Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την αγορά συναλλάγματος από την Bank of Japan εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση

Την αγορά συναλλάγματος από την Bank of Japan εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αγοράς συναλλάγματος από την Bank of Japan, ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας Banri Kaieda, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις ανοδικές πιέσεις που ακούνται στο γιεν.
Είναι μία εναλλακτική που εξετάζουμε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kaieda, επισημαίνοντας όμως ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση έχει μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το γιεν βρίσκεται στα 80,85 γιεν/δολάριο σήμερα, κοντά δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίς 15ετίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ελκυστικότητα των εξαγωγών της χώρας.
Ο Kaieda, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας. Πέραν αυτού όμως, ο κίνδυνος ελλοχεύει και στο γεγονός ότι οι συνεχείς διακυμάνσεις του γιεν πλήττουν και την εμπιστοσύνη των αγορών προς τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, σε μία περίοδο μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία δίνει καθημερινά “τεστ” για την αντοχή της.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβει στην αγορά συναλλάγματος στις 25 Σεπτεμβρίου– για πρώτη φορά σε 6 χρόνια - με πώληση μεγάλων ποσών γιεν και αγορά δολαρίων την τρέχουσα εβδομάδα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του νομίσματος της χώρας, που άγγιξε υψηλά 15ετίας. Ωστόσο, η παρέμβαση είχε περιορισμένη επίδραση στην ισοτιμία του γιεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης