Οι Αρμένιοι θα περάσουν από το Nagorno-Karabakh στην Αρμενία μέσω του διαδρόμου του Λατσίν
Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, μια περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά τα τελευταία 30 χρόνια ελέγχονταν από τις τοπικές αυτονομιστικές ομάδες των Αρμενίων, αναγκάστηκαν σε κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά από μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία υπέστησαν ήττα από τον πολύ μεγαλύτερο στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αρμενίων κατά την ενσωμάτωση της περιοχής, αλλά η ηγεσία των Αρμενίων στο Nagorno-Karabakh είπε στο Reuters ότι θα φύγουν.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.
Φοβούνται εθνοκάθαρση
«Οι άνθρωποι μας δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο David Babayan σύμβουλος του Samvel Shahramanyan, του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh θα περάσουν στην Αρμενία μέσω του διάδρομου του Λατσίν που τη συνδέει το έδαφος με το Karabakh.
Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Babayan ενώ στην Αρμενία, ο πρωθυπουργός Nikol Pashinian δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί επειδή απέτυχε να σώσει το Karabakh.
«Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», είπε ο Babayan.
«Οι υπεύθυνοι για τη μοίρα μας θα πρέπει μια μέρα να απαντήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους».
Σημείο διασταύρωσης αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η έξοδος των 120.000 Αρμενίων από τη γη τους εισάγει μια ακόμη ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία του ορεινού Nagorno-Karabakh, το οποίο με την πάροδο των αιώνων βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Περσών, των Τούρκων, των Ρώσων, των Οθωμανών και των Σοβιετικών.
Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασταυρώνεται με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή.
Την Κυριακή 24/9 αναμένεται πάντως να αρχίσουν οι πρώτες εκκενώσεις για αρρώστους και τραυματίες από την πρώην αποσχισθείσα περιοχή.
Τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι του Nagorno-Karabakh είχαν μείνει χωρίς τρόφιμα, ωστόσο οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι περίπου 150 τόνοι ανθρωπιστικού φορτίου από τη Ρωσία και άλλοι 65 τόνοι αλεύρι που αποστέλλονται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών