Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συμφώνησε να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο πολέμου με τον πρώην υπουργό Άμυνας
Αντιμέτωπο με υπαρξιακή απειλή φαίνεται πως είναι το Ισραήλ, αφού η ένταση στη Μέση Ανατολή λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να εκτιμάται σε περίπου 11.000.
«Αφήνουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη… Η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή» δήλωσε ο Benjamin Netanyahu σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
«Παραμερίζουμε όλες τις διαφορές μας για να πολεμήσουμε έναν εχθρό χειρότερο από το ISIS» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε: «Ένοπλοι της Hamas αποκεφάλισαν στρατιώτες και βίασαν γυναίκες.
Αγόρια και κορίτσια πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί».
«Η ενότητα του λαού σε στιγμές θλίψης και οδύνης βρίσκει απήχηση παγκοσμίως.
Η Hamas είναι σαν τον ISIS, θα τη συντρίψουμε και θα την εξαλείψουμε όπως έγινε και με το ISIS»
Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Joab Gallad δήλωσε από πλευράς του για την επίθεση της Hamas ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχουμε βιώσει από το Ολοκαύτωμα».
Διμέτωπος...
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ φαίνεται πως είναι έτοιμο ακόμα και για πόλεμο σε δύο μέτωπα, σε περίπτωση που η Hezbollah επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτεθεί από την περιοχή του Λιβάνου.
Αυτό ανέφερε ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο Sky News.
Σύμφωνα με τον Regev, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό πως η Hesbollah θα κλιμακώσει την κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για πόλεμο σε δύο μέτωπα», ανέφερε.
«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον Βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.
«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος.
Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων», πρόσθεσε.
Στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, τόνισε σε δηλώσεις του πως δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει το «Gerald R Ford», αναφέροντας πως στόχος δεν είναι η ανάμειξη στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas, αλλά η αποτροπή άλλων χωρών στο να εμπλακούν.
Ο Kirby αποκάλυψε πως το αεροπλανοφόρο «Dwight D Eisenhower» θα ξεκινήσει «για ένα μακρύ και προγραμματισμένο ταξίδι» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και «θα βρεθεί όπου είναι απαραίτητο».
Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως το πολιτικό προσωπικό του Ισραήλ συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συμφώνησε να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο πολέμου με τον πρώην υπουργό Άμυνας και αρχηγό του κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης Benny Gantz και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη σύγκρουση.
Περαιτέρω, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη λωρίδα της Γάζας, κονιορτοποιώντας τα πάντα… στην προσπάθειά τους να ξεριζώσουν τη Hamas, ενώ αναπτύχθηκαν βόρεια του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα, όπου οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να πολεμούν.
Τα αντίποινα στον αποκλεισμένο θύλακα σκότωσαν μέχρι τώρα, όπως λέει το Reuters, 1.055 ανθρώπους και τραυμάτισαν 5.184, ενώ περίπου 535 κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν αφήνοντας περίπου 250.000 πολίτες άστεγους, ανέφεραν οι αρχές της Χαμάς της Γάζας.
Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονταν σε καταφύγια του ΟΗΕ, ενώ άλλοι στριμώχνονταν σε σπασμένους δρόμους.
Το Ισραήλ έχει ορκισθεί εκδίκηση για την πιο θανατηφόρα επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών στην 75χρονη ιστορία του, η οποία άφησε πτώματα σκορπισμένα παντού.
«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα επιχειρήσουμε και στο έδαφος», είπε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.
Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα σε «ολική πολιορκία» αποκόπτοντάς την από τρόφιμα και καύσιμα.
Τα μέσα ενημέρωσης της Hamas ανέφεραν την Τετάρτη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε αφού ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιους ένοπλους που διείσδυσαν από τη Γάζα.
«Όπου υπάρχουν ηγέτες της Ηamas χτυπάμε με ακρίβεια και δύναμη», ανέφεραν αξιωματούχοι του IDF.
Πάντως, μια χερσαία επίθεση εγκυμονεί κινδύνους για το Ισραήλ, ιδίως για τους ομήρους που κρατούνται στη στενή, ευρέως αστικοποιημένη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται αυστηρά από τη Ηamas.
Υπενθυμίζεται πως η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση απείλησε να εκτελεί έναν αιχμάλωτο για κάθε χτύπημα στο σπίτι χωρίς προειδοποίηση.
Ο ΙDF ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στο X ότι ο «Ο λαός του Ισραήλ ζει» (Am Israel Chai) σηματοδοτώντας τη λήξη συναγερμού.
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι οδηγήθηκαν στη Γάζα όμηροι.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών.
Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ο εν ενεργεία Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Ναμπλούς, Ghassan Daghlas, είπε ότι Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους.
Την ίδια στιγμή, ένα νοσοκομείο στην Ashkelon, βόρεια της Γάζας, χτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Σε ένδειξη της διεύρυνσης της κρίσης, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου, μετά από επίθεση με ρουκέτες από την Hezbollah, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ένα από τα σπίτια που έπληξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τη νύχτα σκότωσε τρεις συγγενείς του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Mohammed Deif, του εγκέφαλου της επίθεσης, η οποία σχεδιαζόταν για δύο χρόνια.
Το δε Ισραήλ απέσυρε εποίκους και στρατεύματα από τη Γάζα το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής.
Η Ουάσιγκτον είπε ότι συνομιλεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για ασφαλή διέλευση αμάχων από τη Γάζα, με έλλειψη τροφίμων.
Ο Hussein Al-Sheikh, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να αποτραπεί «μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».
Φόβοι για πολυμέτωπο πόλεμο
Μεγάλη είναι η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων μετά και από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο.
Όμως υπάρχει δυσκολία.
Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα.
Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.
Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς.
Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου.
Η Hezbollah εντείνει τις επιθέσεις και μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Hamas.
Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ.
Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα.
Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.
Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Hezbollah και το Ιράν, και όχι για τη Ηamas.
ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιθέσεις της Hezbollah στο Ισραήλ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε ότι ανησυχεί για τις αναφερόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, καλώντας τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τη διάχυση της σύγκρουσης.
Οι δηλώσεις του Guterres ήρθαν καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έως και 15 αλεξίπτωτα πλαγιάς εισήλθαν στον εναέριο χώρο του βορείου Ισραήλ, αν και οι λεπτομέρειες της εν λόγω εισβολής δεν έγιναν γνωστές
«Κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα, και σε όσους έχουν επιρροή σε αυτά τα κόμματα, να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση», τόνισε στους δημοσιογράφους ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν εξίσου στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και δεν θέλουν να δουν τη σύγκρουση «να κλιμακώνεται» ή «να επελκτείνεται», σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Είδαμε εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο… προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να διευρύνεται ή να διευρύνεται», επεσήμανε ο Kirby σε συνέντευξή του στο MSNBC.
Προσθέτει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει ένα δεύτερο μέτωπο για να πολεμήσει και να υπερασπιστεί.
www.bankingnews.gr
«Αφήνουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη… Η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή» δήλωσε ο Benjamin Netanyahu σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.
«Παραμερίζουμε όλες τις διαφορές μας για να πολεμήσουμε έναν εχθρό χειρότερο από το ISIS» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε: «Ένοπλοι της Hamas αποκεφάλισαν στρατιώτες και βίασαν γυναίκες.
Αγόρια και κορίτσια πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί».
«Η ενότητα του λαού σε στιγμές θλίψης και οδύνης βρίσκει απήχηση παγκοσμίως.
Η Hamas είναι σαν τον ISIS, θα τη συντρίψουμε και θα την εξαλείψουμε όπως έγινε και με το ISIS»
Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Joab Gallad δήλωσε από πλευράς του για την επίθεση της Hamas ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχουμε βιώσει από το Ολοκαύτωμα».
Διμέτωπος...
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ φαίνεται πως είναι έτοιμο ακόμα και για πόλεμο σε δύο μέτωπα, σε περίπτωση που η Hezbollah επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτεθεί από την περιοχή του Λιβάνου.
Αυτό ανέφερε ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο Sky News.
Σύμφωνα με τον Regev, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό πως η Hesbollah θα κλιμακώσει την κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για πόλεμο σε δύο μέτωπα», ανέφερε.
«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον Βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.
«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος.
Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων», πρόσθεσε.
Στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, τόνισε σε δηλώσεις του πως δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει το «Gerald R Ford», αναφέροντας πως στόχος δεν είναι η ανάμειξη στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas, αλλά η αποτροπή άλλων χωρών στο να εμπλακούν.
Ο Kirby αποκάλυψε πως το αεροπλανοφόρο «Dwight D Eisenhower» θα ξεκινήσει «για ένα μακρύ και προγραμματισμένο ταξίδι» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και «θα βρεθεί όπου είναι απαραίτητο».
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας…UPDATE: NSC Spokesperson John Kirby confirms the USS Dwight D Eisenhower carrier strike group will be headed to the Mediterranean but says it will not join the USS Gerald R. Ford strike group as a second strike group, but will be available in the area if needed. pic.twitter.com/kpaAxbgXfc
— Moshe Schwartz (@YWNReporter) October 11, 2023
Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως το πολιτικό προσωπικό του Ισραήλ συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu συμφώνησε να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο πολέμου με τον πρώην υπουργό Άμυνας και αρχηγό του κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης Benny Gantz και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη σύγκρουση.
Περαιτέρω, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη λωρίδα της Γάζας, κονιορτοποιώντας τα πάντα… στην προσπάθειά τους να ξεριζώσουν τη Hamas, ενώ αναπτύχθηκαν βόρεια του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα, όπου οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να πολεμούν.
Τα αντίποινα στον αποκλεισμένο θύλακα σκότωσαν μέχρι τώρα, όπως λέει το Reuters, 1.055 ανθρώπους και τραυμάτισαν 5.184, ενώ περίπου 535 κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν αφήνοντας περίπου 250.000 πολίτες άστεγους, ανέφεραν οι αρχές της Χαμάς της Γάζας.
Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονταν σε καταφύγια του ΟΗΕ, ενώ άλλοι στριμώχνονταν σε σπασμένους δρόμους.
Το Ισραήλ έχει ορκισθεί εκδίκηση για την πιο θανατηφόρα επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών στην 75χρονη ιστορία του, η οποία άφησε πτώματα σκορπισμένα παντού.
«Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα επιχειρήσουμε και στο έδαφος», είπε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.
Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα σε «ολική πολιορκία» αποκόπτοντάς την από τρόφιμα και καύσιμα.
Τα μέσα ενημέρωσης της Hamas ανέφεραν την Τετάρτη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε αφού ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματά του σκότωσαν τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιους ένοπλους που διείσδυσαν από τη Γάζα.
«Όπου υπάρχουν ηγέτες της Ηamas χτυπάμε με ακρίβεια και δύναμη», ανέφεραν αξιωματούχοι του IDF.
Πάντως, μια χερσαία επίθεση εγκυμονεί κινδύνους για το Ισραήλ, ιδίως για τους ομήρους που κρατούνται στη στενή, ευρέως αστικοποιημένη Λωρίδα της Γάζας που κυβερνάται αυστηρά από τη Ηamas.
Υπενθυμίζεται πως η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση απείλησε να εκτελεί έναν αιχμάλωτο για κάθε χτύπημα στο σπίτι χωρίς προειδοποίηση.
Ο ΙDF ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στο X ότι ο «Ο λαός του Ισραήλ ζει» (Am Israel Chai) σηματοδοτώντας τη λήξη συναγερμού.
Ωμότητες…Am Israel Chai??
— Israel Defense Forces (@IDF) October 11, 2023
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι οδηγήθηκαν στη Γάζα όμηροι.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών.
Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ο εν ενεργεία Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Ναμπλούς, Ghassan Daghlas, είπε ότι Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους.
Την ίδια στιγμή, ένα νοσοκομείο στην Ashkelon, βόρεια της Γάζας, χτυπήθηκε από πύραυλο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Σε ένδειξη της διεύρυνσης της κρίσης, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου, μετά από επίθεση με ρουκέτες από την Hezbollah, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.
Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ένα από τα σπίτια που έπληξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τη νύχτα σκότωσε τρεις συγγενείς του αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Mohammed Deif, του εγκέφαλου της επίθεσης, η οποία σχεδιαζόταν για δύο χρόνια.
Το δε Ισραήλ απέσυρε εποίκους και στρατεύματα από τη Γάζα το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής.
Η Ουάσιγκτον είπε ότι συνομιλεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για ασφαλή διέλευση αμάχων από τη Γάζα, με έλλειψη τροφίμων.
Ο Hussein Al-Sheikh, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να αποτραπεί «μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».
Φόβοι για πολυμέτωπο πόλεμο
Μεγάλη είναι η ανησυχία για μια πιθανή γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνέχεια των δραματικών εξελίξεων μετά και από τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο.
Όμως υπάρχει δυσκολία.
Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα.
Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.
Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς.
Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου.
Η Hezbollah εντείνει τις επιθέσεις και μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Hamas.
Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ.
Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα.
Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.
Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Hezbollah και το Ιράν, και όχι για τη Ηamas.
ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιθέσεις της Hezbollah στο Ισραήλ
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε ότι ανησυχεί για τις αναφερόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το νότιο Λίβανο, καλώντας τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τη διάχυση της σύγκρουσης.
Οι δηλώσεις του Guterres ήρθαν καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έως και 15 αλεξίπτωτα πλαγιάς εισήλθαν στον εναέριο χώρο του βορείου Ισραήλ, αν και οι λεπτομέρειες της εν λόγω εισβολής δεν έγιναν γνωστές
«Κάνω έκκληση σε όλα τα κόμματα, και σε όσους έχουν επιρροή σε αυτά τα κόμματα, να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση», τόνισε στους δημοσιογράφους ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν εξίσου στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και δεν θέλουν να δουν τη σύγκρουση «να κλιμακώνεται» ή «να επελκτείνεται», σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Είδαμε εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο… προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να διευρύνεται ή να διευρύνεται», επεσήμανε ο Kirby σε συνέντευξή του στο MSNBC.
Προσθέτει ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει ένα δεύτερο μέτωπο για να πολεμήσει και να υπερασπιστεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών