Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσαρέσκεια Trichet για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ

Δυσαρέσκεια Trichet για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ
Σημάδια δυσαρέσκειας έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον πυρήνα της ευρωζώνης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, να δείχνει την απογοήτευση του στο γεγονός ότι στο κείμενο των προτάσεων που κατέληξαν οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τις κυρώσεις που θα έχουν τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη μέλη δεν συμπεριελήφθησαν οι προτάσεις του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο  Trichet δε συμφωνεί με το κείμενο που ουσιαστικά προώθησαν η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καθώς όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντος του δεν ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα Μέρκελ- Σαρκοζί, το οποίο αφορά κατ' αρχάς τη θέσπιση "πολιτικών κυρώσεων", όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους, για την τιμωρία χωρών που επιδεικνύουν υπερβολική χαλαρότητα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, δεν έγινε λόγος για  τις αυτόματες κυρώσεις στις χώρες μέλη που δεν τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας, που είχε προτείνει ο Trichet. Μάλιστα, μετέθεσαν το πρόβλημα των κυρώσεων στα χέρια των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης