρ, είπε πως τα κράτη που μπορούν να λάβουν τα ρωσικά σιτηρά είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μαλί, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, το κάθε ένα από τα κράτη αυτή θα παραλάβει 25.000 με 50.000 τόνους ρωσικών σιτηρών.
Όπως είπε η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών τόσο σε εμπορική όσο και σε ανθρωπιστική βάση, διαδραματίζοντας έτσι έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Πυρά σε Δύση
Σημειώνεται πως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 20%, με τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίζει πως η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από ξεδιάντροπη εκμετάλλευση από αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς λιγότερο από το 3% των ποσοτήτων των σιτηρών που εξήχθησαν από την Ουκρανία, κατευθύνθηκαν τελικά προς τα πιο φτωχά κράτη της Αφρικής.
Μάλιστα ο Putin είπε ότι η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία διότι δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που της δόθηκαν σχετικά με τη διευκόλυνση των εξαγωγών της σε σιτηρά και λιπάσματα.
«Προκύπτει μια παράδοξη εικόνα.
Από τη μια, οι δυτικές χώρες παρεμποδίζουν τις προμήθειες των δικών μας σιτηρών και λιπασμάτων (μέσω κυρώσεων), ενώ, από την άλλη, μας κατηγορούν υποκριτικά για τη σημερινή κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το θέμα των σιτηρών και η διατροφική κρίση είναι ανάμεσα στα κορυφαία θέματα που θα θέσουν οι Αφρικανοί ηγέτες στη Σύνοδο με τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πολλά αφρικανικά κράτη, το θέμα των σιτηρών και των τιμών τους, είναι κορυφαίο ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Πληρωμές σε τοπικά νομίσματα
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση αλλά και την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τα αφρικανικά κράτη προκειμένου να αναπτύξουν τις οικονομίες ενώ τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης τοπικών νομισμάτων στο πλαίσιο πληρωμών στον τομέα του εμπορίου.
Ο Putin σημείωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να εμβαθύνει τους οικονομικούς και εμπορικούς της δεσμούς με την Αφρική, και δήλωσε βέβαιος ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά οι εμπορικές τους συναλλαγές.
Ο τζίρος του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας με τα κράτη της Αφρικής ανήλθε σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Περίπου το 25% των ρωσικών παραδόσεων στην αφρικανική αγορά ήταν σιτάρι και περίπου το 22% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, το 60% με 70% των ρωσικών επενδύσεων στην Αφρική προσανατολίζεται στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, ουρανίου, βωξίτη, διαμαντιών, σιδηρομεταλλευμάτων και άλλων ορυκτών.
Αναζητούν κοινή λύση για το Ουκρανικό
Κορυφαίο θέμα είναι και η επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
Όπως ανέφερε ο Azali Assoumani, ο οποίος είναι πρόεδρος των Comoros και επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, τα κράτη της Αφρικής μαζί με τη Ρωσία είναι έτοιμα να αναζητήσουν τρόπους για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Πρέπει να είμαστε μαζί με τη Ρωσία προκειμένου να βρούμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή τόσο από τη Ρωσική Ομοσπονδία που είναι ένα αδελφό κράτος όσο και για τα κράτη της Αφρικής και για όλο τον κόσμο» είπε ο Assoumani, τονίζοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξη Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε να σώσει τις ζωές όλων εκείνων των Αφρικανών που βασίζονται στις προμήθειες τροφίμων από αυτά τα δύο κράτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών