Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin περίμενε τρεις ημέρες προτού να σχολιάσει τη σφαγή Ισραηλινών από τη Hamas, η οποία έτυχε να συμβεί ανήμερα των 71ων γενεθλίων του. Όταν το έκανε, επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στη Χαμάς.
"Νομίζω πως πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι είναι ένα σαφές παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής στη Μέση Ανατολή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τη διαδικασία διευθέτησης", ανέφερε ο Putin στον πρωθυπουργό του Ιράκ.
Χρειάστηκε να περάσουν άλλες έξι ημέρες προτού ο Putin μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη σφαγή περίπου 1.200 Ισραηλινών.
Δέκα ημέρες μετά από αυτό, η Ρωσία είπε πως μια αντιπροσωπεία της Hamas βρισκόταν στη Μόσχα για συνομιλίες.
H υπαρξιακή μάχη με τη Δύση
Ο Putin, τονίζουν Ρώσοι και Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Hamas ως ευκαιρία για να κλιμακώσει αυτό που θεωρεί υπαρξιακή μάχη με τη Δύση για μια νέα παγκόσμια τάξη που θα θέσει τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ υπέρ ενός πολυμερούς συστήματος το οποίο πιστεύει πως αρχίζει ήδη να μορφοποιείται.
"Η Ρωσία καταλαβαίνει πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν υποστηρίξει πλήρως το Ισραήλ, όμως οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι τώρα η ενσάρκωση του κακού και δεν μπορεί να είναι σωστό με κανέναν τρόπο", έγραψε στο μπλογκ του ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Sergey Markov, εξηγώντας την ανάγκη του Putin να διαφοροποιηθεί.
"Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν θα είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος εχθρός της Ρωσίας τώρα. Και ο σύμμαχος της Hamas είναι το Ιράν, σύμμαχος της Ρωσίας".
Στενές σχέσεις με το Ιράν
Η Μόσχα απολαμβάνει μια όλο και στενότερη σχέση με την Τεχεράνη -- η οποία υποστηρίζει τη Hamas και την οποία η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει ότι προμηθεύει τη Μόσχα με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για την Ουκρανία η οποία έχει εγκλωβιστεί σε έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία.
Η Hannah Note, μια ειδική στην εξωτερική πολιτική με έδρα το Βερολίνο, δήλωσε στο Carnegie Russia Eurasia Center πως πιστεύει ότι η Μόσχα εγκατέλειψε την προηγούμενη, πιο ισορροπημένη, θέση της για τη Μέση Ανατολή και υιοθέτησε μια "αρκετά απροκάλυπτη φιλοπαλαιστινιακή θέση".
"Κάνοντάς το όλο αυτό, η Ρωσία καταλαβαίνει πολύ καλά πως ευθυγραμμίζεται με περιφέρειες σε όλη τη Μέση Ανατολή και και ακόμη και πιο πέρα -- στον Παγκόσμιο Νότο, στις απόψεις τους για το παλαιστινιακό ζήτημα όπου η παλαιστινιακή υπόθεση εξακολουθεί να έχει απήχηση", είπε.
Είναι ακριβώς αυτές τις χώρες τις οποίες ο Putin επιδιώκει να κερδίσει στην προσπάθειά του για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα εξασθένιζε την επιρροή των ΗΠΑ.
"Ο πιο σημαντικός τρόπος με τον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση στη Γάζα είναι κερδίζοντας πόντους στο γήπεδο της παγκόσμιας κοινής γνώμης", δήλωσε η Note.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Δύση
Ρώσοι πολιτικοί έχουν αντιπαραβάλει με έμφαση αυτό που λένε πως είναι η λευκή επιταγή που έχει δώσει η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει τη Γάζα με την τιμωρητική απόκριση της Ουάσινγκτον στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου λέει ότι δεν στοχοποιεί από πρόθεση αμάχους αν και χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Ο γερουσιαστής Alexei Pushkov δήλωσε πως η Δύση έχει πέσει στην παγίδα που η ίδια έστησε υιοθετώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά στο πώς αντιμετωπίζει διαφορετικές χώρες ανάλογα με τις δικές της εγωκεντρικές πολιτικές προτιμήσεις.
"Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης για τις ενέργειες του Ισραήλ έχει επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στη δυτική εξωτερική πολιτική στα μάτια του αραβικού κόσμου και ολόκληρου του Παγκόσμιου Νότου", έγραψε στο Telegram.
Η Ρωσία βλέπει επίσης την κρίση ως ευκαιρία για τη Μόσχα ώστε να προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως έναν εν δυνάμει ειρηνοποιό με διασυνδέσεις με όλες τις πλευρές, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Markov.
Η Μόσχα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια περιφερειακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και ο Putin έχει πει πως η Ρωσία είναι σε καλή θέση για να βοηθήσει.
Υπάρχουν επίσης εν δυνάμει οικονομικά οφέλη, δήλωσε ο Markov, και το επιπρόσθετο μπόνους της απόσπασης δυτικών οικονομικών και στρατιωτικών πόρων από την Ουκρανία.
"Η Ρωσία επωφελείται από μια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου η οποία θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου", σύμφωνα με τον Markov.
"(Και) η Ρωσία επωφελείται από οποιαδήποτε σύγκρουση όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν πόρους επειδή μειώνει τους πόρους για το αντιρωσικό καθεστώς στην Ουκρανία".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών