Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει τις οικονομικές ισορροπίες το G20 – Λήγει ο συναγερμός για τα νομίσματα

Αλλάζει τις οικονομικές ισορροπίες το G20 – Λήγει ο συναγερμός για τα νομίσματα
Δέσμευση ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουν τις ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος έλαβαν οι ηγέτες του G20, δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα και στις υπόλοιπες χώρες να αφήσουν κατά μέρους οποιαδήποτε προσπάθεια «χειραγώγησης» των νομισμάτων και να δώσουν το «νήμα» της διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις ελεύθερες δυνάμεις της αγοράς.
Το γκρουπ των 20 μεγαλύτερων χωρών του κόσμου προσάθησε να βάλει ένα πρόωρο τέλος στον κυοφορούμενο κίνδυνο ενός νομισματικού πολέμου, ο οποίος απειλούσε σοβαρά την ούτως ή αλλών αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ζήτησαν από τις κεντρικές τράπεζες να απέχουν από ανταγωνιστικές επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους , ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη.
Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν στα χειρότερα των αποτελεσμάτων, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν  που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.
Εκτός από την αγορά συναλλάγματος, οι ηγέτες του G20 πρότειναν να μεταφερθεί περί το 5%-6% του δικαιώματος ψήφουστις αναπτυσσόμενες οικονομίες, να εγκαταλείψει η Ευρώπη δύο έδρες και να αυξηθούν κατά 100% τα μερίδια οικονομικής συμβολής, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόφαση αυτή ενισχύει πολύ σημαντικά το ρόλο του Ταμείου, ενώ πλέον το καθιστά ως έναν οργανισμό με παγκόσμια αναγνωρισμένη ισχύ. Παράλληλα, επισημαίνεται και η συμβολή του αναπτυσσόμενου κόσμου, με κυβερνήσεις όπως αυτές της Κίνας και της Βραζιλίας να αποκτούν πλέον μεγαλύτερο «βήμα» στη διαμόρφωση των παγκόσμιων πολιτικών. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία ιστορικής σημασίας και προπομπό αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των διαθνών οργανισμών.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης