Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σλοβακία ο νέος ταραχοποιός στο ΝΑΤΟ… και σύμμαχος της Ρωσίας – Κρίσιμες εκλογές στις 30/9

Η Σλοβακία ο νέος ταραχοποιός στο ΝΑΤΟ… και σύμμαχος της Ρωσίας – Κρίσιμες εκλογές στις 30/9
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Robert Fico, ο οποίος επαινεί το Κρεμλίνο και τον Putin
Σχετικά Άρθρα
Το σενάριο η Σλοβακία να κάνει στροφή 180 μοιρών ως προς τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία και να αποτελέσει το νέο «ταραχοποιό» του ΝΑΤΟ αλλά και το νέο σύμμαχο της Ρωσίας επεξεργάζεται η Δύση, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Robert Fico, ο οποίος επαινεί το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Putin και εμφανίζεται σαν κάτι αντίστοιχο του Ούγγρου πρωθυπουργού Victor Orban, διατηρεί σαφές προβάδισμα και είναι το φαβορί για τη νίκη.
Μέχρι σήμερα η Σλοβακία στηρίζει απαρέγκλιτα το σχέδιο της Δύσης και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ισχυρή στήριξη στο Κίεβο

Κατά αναλογία μάλιστα είναι ένα από τα κράτη που έχουν προσφέρει την μεγαλύτερη στήριξη στο Κίεβο, αποτελώντας μάλιστα το πρώτο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ που έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, διατυπώνονται ανησυχίες από Δυτικούς αναλυτές ότι εάν ο Fico επανεκλεγεί, τότε είναι πολύ πιθανό η Σλοβακία να κάνει στροφή και να προσφέρει τη στήριξη της στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

Η θέση των Σλοβάκων

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι Σλοβάκοι πιστεύουν κατά 50% πως οι ΗΠΑ αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια τους ενώ μόλις το 40% υποστηρίζει πως η Ρωσία είναι η κύρια υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Μάλιστα αυτό το ποσοστό είναι και το χαμηλότερο ανάμεσα σε όλα τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Πράγματι, η Σλοβακία μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993, αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τη Δύση.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Madeleine Albright, αποκαλούσε τη Σλοβακία, τη «μαύρη τρύπα» της περιοχής.
Ωστόσο, η Σλοβακία εντάχθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το 2004.

Ο Fico, η δολοφονία και η πολιτική αστάθεια

Παρά τη δυτική αυτή στροφή της Σλοβακίας, ο Robert Fico όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία το 2006, στράφηκε κατά της Δύσης χωρίς ωστόσο να τα βάζει με το status quo.
Ο Fico ήταν πρωθυπουργός της Σλοβακίας από το 2006 έως το 2010 και από το 2012 έως το 2018.
Ήταν τότε που ο δημοσιογράφος Ján Kuciak άρχισε να ερευνά μια υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε την κυβέρνηση του Fico, τις επιδοτήσεις της ΕΕ και την ιταλικά μαφία.
Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Kuciak και η αρραβωνιαστικιά του, Martina Kušnírová δολοφονήθηκαν στο διαμέρισμα τους.
Η υπόθεση συγκλόνισε όλη τη Σλοβακία και πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην χώρα μετά το 1989 που έφεραν το τέλος κομμουνισμού.
Η κυβέρνηση του Fico αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Αν και το 2019 κέρδισε τις προεδρικές εκλογές η ακτιβίστρια Zuzana Čaputová, η Σλοβακία δεν κατάφερε να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Σλοβακία μέτρησε 4 πρωθυπουργούς, καθώς διαδοχικά κυβερνητικά σχήματα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σλοβάκοι σοσιαλδημοκράτες (Slovak Social Democracy) του Robert Fico φαίνεται να προηγούνται με 20% διατηρώντας ένα ασφαλές και σταθερό προβάδισμα έναντι της Προοδευτικής Σλοβακίας (Progressive Slovakia) που βρίσκονται στο 16%.
Στην τρίτη θέση με 12% είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (Social Democracy) ενώ ακολουθούν με 9% οι Δημοκράτες (Republic).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης