Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Υπό τον ισραηλινό στρατό ο «επιχειρησιακός έλεγχος» του λιμανιού

Γάζα: Υπό τον ισραηλινό στρατό ο «επιχειρησιακός έλεγχος» του λιμανιού
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, μέσω κοινής επιχείρησης τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επετεύχθη να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Hamas»

Τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας δηλώνει ότι έχει πλέον ο ισραηλινός στρατός 41 ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, μέσω κοινής επιχείρησης τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επετεύχθη να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η Χαμάς χρησιμοποιούσε το λιμάνι «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες-ναυτικές επιθέσεις».
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης οι ισραηλινές δυνάμεις αφού περικύκλωσαν το βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, διεξάγουν μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας ανακοινώνοντας τις τελευταίες ημέρες ότι πλέον έχουν υπό τον έλεγχό τους πολλά κυβερνητικά κτίρια Χαμάς μεταξύ των οποίων της Βουλής και της στρατονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε φωτογραφία με μέλη του να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Βουλής και χθες βίντεο στο οποίο φαίνεται να ανατινάζεται το κτίριο της Βουλής.
Επιπλέον τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν και στα νοσοκομεία της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης.
Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει και σήμερα τις επιχειρήσεις του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, Αλ Σίφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι εν λόγω στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 11.500 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών, σύμφωνα με την Χαμάς.
Παράλληλα οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ καλούν τους αμάχους να εκκενώσουν την πόλη Χαν Γιούνες καθώς επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές με ενώ καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του πολέμου και κάθε διαθέσιμος χώρος στην Χαν Γιούνες και σε άλλες νότιες πόλεις είναι ήδη κατάμεστος.
Ο επικεφαλής της 'Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το ξέσπασμα μολυσματικών νόσων και η πείνα φαντάζουν αναπόφευκτα δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και του συνωστισμού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης