Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Στη δίνη των προβληματικών δανείων Ρουμανικές, Βουλγαρικές και Ουγγρικές τράπεζες

Fitch: Στη δίνη των προβληματικών δανείων Ρουμανικές, Βουλγαρικές και Ουγγρικές τράπεζες
Στη δίνη των προβληματικών δανείων πιθανόν να επανέλθουν οι ρουμανικές, οι ουγγρικές και οι βουλγαρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προειδοποίσε ότι οι ο κλάδος των τριών χωρών πιθανόν να εισέλθει σε νέα κρίση.
Ο αναλυτής Michael Steinbarth του οίκου επέκρινε τις τράπεζες για την στρατηγική τους στη διαχείριση των κεφαλαίων τους, ενώ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ρουμανικός κλάδος, και το μικρότερο εκ των τριών ο βουλγαρικός. Τα μακροοικονομικά μεγέθη των τριών χωρών μάλιστα επιβαρύνουν και τους κλάδους. Οι ρουμανικές και οι βουλγαρικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, τονίζει ο Steinbarth και η φορολογία των ουγγρικών τραπεζών θα βαρύνει σημαντικά την κερδοφορία τους.
Ο οίκος διατηρεί το αρνητικό outlook σε 15 από 44 τράπεζες της περιοχής, με τις 6 από αυτές να είναι στη Βουλγαρία και τις 4 στη Ρουμανία. Τα προβληματικά δάνεια στη Βουλγαρία φτάνουν το 12,6% των συνολικών χορηγήσεων τον Ιούνιο, σχεδόν δηλαδή το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρσι, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία φτάνει στο 7,5% και 11,3% αντίστοιχα.
Η κρίση στην Ελλάδα αύξησε το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη στις θυγατρικές τους στην περιοχή. Περίπου το ένα τρίτο των τραπεζών της Βουλγαρίας και το 12% αυτών της Ρουμανίας, ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες όπως η Πειραιώς και η Alpha Bank. Επιπλέον, οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών των UniCredit, Erste Group Bank και Societe Generale, δυσκολεύτηκαν στη διάρκεια της κρίσης να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης