Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απαντά στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης η Ρωσία - Ή αποδεσμεύετε τις περιουσίες των Ρώσων ή θα πληρώσετε για να φύγετε από τη Μόσχα

Απαντά στον οικονομικό πόλεμο της Δύσης η Ρωσία - Ή αποδεσμεύετε τις περιουσίες των Ρώσων ή θα πληρώσετε για να φύγετε από τη Μόσχα
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
Ολοένα και αυξανόμενο είναι το κόστος που επιβάλλει η Ρωσία για την έξοδο ξένων τραπεζών από τη χώρα, με έναν νέο όρο να έχει τεθεί στο τραπέζι: η Μόσχα απαιτεί από αυτές να αποδεσμεύσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν θέλουν να βγουν από την αγορά.
«Δηλώσαμε τη θέση μας και παραμένει – θα είμαστε σκληροί στο να αφήσουμε ξένες τράπεζες να φύγουν, θα εξαρτηθεί από την απόφαση να ξεπαγώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Alexei Moiseev, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Τα δυτικά έθνη και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό ως μέρος των κυρώσεων τους στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν από δυτικές τράπεζες.

Δύσκολη η έξοδος

Τα σχόλια του Moiseev έρχονται καθώς η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα σε εταιρείες που προσπαθούν να βγουν από τη ρωσική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μόλις 535 ξένες εταιρείες έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με τη χώρα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale.
Αλλά δεν είναι έλλειψη προσπάθειας: Πάνω από 2.000 εταιρείες ζητούσαν έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος ήταν αργή λόγω καθυστερήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταξύ άλλων λόγων.
Η Μόσχα χρεώνει επίσης στις εταιρείες ένα τέλος εξόδου τουλάχιστον 10% της αξίας πώλησης της τοπικής επιχείρησης.
Επιπλέον, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί από πωλητές από «μη φιλικές χώρες» να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% των εσόδων από την πώληση στον ρωσικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2023.
Η Raiffeisen Bank - η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Ρωσία και εργάζεται για την πώληση ή την απόσχιση της τοπικής της επιχείρησης - δήλωσε στην εξαμηνιαία έκθεσή της που κυκλοφόρησε την 1η Αυγούστου: «Οι τοπικοί και διεθνείς νόμοι και κανονισμοί που διέπουν την πώληση επιχειρήσεων στη Ρωσία υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές».

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας δανείζουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία

Ενώ οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει ή εργάζονται για να μειώσουν την έκθεσή τους στη ρωσική αγορά, οι κινεζικές τράπεζες προσπαθούν να καλύψουν το κενό.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας - η Τράπεζα της Κίνας, η Industrial & Commercial Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China - είχαν υπερτετραπλασιάσει τον δανεισμό τους στη Ρωσία μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Μαρτίου 2023.
Οι τέσσερις μεγάλες κινεζικές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας στις αρχές Φεβρουαρίου 2022.
Αυτό εκτινάχθηκε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης