Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονος διχασμός για την τύχη του δολαρίου – Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές

Έντονος διχασμός για την τύχη του δολαρίου – Τι λένε οι οικονομικοί αναλυτές
Ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης έχει ξεκινήσει για το αμερικανικό νόμισμα, υπό το βάρος της επικείμενης απόφασης της Fed για έναν δεύτερο γύρο νομισματικής χαλάρωσης. Οι φωνές που ζητούν πλέον την «αποκαθήλωση» του από παγκόσμιο νόμισμα γίνονται ολοένα και περισσότερες.
Η περσινή υποτίμηση του δολαρίου, είχε οδηγήσει την Βραζιλία, την Κίνα και την Ρωσία σε συμμαχία με σκοπό την κυκλοφορία ενός νέου ενιαίου νομίσματος, ισχυρότερου από το δολαρίου, το οποίο θα κατόρθωνε την στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή τους, βέβαια η επιδίωξη δεν επετεύχθη, παρά μόνο μέσω του εικονικού  δείκτη PPP element, που δημιουργήθηκε από την Overlay Asset Management, ως το «εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα, ώστε να εγγυηθεί η συναλλαγματική σταθερότητα.
Η  Overlay υπογραμμίζει την εισροή «ικανού» πλούτου από την Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία, την στιγμή που σημαντικός αριθμός κεντρικών τραπεζών προσδοκεί να τον χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς  για τα δικά τους αποθέματα. Οι G-20 ουσιαστικά δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα στην αγορά συναλλάγματος που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, ενώ οι λύσεις που υποσχέθηκαν είναι μέσο-μακροπρόθεσμες. Μάλιστα, για πολλούς αναλυτές η κίνηση να δώσουν δικαίωμα ψήφου και στις αναπτυσσόμενες χώρες στο Διεθνές Νομισματικό Συμβούλιο, ήταν περισσότερο επικοινωνιακή για να ενισχύσουν το «αίσθημα» συμμετοχής στα παγκόσμια δρώμενα στις ηγεσίες των αναδυόμενων χωρών.
Αντιμέτωπο με περαιτέρω αποδυνάμωση θα βρεθεί το δολάριο στον απόηχο της συνάντησης των G20 κι ενώ η συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζών δεν εξομάλυνε τις εντάσεις στον "πόλεμο των νομισμάτων", εκτιμά η UniCredit.
Ο "πόλεμος των νομισμάτων" δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί ο αναλυτής Roberto Mialich, τονίζοντας ότι οι προοπτικές μιας υπέρ-χαλαρωμένης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ δεν είναι προς όφελος του δολαρίου, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί σε αδύναμα επίπεδα τουλάχιστον προς το παρόν.
Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος σε βάθος 15 χρόνων έναντι του γιέν, σύμφωνα με τους G-20 μετά τη δέσμευση των μελών της να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να μειώσουν τις επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί κατά 0,8% έναντι του ευρώ, το οποίο φαίνεται να κερδίζει το χαμένο έδαφος της κρίσης.
Ο Jim Rogers αναλύει την κατάσταση λέγοντας ότι οι έρευνες δείχνουν γενικότερη καχυποψία απέναντι στο αμερικάνικο δολάριο –την οποία συμμερίζεται και ο ίδιος, ενώ η Overlay ισχυρίζεται ότι ο συναλλαγματικός πόλεμος ήδη συμβαίνει, διότι οι αναδυόμενες αγορές τείνουν να εκτιμούν την ρευστότητα των νομισμάτων ή τουλάχιστον να κυμαίνονται με βάση το συμφέρον τους.
Από την άλλη μεριά όμως, οι αναλυτές της HSBC εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τύχη του δολαρίου, φοβούμενοι, ωστόσο, τον κίνδυνο ενός συναλλαγματικού πολέμου, ο οποίος θα ήταν ευνοϊκός, βέβαια για το δολάριο, αλλά αρκετά δυσοίωνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ακόμη, το δολάριο ΗΠΑ φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνα της Ευρώπης.  
Οι αναλυτές της ING υποστηρίζουν και αυτοί την ιδέα για  άνοδο του δολαρίου με παράλληλη  αύξηση των φορολογικών εσόδων, που θα μειώσουν, όμως, τα ποσοστά του κρατικού δανεισμού.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης