«Άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα, ήταν τεράστια αλλαγή για κάποιον που εργαζόταν για διεθνείς τράπεζες και τον εμπιστεύονταν το σύστημα» είπε η Elena Titova
Στη συνέχεια, διέπρεψε επαγγελματικά στη Ρωσία και την Ουκρανία… ενώ οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έκαναν περικοπές.
Οκτώ ημέρες μετά την εισβολή των δυνάμεων του Vladimir Putin στην Ουκρανία πέρυσι, παραιτήθηκε από τράπεζα της Ουκρανίας, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ήταν μέλος.
Με καταγωγή από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και σπουδαγμένη στις ΗΠΑ, διέκοψε τους επαγγελματικούς της δεσμούς με τη χώρα στην οποία έκανε καριέρα.
Αυτό δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να της επιβάλλουν κυρώσεις.
Μπήκε στη λίστα των ΗΠΑ με τους «Ειδικά Ορισμένους Υπηκόους», έναν κατάλογο ανθρώπων που υπόκεινται στον «πιο αυστηρό εξοστρακισμό» από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο λόγος; Ήταν «συνδεδεμένη» με την Bank Otkritie, την οποία οι ΗΠΑ έθεσαν στη μαύρη λίστα αμέσως μετά την εισβολή, παρόλο που είχε παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο.
Οι ξένες τράπεζες έκοψαν την πρόσβαση στους λογαριασμούς της και είχε πρόβλημα να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης.
«Άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα, ήταν τεράστια αλλαγή για κάποιον που εργαζόταν για διεθνείς τράπεζες και τον εμπιστεύονταν το σύστημα», είπε.
Η χρόνια Οδύσσεια της Titova για να καθαρίσει το όνομά της είναι ένα παράδειγμα της ζημιάς που έχει προκαλέσει η παράλογη έκρηξη κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους τα τελευταία χρόνια.
«Λαμβάνοντας υπόψη πόσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, σε Ρώσους και σε ρωσικές οντότητες ως απάντηση στην εισβολή τους στην Ουκρανία, νομίζω ότι μπορούμε να δούμε σίγουρα τα επόμενα χρόνια πολύ περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτές τις λίστες», δήλωσε ο Kim Donovan, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και διευθυντής του Economic Statecraft Initiative στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.
Μερικές φορές μέσω της υποβολής αιτημάτων μπορεί να βρεις άκρη, αλλά πολλές φορές πρέπει να κινηθείς νομικά».
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι το State Department διεκπεραιώνει αιτήσεις όσων, όπως η Titova, έχουν υποστεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Δυστυχώς, οι κυρώσεις επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους…
Πολλοί Ρώσοι έχουν αντιδράσει νομικά, ενώ λίγοι κατάφεραν να δικαιωθούν.
Τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις στον κάποτε δισεκατομμυριούχο Oleg Tinkov, τον μοναδικό Ρώσο μεγιστάνα που κατήγγειλε δημόσια την εισβολή στην Ουκρανία.
H Titova, 56 ετών, και αρκετοί άλλοι πρώην διευθυντές της Otkritie, είναι αναγκασμένοι να υποστούν μια μέση κατάσταση, δεδομένου ότι ούτε σχέσεις με το Κρεμλίνο έχουν, ούτε δεσμούς με τη Ρωσία διατηρούν.
Στην αγωγή της, η Titova, η οποία ζει τώρα στο Ντουμπάι, υποστηρίζει ότι αυτή και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στοχοποιήθηκαν επειδή περιλαμβάνονταν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Αυτός εκδόθηκε πριν από την εισβολή, ωστόσο, και δεν ενημερώθηκε ποτέ, επειδή η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό πιθανών στόχων.
«Αδιαφανής» διαδικασία
Το δελτίο τύπου του State Department ανέφερε ότι η Titova και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις λόγω του ρόλου τους στην τράπεζα Otkritie.
Το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί τον κατάλογο κυρώσεων ενημερωμένο σε έναν ιστότοπο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους συναλλαγών με αυτούς που βρίσκονται σε αυτόν.
Στην ιστοσελίδα υπάρχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υποβολή ενστάσεων.
Οι δικηγόροι της Titova κατέθεσαν αίτηση απαλλαγής από τις κυρώσεις στις 10 Μαΐου 2022, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης ότι είχε αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο έναν μήνα πριν οι ΗΠΑ επιβάλουν τις κυρώσεις.
Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών την παρέπεμψε σε ένα email του State Department για περαιτέρω ενημερώσεις.
Έτσι ξεκίνησε ένας Γολγοθάς…
Το State Department ζήτησε περισσότερες πληροφορίες: από τους λόγους για τους οποίους ενετάχθη στο δυναμικό της Otkritie το 2017 μέχρι την προσωπική οικονομική της κατάσταση.
Η διαδικασία των κυρώσεων είναι «πολύ αδιαφανής και είναι πολύ δύσκολο να ασκηθεί γρήγορα προσφυγή», δήλωσε ο Nicholas Mulder, καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell που έχει γράψει ένα βιβλίο για τις κυρώσεις.
Η Titova, η οποία έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, είπε ότι οι κυρώσεις την έκαναν ραδιενεργή για οποιονδήποτε πιθανό εργοδότη.
Ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη από την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε.
Ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie, το οποίο έχει επιβληθεί κυρώσεις, ο Andrey Golikov, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρωσία για να υποβληθεί σε θεραπεία λόγω του γεγονότος πως ήταν καρκινοπαθής, ωστόσο δεν είχε πρόσβαση στα κεφάλαιά του τα οποία είχαν καθηλωθεί στην Ευρώπη.
«Δεν βλέπετε συχνά περιπτώσεις όπως αυτές» είπε ο Sam Amir Toossi, δικηγόρος που εκπροσωπούσε τόσο την Titova όσο και τον Golikov.
Μήνυση του Blinken
Η διαδικασία των προσφυγών επιταχύνθηκε μόνον αφού ένα άλλο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Otkritie, ο Ρώσος επενδυτής τεχνολογίας Anatoly Karachinsky, κατέθεσε μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία που επιβλήθηκε από το δικαστήριο για να απαντήσει σε αυτή την υπόθεση, ο Karachinsky έγινε ο πρώτος από τους διευθυντές της Otkritie που αφαιρέθηκε από τη λίστα.
Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε καμία εξήγηση.
Ο Karachinsky αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.
Μετά από άλλο αίτημα για πληροφορίες από το State Department, η Titova και οι δικηγόροι της υπέβαλαν μήνυση.
Ένα μήνα αργότερα, αφαιρέθηκε από τη λίστα.
«Μερικοί μπορεί να θεωρήσουν τη διαγραφή ως αναγνώριση ενός λάθους», είπε ο Toossi, δικηγόρος της Titova.
«Πραγματικά δεν είναι.
Το λάθος χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί, γιατί η παραδοχή του μπορεί να υπονομεύσει την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης».
Για την Titova και τους άλλους που αφαιρέθηκαν από τη λίστα, η αποκατάσταση της ζημιάς είναι πιθανό να πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο.
Η τράπεζα που χρησιμοποιεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αρνείται τις κλήσεις της.
«Όχι μόνο με απενεργοποίησαν, αλλά με έκοψαν από οποιαδήποτε επικοινωνία», είπε η τραπεζίτρια.
Ο Erich Ferrari, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Karachinsky, είπε ότι η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο.
«Έχουμε πελάτες που αφαιρέθηκαν από τη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ πριν από πέντε, έξι, επτά χρόνια, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απόκτηση λογαριασμών ή την εύρεση αντισυμβαλλομένων για συναλλαγές μαζί τους», είπε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών