Περισσότεροι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες
(συνεχές upd) Θρίλερ επικρατεί στο θέμα της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα, με το Ισραήλ να διαψεύδει μάλιστα τον Λευκό Οίκο για τη φερόμενη επίτευξη συμφωνίας για 4ωρη παύση καθημερινά...στο βόρειο τμήμα της Γάζας ώστε να μετακινηθούν άμαχοι προς τον νότο.
«Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση, ώστε να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους πολίτες να διαφύγουν από τη βόρεια Γάζα» ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος σε επίσημη ανακοίνωση του, με την πλευρά του Ισραήλ και συγκεκριμένα το γραφείο του Netanyahu αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό εθνικής ασφάλειας, να μιλούν για ένα «σοβαρό λάθος» αλλά και συνωμοσία, καθώς οι μάχες θα συνεχιστούν αδιάκοπα, μεταδίδουν οι Haeretz και Times of Israel.
«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει συγκεκριμένα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες».
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden λίγη ώρα αργότερα, δεν επίκειται κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον προς το παρόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε αργότερα ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει δύο ομήρους, τον Yigil Yaakov, 13 ετών, και τη Hana Katzir, 77 ετών, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Διαψεύδει τις ΗΠΑ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας...
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gabir, απάντησε στην ανακοίνωση ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές εκεχειρίες στις μάχες στη βόρεια Γάζα από σήμερα και έγραψε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό λάθος και τη συνέχιση της συνωμοσίας». Σε ανάρτηση που δημοσίευσε στο Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός έγραψε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μάχες, ταυτόχρονα με τον διάδρομο για να περάσουν οι κάτοικοι προς τα νότια. Το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει εντολή να επιτρέψει την εκεχειρία χωρίς την επιστροφή όλων των απαχθέντων». Πρόσθεσε ότι θα απαιτήσει τέτοιες αποφάσεις να τεθούν στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής-ασφάλειας για συζήτηση.
Biden: Δεν υπάρχει περίπτωση κατάπαυσης του πυρός
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισρααήλ Netanyahu ανακοίνωσε: «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας». Η ανακοίνωση του ανέφερε επίσης: "Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα να εκκενώσει προς τα νότια."
Συνάντηση CIA - Mossad - Κατάρ
Εντατικές είναι οι κινήσεις από όλες τις πλευρές για μια κατάπαυση του πυρός στην λωρίδα της Γάζας, μετά το απίστευτο αιματοκύλισμα που λαμβάνει χώρα εδώ και έναν μήνα στην περιοχή, που εκκίνησε από την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου η οποία μέχρι και σήμερα κρατεί ομήρους.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της CIA και της Mossad συναντήθηκαν σήμερα 9/11 με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Hamas-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.
Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Hamas έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Hamas και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Hamas όταν επέδραμαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.
Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην, υπό τον έλεγχο της Hamas, Γάζα και στο τέλος του περασμένου μήνα εισέβαλε με τεθωρακισμένα στον θύλακα, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, το 40% από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Ο David Barnea, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, ο διευθυντής της CIA William Burns και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Mohammed bin Al Thani είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη 8/11, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.
Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Hamas για πολεμικούς σκοπούς.
Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη 8/11, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.
Παράλληλα νέα παρέμβαση σημειώθηκε από πλευράς Τουρκίας, καθώς ο πρόεδρος της Recep Tayipp Erdogan σε συνάντηση με τον Ιρανό ηγέτη επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυητής για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
Στο Κάϊρο εκτάκτως η ηγεσία της Hamas
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού ηγέτη Ismail Haniyeh και του πρώην αρχηγού της Khaled Meshaal, έφτασαν εκτάκτως σήμερα (9/11) στο Κάϊρο, σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Hamas συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Abbas Kamel, και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο κομβικός ρόλος της Αιγύπτου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Αίγυπτος πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ και τη Hamas για ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων, όπως μετέδωσαν χθες (8/11) της χώρας.
Ειδικότερα, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Kahera, επικαλούμενο πηγές από το Κάϊρο, ανέφερε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής παύσης στη λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε μία συμφωνία-πακέτο για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Hamas.
Οι σχετικές αναφορές φαίνεται πως επιβεβαίωνονται και από τον ισραηλινό Τύπο καθώς πηγές τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από την Παλαιστίνη, ανέφεραν στη Haaretz ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πλησιάζουν στο «να κηρύξουν ανθρωπιστική καταπαύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούσε η Hamas».
«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη γραμμή του τερματισμού, αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες συνομιλίες - υπάρχει αισιοδοξία», δήλωσε μια πηγή στην ισραηλινή εφημερίδα, η οποία μάλιστα, περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως «τεταμένες».
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε ότι ευελπιστεί πως μια σημαντική εξέλιξη θα λάμβανε χώρα κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη (9/11).
Παρόλα αυτά, ισραηλινή πηγή που εμπλέκεται με τις λεπτομέρειες αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σφοδρές μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην καρδιά της Γάζας - 14.00 άμαχοι κινδυνεύουν
Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις στην καρδιά της πόλης της Γάζας εντείνονται, με το BBC να αναφέρει, επικαλούμενο σχετική μαρτυρία, ότι μαίνονται σκληρές μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς καθώς ισραηλινά τανκς προελαύνουν προς το νοσοκομείο, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 14.000 άνθρωποι.
Υπάρχουν επίσης περίπου 100 ασθενείς στο νοσοκομείο, που η διοίκησή του είπε ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Τα περισσότερα από τα κτίρια της περιοχής όπου βρίσκεται το νοσοκομείο έγιναν στόχος του ισραηλινού στρατού στην αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η περιοχή βομβαρδίστηκε σφοδρά από αέρος για μέρες. Τώρα βομβαρδίζεται από τη θάλασσα και από μονάδες πυροβολικού στο έδαφος. Χιλιάδες εκτοπισμένοι χρησιμοποίησαν το προαύλιο του νοσοκομείου ως καταφύγιο - δεν είναι γνωστό πόσοι παραμένουν ακόμα εκεί.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Hamas ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα ως «ασπίδα» για τις σήραγγες και τους μαχητές της.
Σκληρές οδομαχίες - Κόλαση στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, σκληρές οδομαχίες στους δρόμους της πόλης της Γάζας καταγράφονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Hamas, με τον ισραηλινό στρατό να εστιάζει στον εντοπισμό και στην καταστροφή των υπόγειων τούνελ που αποτελούν και το μεγαλύτερο «όπλο» της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν ήδη καταστρέψει 130 εισόδους στο δίκτυο των τούνελ, αν και παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο μάχης με πολλές «παγίδες».
Από την πλευρά της η Hamas αμφισβητεί τις επιτυχίες των Ισραηλινών, υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι να σταματήσει η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων.
Σε διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες, με χαρακτηριστικότερη τη σημερινή Σύνοδο στο Παρίσι (μετέχουν Δυτικά και Αραβικά κράτη, ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις) για την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα βοηθήσει στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας - μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο και πλωτά νοσοκομεία - και θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός – κάτι πάντως που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά -, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται από Παλαιστίνιους, ακόμα και αν μετά τον πόλεμο οι Ισραηλινοί εξαλείψουν την Hamas.
Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Βρισκόμαστε σε παρατεταμένο πόλεμο
Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν "παρατεταμένο πόλεμο", διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
«Πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, έστω και όχι τέλεια», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης με γενικούς διευθυντές υπουργείων και τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Times of Israel.
Tο σχέδιο του Ισραήλ
Τόνισε ότι το σχέδιο του στρατού ήταν να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Hamas, ώστε να συνεχιστεί η ισραηλινή δημόσια ζωή κοντά στη Γάζα.
"Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ζήτημα της [ισραηλινής] πολιτικής οικονομίας είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση του πολέμου", ανέφερε.
IDF: Επίθεση με drone σε σχολείο
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι ένα drone έπληξε σχολείο στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ, προκαλώντας ζημιές.
«Η ταυτότητα του αεροσκάφους και οι λεπτομέρειες του συμβάντος βρίσκονται υπό εξέταση» προσθέτει το IDF.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη προσπάθησαν να εκτοξεύσουν drones και πυραύλους στο Εϊλάτ, αν και σε όλες τις προσπάθειες τα βλήματα είτε αναχαιτίστηκαν είτε έχασαν τον στόχο τους.
Περισσότεροι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες
Περισσότεροι είναι οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh στη διάσκεψη του Παρισιού για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;
Αρκούν έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες που πεθαίνουν κάθε ώρα;
Αρκούν 10.000 νεκροί σε 30 ημέρες;
Αυτοί είναι περισσότεροι από εκείνους που πέθαναν πάνω από 530 ημέρες στην Ουκρανία.
Είναι αρκετός ένας μήνας χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα;
Κύριε Macron, η τραγωδία που βιώνει τώρα ο παλαιστινιακός λαός ξεκίνησε για εμάς όχι στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από 75 χρόνια: στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στον αποκλεισμό και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Shtayyeh.
Υπενθυμίζεται πως στις 13/10/2023 ο αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Adedeji Ebo είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9.806 αμάχων, ενώ άλλοι 17.900 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.569, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Παρέμβαση Erdogan: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να εγγυηθούμε μία λύση για τη Γάζα
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayipp Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυητής για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
Σε συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό προεδρικό γραφείο.
«Ο πρόεδρος Erdogan επεσήμανε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως εγγυητής. Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να λάβει ενιαία στάση και να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ», αναφέρει η δήλωση.
Eπιπλέον, οι Πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυσή της, καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
«Ο πρόεδρος Erdogan είπε στη συνάντηση ότι ο τερματισμός της βίας του Ισραήλ θα διευκόλυνε τις προσπάθειες διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) πρέπει να καταβάλει προσπάθειες στην έκτακτη σύνοδό του για να βρει μια δίκαιη λύση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο OIC αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στις 12 Νοεμβρίου.
Διάσκεψη Παρίσι: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητά ο Macron
«Να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» στη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά τη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/11 στο Παρίσι
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων.
Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός.
Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό» υποστήριξε ο Macron, αναφέροντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.
«Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Macron, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του».
«Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες» υποστήριξε ο Macron, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Βράζει η Δυτική Όχθη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της UNRWA Phillipe Lazzarini δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».
Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, αναφέροντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Rafah είναι ανεπαρκής.
«Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» υποστήριξε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Martin Griffiths, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες» υποστήριξε ο Griffiths.
Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 13 κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη Jenin και στον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη.
Προχωρούν οι Ισραηλινοί, βομβαρδίζουν τούνελ
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη φτάσει στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ότι προχωρούν σταθερά και οργανωμένα βάσει σχεδίου και ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα.
Παράλληλα, βομβαρδίζουν και εξουδετερώνουν το υπόγειο δίκτυο των τούνελ, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει 130 εισόδους στο υπόγειο δίκτυο.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως ισραηλινά τανκ έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται ολοένα και πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, όπου νοσηλεύονται και έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι.
Τράπεζα του Ισραήλ: Ο παρατεταμένος πόλεμος κοστίζει στην οικονομία περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα
Η απουσία πολλών εργαζομένων από τις δουλειές τους λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με την τρομοκρατική ομάδα της Hamas έχει κοστίσει στην ισραηλινή οικονομία περίπου 2,3 δισεκατομμύρια NIS (600 εκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα, ή περίπου το 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας της Τράπεζα του Ισραήλ.
Η έκθεση μετρά το εβδομαδιαίο κόστος στις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, και αποδίδει τη μείωση της προσφοράς εργασίας στη μαζική κινητοποίηση εφέδρων στρατιωτών, την εκκένωση των κατοίκων στο νότο και το βορρά και το κλείσιμο του εκπαιδευτικού συστήματος, δυσκολεύοντας τους γονείς να εργαστούν.
Ο υπολογισμός του κόστους αναλύεται σε 1,25 δισεκατομμύρια NIS λόγω του πλήρους κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 590 εκατομμύρια NIS λόγω απουσίας στην εργασία 144.000 εκκενώσεων κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και περίπου 500 εκατομμύρια NIS λόγω της κινητοποίησης περίπου 360.000 εφεδρικών στρατιώτες.
Το μερικό άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να μειώσει το κόστος, σημειώνει η κεντρική τράπεζα.
www.bankingnews.gr
«Το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση, ώστε να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους πολίτες να διαφύγουν από τη βόρεια Γάζα» ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος σε επίσημη ανακοίνωση του, με την πλευρά του Ισραήλ και συγκεκριμένα το γραφείο του Netanyahu αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό εθνικής ασφάλειας, να μιλούν για ένα «σοβαρό λάθος» αλλά και συνωμοσία, καθώς οι μάχες θα συνεχιστούν αδιάκοπα, μεταδίδουν οι Haeretz και Times of Israel.
«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει συγκεκριμένα, το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες».
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden λίγη ώρα αργότερα, δεν επίκειται κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον προς το παρόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε αργότερα ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει δύο ομήρους, τον Yigil Yaakov, 13 ετών, και τη Hana Katzir, 77 ετών, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Διαψεύδει τις ΗΠΑ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας...
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gabir, απάντησε στην ανακοίνωση ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές εκεχειρίες στις μάχες στη βόρεια Γάζα από σήμερα και έγραψε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό λάθος και τη συνέχιση της συνωμοσίας». Σε ανάρτηση που δημοσίευσε στο Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός έγραψε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις μάχες, ταυτόχρονα με τον διάδρομο για να περάσουν οι κάτοικοι προς τα νότια. Το περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει εντολή να επιτρέψει την εκεχειρία χωρίς την επιστροφή όλων των απαχθέντων». Πρόσθεσε ότι θα απαιτήσει τέτοιες αποφάσεις να τεθούν στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής-ασφάλειας για συζήτηση.
Biden: Δεν υπάρχει περίπτωση κατάπαυσης του πυρός
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισρααήλ Netanyahu ανακοίνωσε: «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας». Η ανακοίνωση του ανέφερε επίσης: "Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα να εκκενώσει προς τα νότια."
Συνάντηση CIA - Mossad - Κατάρ
Εντατικές είναι οι κινήσεις από όλες τις πλευρές για μια κατάπαυση του πυρός στην λωρίδα της Γάζας, μετά το απίστευτο αιματοκύλισμα που λαμβάνει χώρα εδώ και έναν μήνα στην περιοχή, που εκκίνησε από την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου η οποία μέχρι και σήμερα κρατεί ομήρους.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της CIA και της Mossad συναντήθηκαν σήμερα 9/11 με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Hamas-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.
Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Hamas έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Hamas και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Hamas όταν επέδραμαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.
Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην, υπό τον έλεγχο της Hamas, Γάζα και στο τέλος του περασμένου μήνα εισέβαλε με τεθωρακισμένα στον θύλακα, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, το 40% από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Ο David Barnea, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, ο διευθυντής της CIA William Burns και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Mohammed bin Al Thani είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη 8/11, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.
Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.
Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Hamas για πολεμικούς σκοπούς.
Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη 8/11, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.
Παράλληλα νέα παρέμβαση σημειώθηκε από πλευράς Τουρκίας, καθώς ο πρόεδρος της Recep Tayipp Erdogan σε συνάντηση με τον Ιρανό ηγέτη επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυητής για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
Στο Κάϊρο εκτάκτως η ηγεσία της Hamas
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού ηγέτη Ismail Haniyeh και του πρώην αρχηγού της Khaled Meshaal, έφτασαν εκτάκτως σήμερα (9/11) στο Κάϊρο, σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Hamas συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Abbas Kamel, και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο κομβικός ρόλος της Αιγύπτου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Αίγυπτος πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ και τη Hamas για ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων, όπως μετέδωσαν χθες (8/11) της χώρας.
Ειδικότερα, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Kahera, επικαλούμενο πηγές από το Κάϊρο, ανέφερε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής παύσης στη λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε μία συμφωνία-πακέτο για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Hamas.
Οι σχετικές αναφορές φαίνεται πως επιβεβαίωνονται και από τον ισραηλινό Τύπο καθώς πηγές τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από την Παλαιστίνη, ανέφεραν στη Haaretz ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πλησιάζουν στο «να κηρύξουν ανθρωπιστική καταπαύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούσε η Hamas».
«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη γραμμή του τερματισμού, αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες συνομιλίες - υπάρχει αισιοδοξία», δήλωσε μια πηγή στην ισραηλινή εφημερίδα, η οποία μάλιστα, περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως «τεταμένες».
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε ότι ευελπιστεί πως μια σημαντική εξέλιξη θα λάμβανε χώρα κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη (9/11).
Παρόλα αυτά, ισραηλινή πηγή που εμπλέκεται με τις λεπτομέρειες αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σφοδρές μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην καρδιά της Γάζας - 14.00 άμαχοι κινδυνεύουν
Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις στην καρδιά της πόλης της Γάζας εντείνονται, με το BBC να αναφέρει, επικαλούμενο σχετική μαρτυρία, ότι μαίνονται σκληρές μάχες κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς καθώς ισραηλινά τανκς προελαύνουν προς το νοσοκομείο, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 14.000 άνθρωποι.
Υπάρχουν επίσης περίπου 100 ασθενείς στο νοσοκομείο, που η διοίκησή του είπε ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Τα περισσότερα από τα κτίρια της περιοχής όπου βρίσκεται το νοσοκομείο έγιναν στόχος του ισραηλινού στρατού στην αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η περιοχή βομβαρδίστηκε σφοδρά από αέρος για μέρες. Τώρα βομβαρδίζεται από τη θάλασσα και από μονάδες πυροβολικού στο έδαφος. Χιλιάδες εκτοπισμένοι χρησιμοποίησαν το προαύλιο του νοσοκομείου ως καταφύγιο - δεν είναι γνωστό πόσοι παραμένουν ακόμα εκεί.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Hamas ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα ως «ασπίδα» για τις σήραγγες και τους μαχητές της.
Σκληρές οδομαχίες - Κόλαση στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, σκληρές οδομαχίες στους δρόμους της πόλης της Γάζας καταγράφονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της Hamas, με τον ισραηλινό στρατό να εστιάζει στον εντοπισμό και στην καταστροφή των υπόγειων τούνελ που αποτελούν και το μεγαλύτερο «όπλο» της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν ήδη καταστρέψει 130 εισόδους στο δίκτυο των τούνελ, αν και παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο μάχης με πολλές «παγίδες».
Από την πλευρά της η Hamas αμφισβητεί τις επιτυχίες των Ισραηλινών, υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι να σταματήσει η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων.
Σε διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες, με χαρακτηριστικότερη τη σημερινή Σύνοδο στο Παρίσι (μετέχουν Δυτικά και Αραβικά κράτη, ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις) για την εύρεση μιας διπλωματικής λύσης που θα βοηθήσει στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας - μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο και πλωτά νοσοκομεία - και θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός – κάτι πάντως που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά -, με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται από Παλαιστίνιους, ακόμα και αν μετά τον πόλεμο οι Ισραηλινοί εξαλείψουν την Hamas.
Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Βρισκόμαστε σε παρατεταμένο πόλεμο
Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν "παρατεταμένο πόλεμο", διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.
«Πρέπει να επιλύσουμε τα πράγματα γρήγορα, έστω και όχι τέλεια», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης με γενικούς διευθυντές υπουργείων και τοπικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Times of Israel.
Tο σχέδιο του Ισραήλ
Τόνισε ότι το σχέδιο του στρατού ήταν να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις της Hamas, ώστε να συνεχιστεί η ισραηλινή δημόσια ζωή κοντά στη Γάζα.
"Βρισκόμαστε σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και το ζήτημα της [ισραηλινής] πολιτικής οικονομίας είναι ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση του πολέμου", ανέφερε.
IDF: Επίθεση με drone σε σχολείο
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαιώνουν ότι ένα drone έπληξε σχολείο στη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ, προκαλώντας ζημιές.
«Η ταυτότητα του αεροσκάφους και οι λεπτομέρειες του συμβάντος βρίσκονται υπό εξέταση» προσθέτει το IDF.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη προσπάθησαν να εκτοξεύσουν drones και πυραύλους στο Εϊλάτ, αν και σε όλες τις προσπάθειες τα βλήματα είτε αναχαιτίστηκαν είτε έχασαν τον στόχο τους.
Περισσότεροι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες, από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες
Περισσότεροι είναι οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα σε 30 ημέρες από ότι στην Ουκρανία σε 530 ημέρες υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh στη διάσκεψη του Παρισιού για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να πεθάνουν για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;
Αρκούν έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες που πεθαίνουν κάθε ώρα;
Αρκούν 10.000 νεκροί σε 30 ημέρες;
Αυτοί είναι περισσότεροι από εκείνους που πέθαναν πάνω από 530 ημέρες στην Ουκρανία.
Είναι αρκετός ένας μήνας χωρίς φάρμακα, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα;
Κύριε Macron, η τραγωδία που βιώνει τώρα ο παλαιστινιακός λαός ξεκίνησε για εμάς όχι στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πριν από 75 χρόνια: στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στον αποκλεισμό και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας» είπε ο Shtayyeh.
Υπενθυμίζεται πως στις 13/10/2023 ο αναπληρωτής Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Adedeji Ebo είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9.806 αμάχων, ενώ άλλοι 17.900 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.569, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Παρέμβαση Erdogan: Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να εγγυηθούμε μία λύση για τη Γάζα
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayipp Erdogan επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυητής για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα.
Σε συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό προεδρικό γραφείο.
«Ο πρόεδρος Erdogan επεσήμανε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως εγγυητής. Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να λάβει ενιαία στάση και να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ», αναφέρει η δήλωση.
Eπιπλέον, οι Πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν συζήτησαν την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυσή της, καθώς και διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
«Ο πρόεδρος Erdogan είπε στη συνάντηση ότι ο τερματισμός της βίας του Ισραήλ θα διευκόλυνε τις προσπάθειες διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) πρέπει να καταβάλει προσπάθειες στην έκτακτη σύνοδό του για να βρει μια δίκαιη λύση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο OIC αναμένεται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στις 12 Νοεμβρίου.
Διάσκεψη Παρίσι: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητά ο Macron
«Να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» στη Γάζα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά τη Διάσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/11 στο Παρίσι
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων.
Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός.
Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό» υποστήριξε ο Macron, αναφέροντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών.
«Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Macron, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του».
«Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους.
Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες» υποστήριξε ο Macron, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Βράζει η Δυτική Όχθη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της UNRWA Phillipe Lazzarini δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».
Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, αναφέροντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Rafah είναι ανεπαρκής.
«Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» υποστήριξε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Martin Griffiths, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες» υποστήριξε ο Griffiths.
Όπως έγινε γνωστό από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 7 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 13 κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην πόλη Jenin και στον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη.
Προχωρούν οι Ισραηλινοί, βομβαρδίζουν τούνελ
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη φτάσει στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ότι προχωρούν σταθερά και οργανωμένα βάσει σχεδίου και ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα.
Παράλληλα, βομβαρδίζουν και εξουδετερώνουν το υπόγειο δίκτυο των τούνελ, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει 130 εισόδους στο υπόγειο δίκτυο.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως ισραηλινά τανκ έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι ο ισραηλινός στρατός κινείται ολοένα και πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας, όπου νοσηλεύονται και έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι.
Τράπεζα του Ισραήλ: Ο παρατεταμένος πόλεμος κοστίζει στην οικονομία περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα
Η απουσία πολλών εργαζομένων από τις δουλειές τους λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με την τρομοκρατική ομάδα της Hamas έχει κοστίσει στην ισραηλινή οικονομία περίπου 2,3 δισεκατομμύρια NIS (600 εκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα, ή περίπου το 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας της Τράπεζα του Ισραήλ.
Η έκθεση μετρά το εβδομαδιαίο κόστος στις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, και αποδίδει τη μείωση της προσφοράς εργασίας στη μαζική κινητοποίηση εφέδρων στρατιωτών, την εκκένωση των κατοίκων στο νότο και το βορρά και το κλείσιμο του εκπαιδευτικού συστήματος, δυσκολεύοντας τους γονείς να εργαστούν.
Ο υπολογισμός του κόστους αναλύεται σε 1,25 δισεκατομμύρια NIS λόγω του πλήρους κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 590 εκατομμύρια NIS λόγω απουσίας στην εργασία 144.000 εκκενώσεων κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και περίπου 500 εκατομμύρια NIS λόγω της κινητοποίησης περίπου 360.000 εφεδρικών στρατιώτες.
Το μερικό άνοιγμα του εκπαιδευτικού συστήματος τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να μειώσει το κόστος, σημειώνει η κεντρική τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών