Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shin Bet, Mossad συγκρότησαν την task force «Nyli»: Ρητή εντολή Netanyahu να εντοπίσει και εξοντώσει μαχητές της Hamas

Shin Bet, Mossad συγκρότησαν την task force «Nyli»: Ρητή εντολή Netanyahu να εντοπίσει και εξοντώσει μαχητές της Hamas
Οι μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα κέντρο επιχειρήσεων για τον εντοπισμό των μαχητών της Hamas
Κατ' εντολήν Benjamin Netanyahu, η υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών του κράτους, Shin Bet, από κοινού με τη Mossad συγκρότησαν και απελευθέρωσαν μια επίλεκτη ομάδα (task force) και ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων με αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση των μαχητών της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όπως γράφουν οι Times of Israel, η μονάδα αυτή θα φέρει το όνομα «Nyli», το οποίο είναι το ακρωνύμιο της φράσης «Netzah Yehouda Lo Ichaker» που σημαίνει «το αιώνιο Ισραήλ δε θα πει ψέματα».

Στόχος της task force

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του κέντρου διοίκησης θα είναι να εντοπίσει και εξουδετερώσει όλους τους ένοπλους της Nukbha που συμμετείχαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν περίπου 2.500 μαχητές εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα με την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους.
Οι μαχητές πήραν επίσης τουλάχιστον 210 ομήρους όλων των ηλικιών στη Γάζα και τους κρατούν αιχμάλωτους.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατο αρκετών διοικητών της Nukbha σε πλήγματα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Hamas πριν από δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Billal al-Qedra, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τάγματος της μονάδας στο νότιο τμήμα του Khan Younis, και του Ali Qadhi, διοικητή λόχου.
Την Τετάρτη, ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε πάνω από 10 μέλη της Nukhba, ενώ στόχευε κορυφαία τρομοκρατικά στελέχη στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κορυφή της λίστας εξόντωσης

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι κάθε μέλος της Hamas αντιμετωπίζει το θάνατο, όμως δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ως εγκέφαλοι των επιθέσεων: Ο στρατιωτικός διοικητής της Hamas Mohammed Deif και ο πολιτικός ηγέτης Yahia Sinwar.
Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ανέφερε ότι το κυνήγι των δύο πιο υψηλόβαθμων ηγετών της Hamas στη Γάζα αναμένεται να είναι σκληρό.
«Οι τρομοκράτες της Hamas έχουν δύο επιλογές: Να σκοτωθούν ή να παραδοθούν άνευ όρων.
Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο Deif και ο Sinwar κρύβονται σε ένα δίκτυο σηράγγων που χτίστηκε για να αντισταθεί στην εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε μετά τις βάναυσες επιθέσεις σε κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα που συγκλόνισαν το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει ξεχωρίσει τον 61χρονο Sinwar, ο οποίος εξελέγη ηγέτης της Hamas στη Γάζα το 2017 αφού ο Ismail Haniya έγινε ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Ο Sinwar ήταν ιδρυτικό μέλος της Hamas το 1987 κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα ή εξέγερσης και ανέβηκε στις τάξεις της ως σφοδρός υποστηρικτής του ένοπλου αγώνα.
Η επίλεκτη ομάδα έχει ως στόχο την εξόντωση των μαχητών που ευθύνονται για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός του Ισραήλ

Πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τον Deif, τον υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει κατηγορηθεί για την οργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας, απαγωγών και άλλων επιδρομών.
Ο Deif γεννήθηκε ως Mohammed Diab al Mashri το 1965.
Το ψευδώνυμό του σημαίνει «επισκέπτης» στα αραβικά και σύμφωνα με πληροφορίες δεν περνά ποτέ περισσότερο από μία νύχτα στο ίδιο μέρος.
Οι εχθροί του τον έχουν ονομάσει «γάτα με εννέα ζωές», καθώς έχει επιβιώσει από τουλάχιστον έξι απόπειρες δολοφονίας.
Η σύζυγος του Deif και τουλάχιστον ένα παιδί σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.

Ο Deif φέρεται να έχει χάσει το ένα του μάτι και να έχει μείνει ανάπηρος από τις απόπειρες κατά της ζωής του, αλλά αυτό δεν έχει αποδυναμώσει την επιρροή του.
Συμμετείχε στη Hamas από τη δεκαετία του 1980 και συνελήφθη στην αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα, αλλά δραπέτευσε ή απελευθερώθηκε από φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής το 2000.
Έγινε επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas το 2002 και έκτοτε αποτελεί το bete noire του Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί λένε ότι η εξόντωση των Sinwar και Deif θα αποδυναμώσει σοβαρά, αλλά δεν θα συντρίψει τη Hamas, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ.
«Ο Sinuar και ο Deif είναι σαφώς δύο σημαντικοί ηγέτες, των οποίων η απώλεια θα έβλαπτε τη Hamas, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει κανείς ότι η ομάδα έχει ήδη προβλέψει ενδεχόμενη απώλειά τους», δήλωσε ο H.A. Hellyer, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης