Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με την «πέμπτη φάλαγγα» της Goldman Sachs: Με κεφάλαια της Κίνας εξαγόρασε βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες

Σάλος με την «πέμπτη φάλαγγα» της Goldman Sachs: Με κεφάλαια της Κίνας εξαγόρασε βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες
Σάλος με τη δραστηριότητα της αμερικανικής τράπεζας…
Ταμείο που δημιουργήθηκε με χρήματα του κινεζικού κράτους χρησιμοποίησε η αμερικανική Goldman Sachs, προκειμένου να καταφέρει να αγοράσει σειρά εταιρειών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης κυβερνοασφάλειας που παρέχει υπηρεσίες στη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Μάλιστα, αναφέρει η εφημερίδα, αυτή η δουλειά γινόταν ακόμα και σε περιόδους έντασης μεταξύ των χωρών…
Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα έχει συνάψει επτά συμφωνίες χρησιμοποιώντας κεφάλαια από ένα «partnership fund» 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ίδρυσε το 2017 με το κρατικό επενδυτικό ταμείο China Investment Corporation (CIC).
Οι συμφωνίες αφορούν μια start-up που παρακολουθεί παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές για το cloud computing, μια εταιρεία φαρμάκων και έναν κατασκευαστή συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τεχνητή νοημοσύνη, drones και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Αν και η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει στις εταιρείες, απέκρυψε ότι οι συμφωνίες χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από το ταμείο της Κίνας.
Οι συμφωνίες υπογραμμίζουν πώς τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν βοηθήσει κρατικά επενδυτικά ταμεία να διεισδύσουν σε κρίσιμους τομείς, παρότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα από την Κίνα.
Υπενθυμίζεται πως ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Lloyd Blankfein ίδρυσε το Ταμείο Εταιρικής Συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Donald Trump στο Πεκίνο το 2017, λέγοντας ότι θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για μια εμπορική ανισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επενδύοντας κινεζικά κεφάλαια σε αμερικανικές εταιρείες.
Η τράπεζα είπε ότι η CIC θα είναι ένας «anchor investor» στο αμοιβαίο κεφάλαιο και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο βοηθώντας τις εταιρείες που αγόρασε να επεκταθούν στην Κίνα.

Eπενδύσεις

Επισημαίνεται πως, παρά τις ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης τα τελευταία χρόνια, η Goldman Sachs έχει εντείνει τη δραστηριότητα του ταμείου, πραγματοποιώντας τέσσερις επενδύσεις το 2021 και μία πέρυσι.
Το 2021, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε το ταμείο συνεργασίας με τη CIC για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της LRQA, της μονάδας επιθεωρήσεων και κυβερνοχώρου του βρετανικού ομίλου ναυτιλιακών ταξινομήσεων Lloyd’s Register.
Η LRQA εκτελεί υπηρεσίες επιθεώρησης και πιστοποίησης και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους κλάδους της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ενέργειας και της υγειονομικής περίθαλψης.
Η επιχείρηση περιλαμβάνει την ομάδα ασφάλειας Nettitude, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι εγκεκριμένος πάροχος υπηρεσιών από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και βοηθά στην «ενίσχυση των κυβερνητικών και αμυντικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο».
Το έργο της περιλαμβάνει την «ethical hacking», με το προσωπικό της να προσπαθεί να χακάρει συστήματα πελατών για να αξιολογήσει τα τρωτά σημεία τους.
Για την εξαγορά της LRQA, το fund των Goldman-CIC επένδυσε με ξεχωριστά ιδιωτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική συμμετοχή του κινεζικού κράτους ήταν σχετικά μικρή.
Αλλά το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας εμπλέκεται στενά με άλλες εταιρείες.
«Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας αγοράς πιστοποίησης και επί του παρόντος υποεκπροσωπούμαστε εκεί, κάτι που επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε εν μέρει με τη βοήθεια του ταμείου [Goldman-CIC]» δήλωσε εκπρόσωπος της LRQA.
Η Goldman Sachs ανέφερε σε δήλωσή της: «Το ταμείο συνεργασίας είναι ένα αμερικανικό ταμείο που διοικείται από έναν διαχειριστή στις ΗΠΑ ο οποίος συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς…
Η τράπεζα συνεχίζει να επενδύει σε αμερικανικές και παγκόσμιες εταιρείες, βοηθώντας τες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην αγορά της Κίνας».
Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες εξαγορές, δεδομένης της «οιονεί δικαστικής» φύσης των εξουσιών της για επενδυτικό έλεγχο.
Αλλά προσέθεσε: Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια».
Πάντως το fund έχει επίσης επενδύσει στην αμερικανική εταιρεία Cprime, η οποία παρέχει συμβουλές σχετικά με το cloud computing, στην Parexel, μια φαρμακευτική εταιρεία, στη Project44, μια start-up που παρακολουθεί παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, στον Aptos, έναν τεχνολογικό όμιλο, στη Visual Comfort & Co, μια εταιρεία φωτισμού, και στην Boyd Corporation, που κατασκευάζει συστήματα ψύξης που χρησιμοποιούνται για μηχανική εκμάθηση και σε drones.
Η CIC είναι επίσης στη «συμβουλευτική επιτροπή περιορισμένων εταίρων» του fund, ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αγορά των private equity για μια ομάδα σημαντικών επενδυτών που μπορούν να συμβουλεύουν αλλά δεν λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις.
Η παλαιότερη ασφαλιστική εταιρεία της Ταϊβάν, η Taiwan Life, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ATP της Δανίας, ο διαχειριστής συντάξεων των ΗΠΑ, το κρατικό συμβούλιο επενδύσεων της Μινεσότα και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν δώσει επίσης χρήματα στο fund.
Το fund της Goldman Sachs ήταν ένα από τα πολλά αποκαλούμενα «διμερή funds» που δημιούργησε η CIC με διεθνείς επενδυτικούς ομίλους για να συναφθούν συμφωνίες στις χώρες καταγωγής τους, βοηθώντας στην αύξηση της έκθεσής της στις δυτικές εταιρείες.
Η Goldman Sachs έχει διατηρήσει επαφές με τη CIC.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας David Solomon συναντήθηκε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της CIC Qi Bin και τον πρόεδρο Peng Chun τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης