Ο μηχανισμός του θα είναι ακαταμάχητος απέναντι στον εχθρό καθώς από την στρατόσφαιρα θα εντοπίζει στόχους και θα επιτίθεται με μηχανισμούς ακρίβειας...
Εν ολίγοις, θα είναι ακαταμάχητο απέναντι στον εχθρό καθώς από την στρατόσφαιρα θα εντοπίζει στόχους και θα επιτίθεται με μηχανισμούς ακρίβειας...
Μαλιστα σύμφωνα με πηγές που αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia, το σύστημα λέγεται ότι περιλαμβάνει ένα αεροσκάφος και αιωρούμενα εμπορευματοκιβώτια εξοπλισμένα με ραντάρ, ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και οπτοηλεκτρονικούς σταθμούς.
Το συγκρότημα επικεντρώνεται γύρω από ένα αεροσκάφος με την ικανότητα να εκτελεί αποστολές σε μεγάλα ύψη, ειδικά εντός της στρατόσφαιρας — ένα ατμοσφαιρικό στρώμα που βρίσκεται μεταξύ 11 και 50 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Η έκθεση ανέφερε ότι το αεροσκάφος θα υιοθετήσει μια αρθρωτή διάταξη, που θα επιτρέπει την εγκατάσταση ραντάρ, ραδιοτεχνικών ή οπτοηλεκτρονικών συστημάτων αναγνώρισης ανάλογα με τη συγκεκριμένη εργασία.
Η εν λόγω προσθήκη θα επιτρέψει την ανίχνευση στόχων σε πραγματικό χρόνο τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο επιχειρησιακό πίσω μέρος, διευκολύνοντας τη μετάδοση ονομασιών στόχων σε διάφορους φορείς όπλων υψηλής ακρίβειας, πυροβολικού, αεροπορίας και ναυτικών πλοίων.
Το νέο συγκρότημα αναγνώρισης περιλαμβάνει τρία εμπορευματοκιβώτια, το καθένα προσαρμοσμένο για συγκεκριμένες λειτουργίες αναγνώρισης.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν το UKR-RT για ηλεκτρονική επιτήρηση, το UKR-OE για την οπτοηλεκτρονική αναγνώριση και το UKR-RL θα εντοπίζει... ραντάρ.
Η μακρά ιστορία και η εξέλιξη...
Η ανάπτυξη του UKR-RT ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και επικεντρώνεται στον εντοπισμό και τον ακριβή προσδιορισμό των συντεταγμένων και των τεχνικών χαρακτηριστικών διαφόρων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών, σταθμών ραντάρ και γραμμών ελέγχου μη επανδρωμένων οχημάτων.
Με δυνατότητα ανίχνευσης εκπομπών ραντάρ, επιχειρησιακών κέντρων ραδιοεπικοινωνίας, ακόμη και κινητών τηλεφώνων σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, το UKR-RT υποβλήθηκε σε δοκιμαστικές πτήσεις ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στο υπόγειο βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής, Su-34.
Ο Vladimir Maksimov, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Kulon, σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό κοντέινερ αναγνώρισης UKR-RL, εξοπλισμένο με το ραντάρ Pika-M τέταρτης γενιάς, έχει ολοκληρώσει τις κρατικές δοκιμές και τις πραγματικές δοκιμές. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ακόμη και κάτω από έντονο σύννεφο.
Τα εμπορευματοκιβώτια UKR-OE συλλέγουν πληροφορίες λαμβάνοντας και αναλύοντας υπεριώδη, ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από στόχους αναγνώρισης. Ο εξοπλισμός μέσα στο σύστημα είναι προσανατολισμένος να προσδιορίζει με ακρίβεια τις συντεταγμένες, τους τύπους αντικειμένων και άλλες παραμέτρους με υψηλό βαθμό ακρίβειας.
Νέο σύστημα δοκιμών αεροσκαφών υψηλού υψομέτρου M-55 Geophysica της εποχής του Ψυχρού Πολέμου
Το αεροσκάφος μεγάλου υψόμετρου M-55 Geophysica της σοβιετικής εποχής επικυρώνει επί του παρόντος τη χρήση αυτών των εμπορευματοκιβωτίων σε μεγάλα ύψη.
Μετά το αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών, θα γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις.
Επιπλέον, η ικανότητα μετάδοσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο του αεροσκάφους στα επίγεια συστήματα υποβάλλεται επίσης σε αυστηρές δοκιμές.
Πρόσφατα, εικόνες από τη δοκιμαστική φάση του αεροσκάφους άρχισαν να κυκλοφορούν σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, υποδηλώνοντας ότι η δοκιμή έγινε στο αεροδρόμιο Ramenskoye κοντά στη Μόσχα.
Ωστόσο, εκείνη την εποχή, υπήρχε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να προωθήσει το αναγνωριστικό αεροσκάφος μεγάλου ύψους M-55 «Geophysica».
Η επιλογή του M-55 Geophysica ως πλατφόρμας δοκιμών για το νέο RUC (εξοπλισμός αναγνώρισης) ήταν σκόπιμη.
Το αεροσκάφος μπορεί να ανέβει στη στρατόσφαιρα, φτάνοντας σε υψόμετρο έως και 21 km.
Αρχικά προοριζόταν για την αναχαίτιση μπαλονιών αναγνώρισης μεγάλου υψόμετρου που εκτοξεύτηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φωτογραφίσουν σοβιετικά αντικείμενα. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1980, η ανάγκη για τέτοια καθήκοντα μειώθηκε, οδηγώντας στην επαναταξινόμηση αυτών των αεροσκαφών για σκοπούς επιτήρησης και έρευνας.
Νέες ανάγγκες από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε ότι η μείωση του χρόνου μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχου και της ταχείας εξάλειψής του είναι απίστευτα σημαντική παράμετρος.
Σε παρόμοια γραμμή, ο πιλότος Igor Malikov εξήγησε ότι η διεξαγωγή αναγνώρισης από μεγάλα υψόμετρα είναι πολλά υποσχόμενο. Είπε ότι περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση του χώρου για την παρακολούθηση των κινήσεων του εχθρού, της συσσώρευσης δυνάμεων και των συνολικών θέσεων.
Στο τρέχον γεωπολιτικό τοπίο, αυτή η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή γρήγορων απαντήσεων.
Η αποτελεσματικότητα τέτοιων αποστολών αναγνώρισης εξαρτάται από την ποιότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, ιδιαίτερα των συστημάτων ραντάρ.
Ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, που περιλαμβάνει διάφορους πυραύλους όπως Smerch, Tornado-S και Iskander, επιτρέπει ευέλικτα και γρήγορα πλήγματα — χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς και πιο αργούς πυραύλους κρουζ — για διαφορετικούς τύπους στόχων.
Ρώσοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι το σύστημα παρέχει ακριβείς πληροφορίες στόχων σε αεροσκάφη πρώτης γραμμής και αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας όπως τα Su-34, Su-34M και MiG-31, ενισχύοντας τις δυνατότητές κρούσης, με πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας.
Επιπλέον, οι ονομασίες στόχων του συστήματος αναμένεται να ωφελήσουν πλοία οπλισμένα με Kalibr και δυνητικά υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, επιτρέποντας καλύτερη περιπολία σε στρατηγικές περιοχές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών