Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραφροσύνη: Με αποστολές τιτανίου η Ουκρανία βοηθά… σκόπιμα την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας

Παραφροσύνη: Με αποστολές τιτανίου η Ουκρανία βοηθά… σκόπιμα την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας
Κρατική ουκρανική εταιρεία πουλά τιτάνιο στους Ρώσους…
Το τιτάνιο είναι ένα εξαιρετικό μέταλλο, θα λέγαμε «πολυτελείας»: ελαφρύ αλλά εξαιρετικά ισχυρό… Δεν χρησιμοποιείται μόνο στην κατασκευή αεροσκαφών, αλλά και στην αρχιτεκτονική, την ιατρική και, κυρίως, στην αμυντική βιομηχανία.
Δεδομένου ότι το τιτάνιο είναι μια σπάνια πρώτη ύλη, οι εισαγωγές του από τη Ρωσία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις της ΕΕ.
Η Ρωσία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά ως χώρα προέλευσης (με περίπου 15% των αποθεμάτων) και ως κατασκευάστρια με μερίδιο παραγωγής 30%.
Ο όμιλος VSMPO-Avisma, με έδρα την Αικατερινούπολη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο.
Αλλά αυτό μάλλον δεν εμποδίζει τους Ρώσους να εισάγουν την πολύτιμη πρώτη ύλη από την Ουκρανία, η οποία διαθέτει επίσης μεγάλα αποθέματα, μέσω μεσαζόντων στην Ανατολική Ευρώπη.
Μια πρόσφατη έρευνα του ενημερωτικού portal RBC-Ukraine αναφέρει ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει πρώτες ύλες για την παραγωγή τιτανίου από την Ουκρανία.

Κρατική ουκρανική εταιρεία πουλά συμπυκνώματα τιτανίου σε εταιρείες με Ρώσους ιδρυτές

Όπως αναφέρει το ουκρανικό portal, επικαλούμενο στελέχη της βιομηχανίας τιτανίου, σημαντικό μέρος των πρώτων υλών τιτανίου που εξάγονται από την Ουκρανία πιθανότατα φθάνει στη Ρωσία μέσω μεσαζόντων.
Αν και η ίδια η Ουκρανία δεν κατασκευάζει προϊόντα από τιτάνιο, εξάγει συμπυκνώματα τιτανίου σε άλλες χώρες, οι οποίες τα επεξεργάζονται και τα χρησιμοποιούν.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η κρατική United Mining and Chemical Company (UMCC Titanium) εξήγαγε 82.200 τόνους μεταλλευμάτων τιτανίου από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, μεγάλο μέρος αυτών των παραδόσεων πήγαν σε εταιρείες με έδρα την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.
Είναι αξιοσημείωτο, γράφει η πύλη, ότι αυτές οι εταιρείες ιδρύονται από Ρώσους πολίτες και έχουν αποδεδειγμένα συναλλαγές με τη Ρωσία.
Αυτή η λεπτομέρεια δεν θα έπρεπε να έχει ξεφύγει από το κρατικό UMCC Titanium.
Ένας αγοραστής τιτανίου, η Nadezda (ρωσικά: Ελπίδα) Invest, με έδρα την Μπούντβα του Μαυροβουνίου, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε ανώνυμες πηγές στην ουκρανική πύλη.
Σύμφωνα με την έρευνα, η εταιρεία έχει ως συνιδρυτές τους Sergei Orechow και Vladislav Netscheporenko.
Τουλάχιστον το Orechow θα μπορούσε να είναι ρωσικό, σύμφωνα με την ετυμολογία του επωνύμου.
Το τιτάνιο αγόρασε η αυστριακή εταιρεία LL Resourses GmbH, της οποίας ηγείται ο Ρώσος υπήκοος Anatoly Zaitsev από την Αγία Πετρούπολη.
Ο Zaitsev κατοικεί στην Αυστρία και είναι έμπιστος του Ουκρανού ολιγάρχη Dmytro Firtash, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Από την πλευρά του, ο Firtash ήταν μέλος της UMCC Titanium υπό τον Πρόεδρο Janukowytsch και είναι γνωστός για στενές επαφές με τη Ρωσία.

Πώς χρησιμοποιείται το ουκρανικό τιτάνιο στη Ρωσία;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρωσική σύνδεση επεκτείνεται και στην εταιρεία Cytleon s.r.o. με έδρα την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία αγόρασε σκωρία τιτανίου από την Ουκρανία τον Αύγουστο του 2022 και συνιδρυτής ήταν ο Ρώσος πολίτης με εγγραφή στη Μόσχα, Leonid Tsytlenok.
Ουκρανοί ειδικοί επικρίνουν ότι μια κρατική ουκρανική εταιρεία πουλάει εν γνώσει ή εξ αμελείας προϊόντα τιτανίου σε μεσάζοντες, οι οποίοι στη συνέχεια τα στέλνουν στη Ρωσία.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι τελικοί χρήστες αυτών των προϊόντων είναι πιθανό να είναι στρατιωτικά εργοστάσια, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές», γράφει η RBC-Ukraine.
Ο ρωσικός όμιλος VSMPO-Avisma, ο οποίος επίσης ανήκει εν μέρει στην κρατική εταιρεία εξοπλισμών και τεχνολογίας Rostec, εξαρτιόταν επίσης από τις ουκρανικές πρώτες ύλες στο παρελθόν.
Οι συγγραφείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τα προϊόντα της VSMPO-Avisma έχουν διπλό σκοπό, δηλαδή χρησιμοποιούνται συχνά σε στρατιωτικά εργοστάσια εκτός από τον πολιτικό τομέα για την κατασκευή αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πυραύλων κρουζ και για άλλους στρατιωτικούς ή «πολεμικούς σκοπούς».
Απαιτούν λοιπόν διεξοδική έρευνα και έλεγχο της εξαγωγής πρώτων υλών τιτανίου από το Κίεβο.
«Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εξαγωγών δεν σταματά τις εξαγωγές τιτανίου σε εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή», επισημαίνουν οι συγγραφείς.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η εξαγωγή πρώτων υλών τιτανίου στη Ρωσία θα έπρεπε αναμφίβολα να αποκλειστεί, διαβεβαιώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης