Συντονισμό των εταίρων για να σταματήσουν οι αιματοχυσίες ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος
«Ο λόγος για την τρέχουσα άνευ προηγουμένου κλιμάκωση είναι η μακροχρόνια στασιμότητα στη διαδικασία διευθέτησης των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναλαμβάνει τη θέση αρχών του υπέρ της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος σε διεθνή νομική βάση, η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να συντονιστεί με «όλους τους εποικοδομητικά σκεπτόμενους εταίρους για να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει το απαράδεκτο κάθε μορφής βίας κατά των αμάχων και επισημαίνει ότι η Ρωσία συμπάσχει βαθιά με όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ένοπλης αντιπαράθεσης και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια. Η δέσμευση της ρωσικής πλευράς να συντονίσει κοινές προσπάθειες των εταίρων με εποικοδομητικό τρόπο επιβεβαιώθηκε από το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κήρυξη άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το οποίο είναι ισορροπημένο και μη πολιτικοποιημένο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις της Κίνας για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μπορούν να αποτελέσουν μια ρεαλιστική βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με συνέντευξη στην κινεζική τηλεόραση που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ και να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», η οποία έχει ως στόχο να συζητήσει την πρόοδο στο τεράστιο διεθνές έργο υποδομών της Κίνας.
Ωστόσο, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν επιτρέπει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «Πώς μπορείς να διεξαγάγεις διαπραγματεύσεις όταν δεν θέλουν και, μάλιστα, έχουν δημοσιεύσει ένα κανονιστικό έγγραφο που απαγορεύει αυτές τις διαπραγματεύσεις;».
Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η άρση του διατάγματος και η προθυμία για συνομιλίες. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Ουκρανία πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στην Ουκρανία και τη Δύση, επειδή η χώρα θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας και δεν καταδίκασε ποτέ την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Πεκίνο, ο Πούτιν και ο Σι αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα διεθνούς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Πούτιν στο εξωτερικό, μετά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν την περασμένη εβδομάδα, αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψής του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.
Η Κίνα δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το δικαστήριο στην ολλανδική πόλη Χάγη και μπορεί επομένως να αγνοήσει το ένταλμα σύλληψης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών