Η διαρροή στη διασύνδεση φυσικού αερίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ευπάθεια της υποθαλάσσιας υποδομής, μετά τις εκρήξεις στους παραπλήσιους αγωγούς Nord Stream
Μια «ασυνήθιστη» πτώση της πίεσης στον αγωγό ώθησε τους φορείς εκμετάλλευσης να σταματήσουν τις ροές νωρίς την Κυριακή (8/10/2023), με τις γειτονικές χώρες να ξεκινούν επιθεώρηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Φιλανδού πρωθυπουργού, ο εν λόγω αγωγός υπέστη ζημιά και η θέση της βλάβης έχει εντοπιστεί, μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Τα σενάρια για τη βλάβη
Η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη φινλανδικές πηγές ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διακοπή μπορεί να προκλήθηκε από σκόπιμη ενέργεια. Το δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας, επικαλούμενο φινλανδικές κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ξεχωριστά ότι η βλάβη στον αγωγό δεν προκλήθηκε με φυσικό τρόπο.
Προς το παρόν δεν μπορούν να αποκλειστούν πιθανές αιτίες για τη διακοπή, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του διαχειριστή του εσθονικού συστήματος φυσικού αερίου Elering.
Η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει άλμα με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου να βρίσκεται στο +12,6% στα 49,21 ευρώ.
Ευπαθής η υποθαλάσσια υποδομή της Ευρώπης
Η διαρροή στη διασύνδεση φυσικού αερίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ευπάθεια της υποθαλάσσιας υποδομής, μετά τις εκρήξεις στους παραπλήσιους αγωγούς Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας πέρυσι.
Μετά απ' αυτές τις επιθέσεις, τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν αυξήσει τις παρακολουθήσεις με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, ενώ οι υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός Balticconnector τέθηκε σε χρήση μόλις πριν από τρία χρόνια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών