Ακόμα πιο δύσκολη φαντάζει η επόμενη ημέρα για Ισραήλ και Γάζα εάν επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ
Προφανώς το Ισραήλ θέτει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους όσον αφορά την χερσαία επίθεση του, τη στιγμή που οι ΗΠΑ διαμηνύουν μέσω του προέδρου Joe Biden, με κατηγορηματικό τρόπο πως θα ήταν μεγάλο λάθος η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και πως πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους.
Οι 4 στόχοι του Ισραήλ
Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝ, το στρατιωτικό υπουργικό συμβούλιο το Ισραήλ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες Κυριακή 15/10, ενέκρινε τους τέσσερις βασικούς στόχους της στρατιωτικής επέμβασης στη Γάζα.
Βάσει του εγγράφου που επικαλείται ο ραδιοφωνικός σταθμός και στο οποίο φέρεται να προσδιορίζονται οι στόχοι της χερσαίας επίθεσης, το Ισραήλ σχεδιάζει:
- να εξαλείψει πλήρως το στρατιωτικό και πολιτικό δυναμικό της Hamas
- να εξαλείψει κάθε απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας
- να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και
- να προστατεύσει τον πληθυσμό και τα σύνορα του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την εισβολή στη Γάζα, με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν πως βασική αιτία για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην έναρξη της χερσαίας επίθεσης, να είναι η αποχώρηση των Παλαιστινίων αμάχων από την πόλη της Γάζας και από τα βόρεια εδάφη της.
Εκτιμάται πως πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, κινούμενοι προς τα νότια εδάφη της Γάζας ενώ όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, η Hamas κρατά 199 ομήρους.
Μπροστά σε νέο αδιέξοδο ο Netanyahu
Σε κάθε περίπτωση – και όπως αναφέρει και το βρετανικό BBC – το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνουν οι δυνάμεις του και πού ακριβώς θα πάνε όταν εισβάλλουν στη Γάζα.
Εξίσου σημαντικό είναι, τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να εξουδετερώσει την Hamas.
Συνεπώς, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο και ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που διαμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Διακινούνται διάφορα σενάρια, ότι η αντίπαλη παλαιστινιακή φατρία, η Fatah θα μπορούσε να εισέλθει και να αναλάβει τον έλεγχο.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση υπό τα ισραηλινά τανκ, δεν θα μπορούσε να έχει καμία επιτυχία λόγω έλλειψης αξιοπιστίας.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν θέλει να καταλάβει τη Γάζα.
Αλλά υπό αυτά τα δεδομένα, ίσως το πράξει για κάποιο χρονικό διάστημα και έως ότου βρεθεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανη.
Άρα η εισβολή του Ισραήλ και η επίτευξη των στόχων του Netanyahu, ακόμα και αν στεφθεί με επιτυχία, είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα και αδιέξοδα.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με την κατακραυγή των Ισραηλινών, μεγάλο μέρος των οποίων, τον θεωρεί ως τον απόλυτο υπεύθυνο για αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών