Σήμα για αυστηρή νομισματική πολιτική από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde…
Αυτό επανέλαβε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde… από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα οριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε η Lagarde.
«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως», δήλωσε από τις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4% αυτόν τον μήνα - ένα επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι θα είναι το αποκορύφωμα, σε μια νομισματική σύσφιξη που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο για την εξάλειψη του πληθωρισμού.
Προοπτικές
Σύμφωνα με την Christine Lagarde, η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, στάσιμη το α’ εξάμηνο του 2023 και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω εξασθένηση το τρίτο τρίμηνο.
Η χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές και ο αντίκτυπος των αυστηρών συνθηκών χρηματοδότησης περιορίζουν την ανάπτυξη.
Ο τομέας των υπηρεσιών, που ήταν ανθεκτικός μέχρι πρόσφατα, τώρα αποδυναμώνεται.
Η αγορά εργασίας παρέμεινε μέχρι στιγμής ανθεκτική, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Ιούλιο.
Ωστόσο, παρότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών μετριάζεται και η συνολική δυναμική επιβραδύνεται.
Όσον αφορά το μέλλον, όπως λέει η Lagarde, η οικονομική δυναμική αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται, υποστηριζόμενα από την πτώση του πληθωρισμού, την αύξηση των μισθών και την ισχυρή αγορά εργασίας.
Οι τελευταίες προβλέψεις προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, συνέχισε να μειώνεται από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του περασμένου έτους φθάνοντας στο 5,2% τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός της ενέργειας ανέβηκε τον Αύγουστο αλλά παρέμεινε αρνητικός στο -3,3%.
Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων μειώθηκε από το υψηλότερο σημείο του Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλός, φθάνοντας σχεδόν στο 10% τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα μειώθηκε από 5,5% τον Ιούλιο σε 5,3% τον Αύγουστο και οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να μετριάζονται.
Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις τιμών παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να διατηρείται υψηλός από τις ισχυρές δαπάνες για διακοπές και ταξίδια και από την αύξηση των μισθών.
Το δεύτερο τρίμηνο, η συμβολή του κόστους εργασίας στον ετήσιο εγχώριο πληθωρισμό αυξήθηκε, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης παραγωγικότητας.
Αντίθετα, η συμβολή των κερδών μειώθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.
Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν και ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να φτάσει τον στόχο μας μέχρι το τέλος του 2025.
Προβλέπεται να μειωθεί από 5,6% το 2023 σε 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025.
Η νομισματική πολιτική
Σύμφωνα με τη Lagarde, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά μάλλον θα παραμένει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό.
«Για να ενισχύσουμε την πρόοδο προς τον στόχο μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα βασικά μας επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα.
Με βάση την πιο πρόσφατη εκτίμησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια πολιτικής μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, βασίζοντας τις αποφάσεις μας στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σύσταση προς τις κυβερνήσεις
Σύμφωνα με τη Lagarde, «Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα μέτρα στήριξης για να αποφύγουν αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων.
Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να καταστήσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.
Ένα ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης είναι συντριπτικά προς το κοινό μας συμφέρον.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ έως το τέλος του έτους».
Μάλιστα, έχουν σκιαγραφηθεί τέσσερις προτεραιότητες: χαμηλότερο δημόσιο χρέος και χαμηλότερη ετερογένεια των επιπέδων χρέους μεταξύ των χωρών.
Υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερη αντικυκλικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, κατέληξε η Lagarde.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών