Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη και κατ’ επέκταση περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, άρα και της Ευρώπης, όπως υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.
Ο Γερμανός καγκελάριος επέμεινε ωστόσο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λεγόμενης "δευτερογενούς μετανάστευσης", που οδηγεί σε αυξημένες ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία χωρίς τη δυνατότητα επιστροφών στην χώρα πρώτης υποδοχής, με την ελληνική πλευρά να επιδεικνύει στη συνέντευξη Τύπου ευήκοα ώτα απέναντι στις γερμανικές ανησυχίες χωρίς όμως σαφή τοποθέτηση.
"Μη θέμα" πλέον η πορεία της ελληνικής οικονομίας
"Συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία, αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς για να υπογραμμίσει έτσι το νέο κεφάλαιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα, με την ανησυχία για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας να ανήκει πλέον στο παρελθόν.Ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει για τα καλά κι αυτό επιβεβαιώθηκε από το αρμονικό κλίμα και τους "τόνους κανονικότητας", θα μπορούσε να πει κανείς, που χαρακτήρισαν την σημερινή επίσκεψη.
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε νέο μονοπάτι πλέον" ανέφερε στα γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του, ελπίζοντας σε ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Κοινές προκλήσεις υπάρχουν και σήμερα. Και όπως υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο εν τέλει "ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται".
Παλαιστινιακό: Λύση δύο κρατών - Καταδίκη της Χαμάς
Στο μεγάλο διεθνές θέμα των ημερών, την κατάσταση στο Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας οι δύο ηγέτες ήταν σαφείς: "Συμφωνούμε αμφότεροι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Σολτς, με τις δύο πλευρές να στηρίζουν από τη γερμανική καγκελαρία το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την υποχρέωση προστασίας των πολιτών του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Υπογράμμισαν όμως επίσης την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας καθώς και τις προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων. Ως προς τη Μέση Ανατολή Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν μια λύση δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, κι αυτό ειπώθηκε και από γερμανικό έδαφος. Καταδίκασαν ρητά τη Χαμάς ως "τρομοκρατική οργάνωση".
Το Βερολίνο επικροτεί τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στον ελληνοτουρκικό διάλογο με φόντο την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι παρά τις προφανείς διαφωνίες του για τις θέσεις του Τούρκου προέδρου ως προς την Χαμάς, θα τον υποδεχθεί στην Ελλάδα,"όπως κάνει και ο κ.Σολτς" (ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Σολτς στο Βερολίνο την Παρασκευή).
Από εκεί και πέρα ο καγκελάριος Σολτς επικροτεί και στηρίζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ήρεμα νερά στο Αιγαίο. "Χαιρόμαστε για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες", είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία υπήρξε και στο παρελθόν στη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας, εφόσον οι δύο πλευρές το επιζητούσαν.
Ως προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του καγκελαρίου περί "παράλογων κατηγοριών" του Τούρκου προέδρου για το Ισραήλ, δίνοντας ίσως και μια πρόγευση των επικείμενων συνομιλιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, τόνισε, το "Ισραήλ είναι μια χώρα αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και την τήρηση του διεθνούς δικαίου".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών