Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Χωλαίνει" η αμερικανική οικονομία - "Κανένας κλάδος δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη"

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία κρούουν οι αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι η συμβολή της μεταποίησης που μέχρι τώρα στήριζε το ΑΕΠ και την ανάκαμψη από τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά έχει αρχίσει και χάνει τη δυναμική της.
Μέχρι τώρα η μεταποίηση στήριζε και τις αγορές, οι οποίες υπό το φάσμα της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης της Fed, δημιουργώντας προσδοκίες για ενίσχυση της οικονομική δραστηριότητας στη χώρα.
Την Παρασκευή αναμένονται οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό θα δείξει ότι η μεταποίηση, και ιδιαίτερα ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών προσέφερε στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ και η βιομηχανική ζώνη του Σικάγο βοήθησε στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο οι αναλυτές άλλα επισημαίνουν. “Η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο μεταξύ είναι προς το χειρότερο. Το 'άστρο' της μεταποίησης σβήνει σταδιακά”, δηλώνει ο Paul Ashworth της Capital Economics, προσθέτοντας ότι κανένας άλλος κλάδος δε φαίνεται να αναπληρώνει την επιβράδυνση της μεταποίησης. Μάλιστα, ο  Ashworth θεωρεί ότι η καθίζηση της κατανάλωσης και η περεταίρω συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αποκλείεται να πετύχει ανάπτυξη άνω του 2% τα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο μοτίβο και ο Stuart Green της HSBC, ο οποίος με βάση μελέτες για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο θεωρεί ότι υπάρχει σαφής συρρίκνωση του κλάδου των υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης