Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Αδύνατη η εκκένωση 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Γάζα – Απέτυχε η λύση των δύο κρατών

Borrell: Αδύνατη η εκκένωση 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων από τη Γάζα – Απέτυχε η λύση των δύο κρατών
Wang (Κίνα): Το εβραϊκό έθνος δεν περιπλανιέται πλέον στη Γη, αλλά πότε θα μπορέσει το παλαιστινιακό έθνος να επιστρέψει στην πατρίδα του;
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
«Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.
Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης πως ενώ η λύση των δύο χωριστών κρατών είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο μελλον, δεν θα διευθετήσει την τρέχουσα σύγκρουση.
Ο Borrell έκανε δηλώσεις στο Πεκίνο με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi αναφορικά με ζητήματα διεθνούς ασφαλείας.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο ίδιος επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας.
Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Borrell .
Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Borrell .
«Υπεραπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί»
 «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».

Συμφωνία για τη λύση των δύο κρατών 

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ήταν κρίσιμο μέρος των συζητήσεων με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα, είπε.
«Αντιμετωπίζουμε κρίσιμες στιγμές στη Γάζα», είπε ο Borrell σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Αν και η λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να επιτευχθεί για αύριο, αλλά αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί και πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστούμε προσπαθώντας να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη λύση, σημείωσε.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν στα νότια του εδάφους πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή, ανέφερε το Σάββατο (14/7) ο Guardian.
Η Χαμάς προέτρεψε τον κόσμο να παραμείνει στη θέση του και να αψηφήσει την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση.
Borrell says EU to manage ties with China in 'constructive' manner | Reuters
Απόρριψη του εκτοπισμού 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακόμισαν νότια μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ OCHA, ανέφερε το δημοσίευμα των ΜΜΕ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas είπε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ότι «απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό» Παλαιστινίων από τη Γάζα, μετά από εντολή του Ισραήλ, ανέφερε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 το Aljazeera.
Ο Abbas είπε επίσης ότι πρέπει να επιτραπούν αμέσως ανθρωπιστικοί διάδρομοι στον αποκλεισμένο παράκτιο θύλακα για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, ανέφερε η έκθεση των ΜΜΕ.
«Σίγουρα, συζητάμε για την κατάσταση εκεί [στη Γάζα]», είπε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι συμφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το να ζητηθεί από 1 εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν μέσα σε 24 ώρες είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει.
«Δεν μπορείς να μετακινήσεις τέτοιο όγκο ανθρώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά δεν υπάρχουν καταφύγια ούτε μεταφορικά μέσα», είπε.
Η θέση είναι ξεκάθαρη είναι ότι σίγουρα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο γεγονός ότι έχει υποφέρει. Αλλά όπως ούτως ή άλλως, έχει όριο, είπε ο Borrell. «Αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».
Απευθυνόμενος στη συνάντησή του με τον Wang Yi, ο Borrell είπε, παρά τις διαφορές, πιστεύουμε ότι «υπάρχει ακόμη χώρος για συνεργασία και οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς μια ισχυρή δέσμευση με την Κίνα».
Ένα πιο σημαντικό και κρίσιμο μέρος της συζήτησής μας ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και σίγουρα συμφωνούμε ότι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση σε αυτήν την κρίση είναι να εργαστούμε για τη λύση για τα δύο κράτη, είπε ο Borrell.
Η λύση των δύο κρατών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως προκειμένου η περιοχή της Μέσης Ανατολής να επιτύχει πραγματική ειρήνη και για το Ισραήλ να επιτύχει διαρκή ασφάλεια, είπε ο Wang την Παρασκευή (13/9) ανταλλάσσοντας απόψεις για τις κλιμακούμενες συγκρούσεις Παλαιστίνης-Ισραήλ.
Israel Gaza live news: Civilians flee northern Gaza as US says it is  talking to Israel about 'safe areas' - BBC News
Η θέση της Κίνας

Όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ιδρύσει κράτος, το ίδιο έχει και η Παλαιστίνη.
Ενώ ο ισραηλινός λαός έχει εξασφαλίσει την επιβίωσή του, ποιος είναι εκεί για να νοιαστεί για την επιβίωση του παλαιστινιακού λαού;
Το εβραϊκό έθνος δεν περιπλανιέται πλέον στη Γη, αλλά πότε θα μπορέσει το παλαιστινιακό έθνος να επιστρέψει στην πατρίδα του;
Σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν διάφορες αδικίες και η αδικία προς την Παλαιστίνη έχει παραταθεί για μισό αιώνα, κουβαλώντας τον πόνο πολλών γενεών.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, τόνισε ο Wang.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης