Η UNHCR και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι αυξάνουν τη στήριξή τους προς τις αρμενικές αρχές, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διεθνούς βοήθειας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 120.000 Αρμένιοι ζούσαν στον θύλακα πριν την ανακατάληψή του από το Αζερμπαϊτζάν την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση αστραπή.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επεσήμανε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ ότι περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Αρμενία από το Nagorno Karabakh.
«Πολλοί είναι πεινασμένοι, εξουθενωμένοι και έχουν ανάγκη άμεση βοήθεια», ανέφερε ο Filippo Granti.
«Η UNHCR και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι αυξάνουν τη στήριξή τους προς τις αρμενικές αρχές, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διεθνούς βοήθειας», υπογράμμισε.
Στον θύλακα «παραμένουν μερικές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, διασώστες, εθελοντές και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που επίσης προετοιμάζονται να φύγουν», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Artak Beglarian πρώην συνήγορος του πολίτη στο Nagorno Karabakh, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν είναι «επίσημες» πληροφορίες.
Εξάλλου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή στο Nagorno Karabakh, κυρίως για να αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός δεν είχε πρόσβαση στον θύλακα επί «σχεδόν 30 χρόνια».
Την Πέμπτη η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Nagorno Karabakh ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Σε μερικές ημέρες περισσότερο από το 80% του αρμένικου πληθυσμού εγκατέλειψε τις εστίες του υπό τον φόβο αντιποίνων από το Αζερμπαϊτζάν, καίγοντας τα προσωπικά του αντικείμενα προτού πάρουν τον δρόμο για την Αρμενία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών