Τι λέει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών για τον χρόνο εκπνοής της δυτικής στήριξης στην Ουκρανία
Τόνισε ότι η διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μπορεί να ρίξει φως για το πόσο καιρό η Δύση θα υποστηρίζει ακόμη την Ουκρανία.
Σε μια συνάντηση με φοιτητές και καθηγητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO University), ο κορυφαίος διπλωμάτης επέστησε την προσοχή σε δηλώσεις δυτικών πολιτικών για σχέδια υποστήριξης της Ουκρανίας «για όσο χρόνο χρειαστεί».
«Το συζητήσαμε ανεπίσημα με τους συναδέλφους μας στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS και με ρώτησαν: πόσο πιστεύεις ότι θα πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία για να κερδίσει στο πεδίο της μάχης;
Είπα: Δεν μπορώ να μαντέψω, αλλά υπάρχουν παραδείγματα - δείτε πόσος χρόνος τους πήρε για να πετύχουν τους στόχους τους στο Ιράκ, πόσο χρόνο τους πήρε στο Αφγανιστάν», είπε ο Lavron.
«Νομίζω ότι η απάντηση εδώ είναι ξεκάθαρη», επεσήμανε. Όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα μπορούσε να πάρει για να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και βιώσιμη παγκόσμια τάξη, ο Lavrov παραδέχθηκε ότι «είναι αδύνατο να προβλέψουμε αυτά τα πράγματα».
«Δεν είναι η περιστροφή της Γης, που υπόκειται στους νόμους της αστρονομίας, ούτε άλλες διαδικασίες στον τομέα των θετικών επιστημών - η ιστορία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικότητες των υπευθύνων», εξήγησε.
«Αν ένα κράτος διοικείται από μια συγκεκριμένη προσωπικότητα - φωτεινή ή γκρίζα, μπορείτε να παρατηρήσετε καθημερινά στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και στο Διαδίκτυο, πόσες προσωπικότητες που ηγήθηκαν αυτού ή εκείνου του κράτους, λαμβάνουν αποφάσεις που στοχεύουν αποκλειστικά στη διαιώνιση της δικής τους, όπως πιστεύουν, κυριαρχίας, και υπάρχουν προσωπικότητες που κατανοούν την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κινδύνων και απειλών για όλη την ανθρωπότητα και μόνο μαζί είναι δυνατόν να τους αντιμετωπίσουμε, να βρούμε λύσεις για να τους ξεπεράσουμε, με βάση τα συμφέροντα του κόσμου», είπε.
Αποτυχία πράσινης μετάβασης
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ως παράδειγμα τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση.
Πριν από λίγο καιρό, η ΕΕ άρχισε να μειώνει τις επενδύσεις στην παραγωγή υδρογονανθράκων και να εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια.
«Μετά ο άνεμος φύσηξε προς τη λάθος κατεύθυνση, οι παλίρροιες γύρισαν, ο ήλιος δεν έλαμπε πολύ, και τώρα τα καθαρίζουν όλα αυτά, ενώ μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αναγκάζουν τις αφρικανικές χώρες και άλλες χώρες του τρίτου κόσμου να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, αν και οι ίδιοι έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό όλους τους προηγούμενους δείκτες κατανάλωσης άνθρακα», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Ανέφερε επίσης τη θέση των αφρικανικών χωρών, οι οποίες υπενθυμίζουν στη Δύση την ανάγκη εκπλήρωσης της υπόσχεσης να διατίθενται χρήματα κάθε χρόνο για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εφαρμογή της πράσινης μετάβασης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών