Όσο περισσότερο διαρκεί η σύγκρουση τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μετατραπεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση με επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, προειδοποίησε ο Mohamed El Erian
Σε μια εποχή που οι επενδυτές εστιάζουν στις άγριες κινήσεις που καταγράφουν οι αγορές ομολόγων, μπορεί να φαίνεται ανόητο να γίνεται αναφορά στην άνοδο των αποδόσεων στα ιαπωνικά 10ετή ομόλογα, στο 0,8%, για πρώτη φορά από το 2013, αναφέρει ο οικονομολόγος.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη δεν «δείχνει» μόνο τις αγορές των ΗΠΑ, αλλά και σημαντικό κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων σε αγορές σε όλο τον κόσμο.
«Ας ξεκινήσουμε με μερικά γεγονότα», λέει ο El Erian, «Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς τυγχάνει διαπραγμάτευσης τώρα κοντά στο 0,9%, παρά τους πολλούς γύρους αγορών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Το γιεν έχει υποτιμηθεί περίπου σε 150 νομίσματα ανά δολάριο, σημείο το οποίο προκαλεί επίσημη παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος.
Τα δε τελευταία μέτρα για τον πληθωρισμό ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα η συνεχιζόμενη προθυμία των αρχών να καταστείλουν τις αποδόσεις βαθαίνει τις στρεβλώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ μειώνει τη ρευστότητα στην αγορά κρατικού χρέους.
Παρ’ όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται να βιάζεται να βγει από το πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, παρότι πολλοί στην αγορά πιστεύουν έχει έλθει η ώρα.
Ένα λόγος που ώθησε τις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων ανοδικά αποδυναμώνοντας το γεν είναι ο μάλλον τρόπος με τον οποίο οι traders αντιλαμβάνονται ότι τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve ήλθαν εδώ για να μείνουν για λίγο.
Η κίνηση στα ομόλογα έχει επιδεινωθεί από την προσδοκία της πολύ μεγαλύτερης έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση του σημαντικού δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε μια εποχή που η εγχώρια οικονομία παραμένει εντυπωσιακά εύρωστη.
Αυτή η εξωτερική πίεση ενισχύει την ήδη σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε η Ιαπωνία κατά την έξοδο από το πρόγραμμα ελέγχου καμπύλης απόδοσης των ομολόγων της.
«Καθιστά δε αμφίβολη την ικανότητα των αρχών να συνεχίσουν με αργή και σταδιακή έξοδο, συνοδευόμενη από περιστασιακές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αυξανόμενων αποδόσεων και της υποτίμησης του νομίσματος.
Όσο περισσότερο επιμένουν οι εξωτερικές πιέσεις, τόσο ισχυροποιείται η πιθανότητα οι ξένοι και εγχώριοι traders να δοκιμάσουν την ικανότητα των αρχών να διατηρήσουν την τρέχουσα νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του επιπέδου των 100 μονάδων βάσης για το ιαπωνικό 10ετές.
Όσο μεγαλύτερες είναι οι ρωγμές που προκύπτουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ένας λάθος χειρισμός να έχει επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο, ενισχύοντας την αστάθεια στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με τον El Erian, εν προκειμένω υπάρχει ο κίνδυνος μια άτακτη έξοδος εκ μέρους των ιαπωνικών αρχών να αποσταθεροποιήσει τους εγχώριους ισολογισμούς με μεγάλες συμμετοχές σε ιαπωνικά ομόλογα, αναγκάζοντάς τες να ανοίξουν θέσεις σε ξένα εταιρικά και κρατικά ομόλογα.
Η επακόλουθη μετάδοση θα επιδεινώσει την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές που ήδη δυσκολεύονται λόγω του αμερικανικού χρέους.
Η υψηλή αστάθεια σε δύο από τις σημαντικότερες αγορές κρατικών ομολόγων στον κόσμο θα αύξανε τον κίνδυνο οικονομικών ατυχημάτων και θα ενίσχυε τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάπτυξη.
Η επιτάχυνση της εξόδου από τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων (YCC) θα εξυπηρετούσε καλύτερα τόσο την Ιαπωνία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την εβδομάδα, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανεξετάσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να σχεδιάσει μια ομαλή έξοδο, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να τροφοδοτήσει ανησυχητική αστάθεια διατηρώντας την τρέχουσα προσέγγιση, συμπεραίνει ο συνιδρυτής της Pimco.
Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς
Στο μεταξύ, η κλιμακούμενη σύγκρουση Ισραήλ - Hamas εγείρει κινδύνους για την παγκόσμια αγορά, λέει ο οικονομολόγος
Η σύγκρουση εντάθηκε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, καθώς ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε το μέτωπο της επίθεσής του στη Γάζα.
Ο El-Erian, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz, είπε ότι όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η κρίση να διαχυθεί με σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση, τόσο πιο πιθανό είναι να κλιμακωθεί.
Όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο από οικονομικής και χρηματοοικονομικής άποψης» συνέχισε.
Ο El-Erian είπε ότι τέτοια μετάδοση θα επιδεινώσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων της στασιμότητας της ανάπτυξης, του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και του κατακερματισμού των αγορών.
«Αυτή η σύγκρουση, κατά κάποιο τρόπο, ενισχύει τις προκλήσεις που υπήρχαν και οι οποίες ήταν ήδη σημαντικές» είπε.
Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές ως απάντηση στην έναρξη του πολέμου ήταν αρχικά περιορισμένος, καθώς οι επενδυτές αρχικά εκτίμησαν ότι η σύγκρουση περιορίστηκε.
Ωστόσο, η προοπτική μιας περιφερειακής διάχυσης που θα τραβήξει άλλους παίκτες, όπως το Ιράν και ο Λίβανος, έχει διαμορφώσει μια αίσθηση ανησυχίας στις αγορές.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Hamas έλαβαν χώρα ενώ το Ισραήλ έκανε κινήσεις για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τους Άραβες γείτονές του, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Ερωτηθείς τι σημαίνει η συνεχιζόμενη σύγκρουση για αυτές τις φιλοδοξίες, ο Εl-Erian είπε ότι η προοπτική είχε γίνει πιο ζοφερή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών