Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Putin: Σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει το Ισραήλ - Αποτυχία ΗΠΑ, αναδύεται ένα πολυπολικό μοντέλο εξουσίας

Παρέμβαση Putin: Σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει το Ισραήλ - Αποτυχία ΗΠΑ, αναδύεται ένα πολυπολικό μοντέλο εξουσίας
Πρωτοφανής σε σκληρότητα η επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ, δικαίωμα του να αμυνθεί είπε ο Putin
Σχετικά Άρθρα
Για σοβαρές συνέπειες από μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που πραγματοποιείται στο Κιργιστάν, αναφέροντας πως τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ.
«Ακούμε για σχέδια προετοιμασίας για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.
Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι ακόμα και αν δεν είμαστε στρατιωτικοί ειδικοί, η χρήση βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού σε κατοικημένες περιοχές είναι ένα περίπλοκο θέμα, που θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλα τα μέρη» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως χωρίς βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η επιχείρηση.

Τεράστιες απώλειες στους άμαχους

«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους θα είναι απολύτως απαράδεκτες.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί.
Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι να σταματήσει η αιματοχυσία» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως το Ισραήλ πράγματι δέχθηκε μια σφοδρή επίθεση, τονίζοντας ωστόσο ότι μια διευθέτηση είναι δυνατή, μόνο εάν δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Όπως είπε ο Putin, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέρα από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
«Στόχος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή της φόρμουλας των «δύο κρατών» των Ηνωμένων Εθνών, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ» είπε ο Putin, ο οποίος υπογράμμισε πως πράγματι το Ισραήλ δέχθηκε μια επίθεση πρωτοφανή στη σκληρότητα της.
«Φυσικά και το Ισραήλ έχει δικαίωμα προστασίας.
Έχει δικαίωμα να εξασφαλίσει την ειρηνική ύπαρξή του» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως πρέπει αυτή η κρίση να διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα.
«Σε αυτή την κατάσταση, σε αυτό το μέρος, μου φαίνεται ότι απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Πλήρης αποτυχία των ΗΠΑ

Ο Putin υποστήριξε πως η επιδείνωση στη Μέση Ανατολή οφείλεται στην αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ καθώς όπως τόνισε, οι Αμερικάνοι επιχείρησαν να λύσουν το Παλαιστινιακό ζήτημα με τη βοήθεια οικονομικών μέτρων ενώ εμπόδισαν το έργο του Κουαρτέτου (Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ) για το Μεσανατολικό.
«Αυτή η πολιτική οδήγησε σε νέα όξυνση στην περιοχή» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο κόσμος αλλάζει, αναδύεται ένας πολυπολικό μοντέλο

Όπως υποστήριξε, ένα νέο πολυπολικό μοντέλο εμφανίζεται στον κόσμο, όπου οι διεθνείς σχέσεις υφίστανται μη αναστρέψιμες αλλαγές και πρώην ηγέτιδες δυνάμεις χάνουν σταδιακά την εξουσία τους.
«Προφανώς, αυτό συνδέεται πρώτα από όλα με τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή είναι η βάση από την οποία προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα.
Και οι τάσεις είναι τέτοιες που τα κράτη του "χρυσού δισεκατομμυρίου" χάνουν σταδιακά, λόγω αντικειμενικών συνθηκών και παρά τις προσπάθειες τους, την ηγεμονία τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι όγκοι παραγωγής αυξάνονται στην Ασία και στα κράτη του παγκόσμιου Νότου και υπογραμμίζοντας πως το μέγεθος του ΑΕΠ των κρατών - μελών του BRICS είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των κρατών - μελών της G7.

Η Ρωσία έτοιμη να συνδράμει σε μια συνθήκη ειρήνης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Ο Putin αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με αφορμή την υπόθεση του Nagorno-Karabakh.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως είναι έτοιμος να συνδράμει στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο κρατών, αναφέροντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πολυετή σύγκρουση.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών και τους εμπειρογνώμονες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, πρ
«Φυσικά, θα βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί από τους ηγέτες αυτών των χωρών.
Επαναλαμβάνω: η επιλογή εξαρτάται πάντα από την εκάστοτε χώρα.
Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για αυτό το έργο» τόνισε ο Putin.

Παραμένει αποτελεσματική η Κοινοπολιτεία

Αναφερόμενος στο έργο της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών ο Putin υποστήριξε ότι παρά τις εξωτερικές πιέσεις και παρά τη δύσκοη γεωπολιτική κατάσταση, παραμένει μια αξιόπιστη συμμαχία συνεργασίας.
«Τα συμμετέχοντα κράτη οικοδομούν σχέσεις αποκλειστικά στις αρχές της εταιρικής σχέσης, του αμοιβαίου οφέλους και της εκτίμησης των συμφερόντων του άλλου», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Γεωργία και η Ουκρανία περιλαμβάνονται επίσημα στην ΚΑΚ, αλλά δεν λαμβάνουν μέρος στις εργασίες ενώ για τη Μολδαβία, σημείωσε ότι πρακτικά έχει χάσει την ταυτότητά της.
«Αλλά αυτή είναι η επιλογή τους. <...>
Η επιλογή του καθενός από εμάς - θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ή όχι;
Η εργασία εντός της ΚΑΚ μας δίνει μια τέτοια ευκαιρία και ενισχύει τις θέσεις μας.
Ταυτόχρονα δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και να σεβόμαστε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, πέρα από τη Ρωσία, συμμετέχουν η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μολδαβία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης