Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Βαρίδι" για την Wall το fiscal cliff - Στο "κόκκινο" οι δείκτες - Απώλειες 1,1% για το ADR της ΕΤΕ

Με αρνητικά πρόσημα τερμάτισε σήμερα, Πέμπτη, η Wall στον απόηχο των διαπραγματεύσεων για την αποτροπή του fiscal cliff των ΗΠΑ. Παράλληλα, τέλος στο 6ήμερο ανοδικό ράλι έβαλε ο S&P 500.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 13.171 μονάδες, μειωμένος  κατά -0,72%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,63% και στις 1.419 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,72% στις 2.992 μονάδες.
Aπώλειες -1,10%, στα 1,80 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,75 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,81 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου των ΗΠΑ, B. Obama, εξαπέλυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, J. Boehner, αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του fiscal cliff.
Ειδικότερα, ο J. Boehner κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο για «σκόπιμη κωλυσιεργία» που θέτει σε βαρύνοντα κίνδυνο την οικονομία της χώρας.
«Ο πρόεδρος Obama θέλει να αφήνει να αιωρείται ότι οι περικοπές δαπανών δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς το σημείο λόγω του οποίου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μια συμφωνία» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα, άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, λόγω της ισχυρής ζήτησης για αυτοκίνητα και μια ποικιλία άλλων αγαθών.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4% στις λιανικές πωλήσεις τον προηγούμενο μήνα, και πτώση 0,2% εξαιρουμένων των αυτοκινήτων.
Ωστόσο, κατά 29 χιλ, στις 343 χιλ, μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η πτώση αυτή των νέων αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργία σηματοδοτεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρησή τους στις 370 χιλ.
Παράλληλα, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 372 χιλ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στις 370 χιλ.
Την ίδια ώρα,κατά 0,8% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,5% στον συνολικό δείκτη. Οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν 4,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάρτιο του 2009.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του οίκου Freddie Mac, το επιτόκιο της 30ετούς στεγαστικής πίστωσης μειώθηκε κατά μ.ο. στο 3,32% από 3,34% την προηγούμενη εβδομάδα.
Στα 15ετή δάνεια, το επιτόκιο ανήλθε στο 2,66% από το 2,67% .
Επίσης, κατά 2 εκατ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα των  Ηνωμένων Πολιτειών σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (Energy Information Administration-ΕΙΑ).
Σύμφωνα με του αναλυτές στο Platts  αναμενόταν μείωση κατά 1 εκατ κυβικά πόδια.
Τέλος, κατά 0,4% αυξήθηκαν τα επιχειρηματικά αποθέματα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Παράλληλα, τα επιχειρηματικά αποθέματα κατέγραψαν άνοδο, ισόποση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξης του 0,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης