Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει το κλίμα για Zelensky: Αναξιόπιστος εταίρος της Δύσης, εάν αποτύχει η αντεπίθεση

Αλλάζει το κλίμα για Zelensky: Αναξιόπιστος εταίρος της Δύσης, εάν αποτύχει η αντεπίθεση
Σοβαρή ήττα για το Κίεβο τυχόν έλλειψη επιτυχίας στο μέτωπο από τον ουκρανικό στρατό
Σχετικά Άρθρα
Στη δριμεία αλλαγή του κλίματος που θα υπάρξει στη Δύση απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, σε περίπτωση που η ουκρανική αντεπίθεση δεν καταφέρει να καταγράψει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία και πρόοδο στο πεδίο των μαχών αναφέρεται σε δημοσίευμα του το περιοδικό Newsweek.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό σε περίπτωση αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης η Δύση να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον Zelensky ως έναν πεισματάρη, αναξιόπιστο εταίρο.
Όπως αναφέρεται, η έλλειψη επιτυχίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να θεωρηθεί από τους Δυτικούς εταίρους ως σοβαρή ήττα για Κίεβο, γεγονός που θα αυξήσει τους φόβους και τις ανησυχίες της Δύσης ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ουκρανική ηγεσία όσον αφορά τον πόλεμο της με τη Ρωσία, είναι «υπερβολικά φιλόδοξοι».
Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Δύση είναι ότι μια αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση θα δώσει την ευκαιρία «να παρουσιαστούν ο Zelensky και η ομάδα του ως πεισματάρηδες και αναξιόπιστοι εταίροι».
«Αυτό που είναι σημαντικό πλέον για το Κίεβο είναι να δείξει στη Δύση ότι η Ουκρανία δεν είναι ένας παράλογος παράγοντας» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το δίλημμα Zelensky

Σύμφωνα με το Newsweek, ο πρόεδρος Zelensky είναι αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα: Να τα δώσει όλα για όλα ρισκάροντας μια δαπανηρή αποτυχία ή να αποδεχθεί μια επιζήμια πολιτικά ήττα μειώνοντας τις απώλειες της Ουκρανίας;
Η έλλειψη προόδου όσον αφορά την αντεπίθεση, έχει εντείνει τη συζήτηση στα ανώτατα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης, στρέφοντας ορισμένους στο γραφείο του προέδρου εναντίον της στρατιωτικής διοίκησης.
Κάποιοι στην πρώτη ομάδα θέλουν να εδραιώσουν τις περιορισμένες επιτυχίες του Κιέβου και να προετοιμαστούν για μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση το ερχόμενο φθινόπωρο με χειμώνα.
Άλλοι από τη στρατιωτιή διοίκηση - συμπεριλαμβανομένου του αρχιστράτηγου στρατηγού Valery Zaluzhnyi - θέλουν να συνεχίσουν, με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να αποδοκιμάζουν την κριτική που ασκείται στην ουκρανική αντεπίθεση.

Blame game

«Υπάρχουν σίγουρα κάποιες διαφορές μεταξύ της ουκρανικής ηγεσίας σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική» αναφέρει στο Newsweek μια πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση.
«Στη στρατιωτική πλευρά, έχετε τον Zaluzhnyi και άλλους - αλλά αυτός έχει την εξουσία - που θέλουν να συνεχίσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτήματα από την πολιτική πλευρά σχετικά με το εάν η συνέχεια των επιχειρήσεων έχει νόημα αυτή τη στιγμή ή εάν έχει περισσότερο νόημα να εδραιωθούν οι όποιες επιτυχίες και να ανακουφιστεί η πίεση στις γραμμές ανεφοδιασμού και τα αποθέματα» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στις ανησυχίες της Δύσης αλλά και σε ένα επικείμενο blame game ανάμεσα στους πολιτικούς και στους στρατιωτικούς της Ουκρανίας.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι παραπλανήθηκαν από τον στρατό όσον αφορά το πόσο καλά θα πήγαινε αυτή η αντεπίθεση, ότι τους δόθηκαν υπερβολικά ρόδινες εκτιμήσεις από τη στρατιωτική πλευρά.
Και είναι δυσαρεστημένοι με αυτό» αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τα συναισθημάτα ορισμένων πολιτικών Ουκρανών αξιωματούχων.

Δυσαρέσκεια για στράτευμα

Στο ερώτημα για το έαν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, αναφέρεται πως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας υποστήριξε ότι «υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ της στρατιωτικής διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθήκον της οποίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις στις δυναμικές συνθήκες της στρατιωτική κατάσταση».
«Η εμπιστοσύνη στη στρατιωτική διοίκηση είναι σημαντική προϋπόθεση για τη νίκη», είπε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης