Ανησυχεί τις αγορές το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε το Σάββατο 28/10 ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα με χερσαίες επιχειρήσεις κατά των μαχητών της Hamas.
Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους επενδυτές είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πολέμου, κάτι που δεν αποκλείεται μετά την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις του Ισραήλ όχι μόνο σε στόχους στη Γάζα αλλά και στο Λίβανο και τη Συρία.
Συγκρατημένη μέχρι στιγμής η αντίδραση αλλά...
«Η κατάσταση στο Ισραήλ… προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και παραγώγων για τον Charles Schwab.
Την Παρασκευή, 27/10 τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 2,9% στα 90,48 δολάρια το βαρέλι λόγω ανησυχιών ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αργού.
Ο χρυσός στην spot αγορά, ένα δημοφιλές ασφαλές καταφύγιο για νευρικούς επενδυτές, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου.
Οι αναλυτές της Capital Economics ανέφεραν σε σημειωμά τους ότι η απάντηση της αγοράς πετρελαίου στη σύγκρουση ήταν «συγκρατημένη» μέχρι στιγμής.
«Έτσι, οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι άλλες χώρες της περιοχής θα εμπλακούν περισσότερο στη σύγκρουση θα προκαλέσει απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου», έγραψαν.
Οι κίνδυνοι για ομόλογα, μετοχές
Εάν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης που θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις πολεμικές τους δαπάνες και άρα αυξήσουν το έλλειμμα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν πέρα από τα υψηλά των 16 ετών που έχουν ήδη φτάσει, δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities.
Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι η διερύνση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε στροφή στις θεωρούμενες ως ασφαλέστερες αγορές ομολόγων, μετριάζοντας την άνοδο των αποδόσεων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ως προς τις τιμές, και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από τα τέλη Ιουλίου, όταν έφτασε στο υψηλό του για το 2023.
«Μέχρι στιγμής, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν εκτελούσαν τη συνήθη λειτουργία τους ως ασφαλούς καταφυγίου τους», ανέφερε η UBS Global Wealth Management σε σημείωμά της. «Ωστόσο, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης πιθανότατα θα απομακρύνει την προσοχή από τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική και θα ενίσχυε τη ζήτηση για τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια».
Τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο μπορούν επίσης να προσφέρουν αντιστάθμιση έναντι της βραχυπρόθεσμης αστάθειας, είπαν.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe (.VIX) ανέβηκε στον απόηχο της σύγκρουσης και αυξήθηκε την Παρασκευή, 27/10 σε υψηλά επτά μηνών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών