Γιατί τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην Ουκρανία
Μπορεί να φαίνεται ότι ο λόγος της κρίσης στις σχέσεις Κιέβου με κράτη της Ανατολικής Ευρώπης είναι η εμπορική διαμάχη για τα σιτηρά, ωστόσο υπάρχουν βαθύτερα αίτια για τη μεταστροφή κυρίως της Πολωνίας και της Σλοβακίας, αφού η Ουγγαρία ήταν πάντα κριτική απέναντι στο καθεστώς Zelensky.
Η Πολωνία έχοντας υπάρξει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας από την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2022 αλλάζει τώρα τη στάση της απέναντι στο Κίεβο.
Οι σχέσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και του Κιέβου επιδεινώθηκαν πρόσφατα, αφού οι Πολωνοί μαζί με τους Ούγγρους και Σλοβάκους, κινήθηκαν προκειμένου να περιορίσουν τις εισαγωγές φθηνών ουκρανικών σιτηρών σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εγχώριους αγρότες.
Η ένταση στις σχέσεις Κιέβου - Βαρσοβίας και οι Ουκρανοί ολιγάρχες
Το Κίεβο αντέδρασε αμέσως υποβάλλοντας καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά και των τριών χωρών και απείλησε ακόμη και να μπλοκάρει ορισμένες εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Πολωνία και την Ουγγαρία, εάν δεν αρθεί η απαγόρευση στα ουκρανικά σιτηρά.
Πολλοί εξέχοντες Πολωνοί πολιτικοί δυσφόρησαν με αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Marius Blaszczak να επιμένει ότι η Βαρσοβία προστατεύει ουσιαστικά τους Πολωνούς αγρότες από τα σχέδια των «Ουκρανών ολιγαρχών» που θέλουν να πουλήσουν ουκρανικά σιτηρά στην Πολωνία.
Η Πολωνία έχει εκλογές
Ο Πολωνός πολιτικός και ανεξάρτητος σχολιαστής Konrad Rekas, ωστόσο, υποστήριξε ότι η ρητορική της Βαρσοβίας αφορά τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, «τις οποίες το κυβερνόν κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη θα έχανε συνεχίζοντας να υποστηρίζει έτσι άκριτα το Κίεβο».
«Φυσικά, η Ουκρανία δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εσωτερικές υποθέσεις για τους Πολωνούς συμμάχους της, κατανοώντας πλήρως ότι θα λάβει όλα όσα απαιτεί από την επόμενη πολωνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα σχηματίσει την κυβέρνηση», λέει ο Rekas στο Sputnik.
Υποστηρίζει ότι η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας δεν σχετίζεται πραγματικά με το θέμα των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών ή την υποτιθέμενη πρόθεση της Βαρσοβίας να καταλάβει ορισμένα ουκρανικά εδάφη.
Πιστεύει επίσης ότι είναι απίθανο να επηρεάσει την πορεία της ουκρανικής σύγκρουσης.
«Η Πολωνία θα εξακολουθεί να είναι κόμβος για τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου.
Οι Πολωνοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν εκατομμύρια για την ουκρανική μετεγκατάσταση στην Πολωνία», παρατήρησε ο αναλυτής.
Από την κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, η Πολωνία παρείχε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού στο καθεστώς του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών ενώ φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στο πολωνικό έδαφος.
Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε ότι η χώρα του επικεντρώνεται πλέον στον οπλισμό της με σύγχρονα όπλα και δεν μεταφέρει πλέον οπλισμό στο Κίεβο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης Piotr Muller είπε πως η Βαρσοβία προφανώς δεν έχει σχέδια να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία από το 2024 και μετά.
Η πρόταση Zelensky για τη Γερμανία εξαγρίωσε τους Πολωνούς
Ένας πρόσθετος λόγος που προκάλεσε την οργή της Πολωνίας ήταν η πρόταση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να γίνει η Γερμανία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η πρόταση Zelensky πρέπει να απορριφθεί πάραυτα έγραψε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).
«Η πρόταση του Zelensky η Γερμανία να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρή αντίδραση», σημείωσε ο Πολωνός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τη γνώμη του, η Γερμανία είναι «μια χώρα που δεν πλήρωσε ποτέ για τις ληστείες και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά της Πολωνίας, των Πολωνών και άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο. »
«Αυτό είναι προφανές», πρόσθεσε ο Mularczyk.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2022, οι πολωνικές αρχές παρουσίασαν μια έκθεση τριών τόμων για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία ως αποτέλεσμα της κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας το 1939-1945. Η ζημιά υπολογίστηκε σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότι (1,3-1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Στις 3 Οκτωβρίου του 2022, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau ζήτησε επισήμως από τη Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις, με τον ισχυρισμό πως η Πολωνία τις απαρνήθηκε επίσημα το 1953.
Ουκρανοί πληρώστε τον λογαριασμό
Ενδεικτικό της έντασης, που υπάρχει τώρα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το γεγονός πώς Πολωνός βουλευτής μετέβη στην ουκρανική πρεσβεία ζητώντας από το Κίεβο να πληρώσει τον… λογαριασμό για όσα προσέφερε η Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο βουλευτής Krzysztof Bosak, ο οποίος εκτίμησε το ποσό που χρωστά η Ουκρανία στην Πολωνία στα 32 δισ. δολάρια διαμαρτυρήθηκε για την υποβολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Έρχεται η Σλοβακία
Η Πολωνία έχει βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και είναι αδύνατο οι πολιτικοί της να συνεχίσουν να στηρίζουν έτσι άκριτα την Ουκρανία σε βάρος των δικών τους συμφερόντων, τουλάχιστον στις προεκλογικές εξαγγελίες.
Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι το κυβερνόν κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» είναι εθνικό κόμμα και αυτό βαρύνει ακόμα περισσότερο σε αποφάσεις, που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τη χώρα.
Εξάλλου και η Σλοβακία, ένας άλλος εξέχων υποστηρικτής του καθεστώτος του Κιέβου, προσανατολίζεται να αλλάξει τη στάση της στην ουκρανική σύγκρουση μετά τις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, του οποίου το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer (Κατεύθυνση) κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις, έχει ήδη δηλώσει ότι η Μπρατισλάβα δεν θα «στείλει πλέον όπλα ή πυρομαχικά στην Ουκρανία» εάν το κόμμα του συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.
Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη
Τέλος υπενθυμίζεται ότι σε μία ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα ισχυρές η πλειονότητα των πολιτών τηρεί κριτική στάση απέναντι στην παροχή ολοένα και μεγαλύτερης στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που βρίσκεται σταθερά πάνω από το 21% και είναι δεύτερο έχει ταχθεί κατά της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και θα επιβάλει τη θέση του, εάν συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.
Στη Γαλλία η Marie Le Pen είναι πρώτη και επίσης έχει ταχθεί κατά της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο αντιπροσώπων που διεξάγεται στην Ουκρανία.
Κριτική στάση τηρούν και οι πολίτες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών