Η κυβέρνηση του Βελγίου συγκέντρωσε 22 δισεκατομμύρια ευρώ από μια έκδοση λαϊκών ομολόγων
Για παράδειγμα λαϊκά ομόλογα εξέδωσε το Βέλγιο, προφέροντας ένα ελκυστικό επιτόκιο στους πολίτες του και μειώνοντας το κόστους δανεισμού του δημοσίου, σε αυτό που οι αναλυτές της Société Générale SA αποκαλούν «win-win» - ή εμείς στην Ελλάδα με ένα σμπάρο δυο τριγόνια.
Η κυβέρνηση του Βελγίου έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένα έκδοση, με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται τη Δευτέρα 4/9.
Οι πωλήσεις τέτοιων τίτλων ενθαρρύνουν επίσης τις τράπεζες να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις τους.
Ηνωμένο Βασίλειο
Αυτό είναι το κλειδί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογο προσφέροντας αποδόσεις πολύ πάνω από το επιτόκιο της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και κάνοντας τις τράπεζες να περάσουν μέρος των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας στους πελάτες τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση των απλών πολιτών να επιλέξουν προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.
Οι κυβερνήσεις από την άλλη μεριά προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη βάση χρηματοδότησής τους καθώς αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και αυξανόμενες δαπάνες, σημειώνει το Bloomberg.
Ορισμένα κράτη βεβαίως είναι πιο πρόθυμα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις των πολιτών τους από άλλα.
Η ιταλική αγορά λαϊκών ομολογών
Η Ιταλία έχει μια καθιερωμένη και καινοτόμο αγορά «λαϊκών» ομολόγων.
Η λεγόμενη σειρά BTP Futura, που πουλήθηκε για πρώτη φορά το 2020, συνδέει τις αποδόσεις με την οικονομική ανάπτυξη.
Συν τοις άλλοις τον περασμένο Ιούνιο, η Ιταλία εξέδωσε τα ομόλογα BTP Valore, τα οποίο συνοδεύονται από μπόνους για τη διακράτηση μέχρι τη λήξη.
Η κυβέρνηση συγκέντρωσε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή την πώληση, ποσό ρεκόρ για μια ιταλική έκδοση που απευθύνθηκε σε επενδυτές λιανικής.
Τι έγινε στην Πορτογαλία
Μετά την κατακόρυφη άνοδο της ζήτησης ομολόγων από νοικοκυριά στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μείωσε την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων και λογαριασμών σε θεσμικούς επενδυτές κατά σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων όλων των λήξεων να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της Société Générale, Sean Kou.
Σε πολλές χώρες, οι τράπεζες άργησαν να αυξήσουν τα επιτόκια επειδή έχουν παρά πολλά μετρητά λόγω των αλλεπάληλων μέτρων νομισματικής τόνωσης της ΕΚΤ.
Αυξάνεται η πολιτική πίεση
Όμως η πολιτική πίεση αυξάνεται.
Το Βέλγιο είπε ότι οι εκδόσεις λαϊκών ομολόγων στις οποίες προχώρησε είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να βελτιώσουν τις προσφορές τους, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ασκήσει κριτική στις τράπεζες για τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν για τις αποταμιεύσεις των πολιτών.
Τέλος, και η Αυστρία σχεδιάζει να προσφέρει ομόλογα λιανικής μέσω άμεσων πωλήσεων σε νοικοκυριά που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις λόγω των χαμηλών επιτοκίων ττων καταθέσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner στις 23 Αυγούστου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών