Τραγική η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και έλλειψη νοσοκομείων
(upd13) Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς όπως έγινε γνωστό τόσο η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 23/11 ανακωχή όσο και η απελευθέρωση των 50 ομήρων και των 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων αναβάλλεται για αύριο 24/11, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει με μεγάλη ένταση τη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και η Hamas είχε αναφέρει ότι η κατάπαυση πυρός θα άρχιζε στις 10:00 σήμερα το πρωί και άρα θα ακολουθούσε και η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Αντιθέτως, πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει παύση των μαχών και ότι οποιαδήποτε εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή 24/11, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν και πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.
Διαπραγματεύσεις
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως η έναρξη απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν πρόκειται να γίνει πριν από την Παρασκευή 24/11.
Σημειώνεται πως οι πρώτοι από τους 50 ομήρους που κρατά η Hamas, επρόκειτο να αρχίσουν να απελευθερώνονται σταδιακά από σήμερα.
Εμπλοκή
Πληροφορίες από το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan που επικαλέστηκε Ισραηλινό αξιωματούχο, αναφέρουν πως η 24ωρη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας οφείλεται επειδή αυτή δεν υπεγράφη από την Hamas αλλά και από το Κατάρ που έχει μεσολαβήσει για αυτή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Hamas αποφάσισε την τελευταία στιγμή να κάνει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε και την καθυστέρηση.
Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά η συμφωνία θα υπογραφεί και θα εφαρμοστεί, ενώ επισημαίνεται ότι «κανείς δεν είχε πει ότι θα υπάρξει απελευθέρωση ομήρων» σήμερα 23/11, πέρα από τα ΜΜΕ.
Επίσης το ισραηλινό Ynet μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμα τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθερα από την Hamas.
Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι η Hamas απέτυχε να υπογράψει επίσημα τον μηχανισμό απελευθέρωσης των ομήρων και δεν έδωσε στο Ισραήλ συγκεκριμένο κατάλογο με περίπου δώδεκα ή περισσότερους που θα απελευθερωθούν πρώτοι.
Το Ισραήλ από την πλευρά του καθυστέρησε την παράδοση ενός καταλόγου με την πρώτη ομάδα Παλαιστίνιων κρατουμένων που σκοπεύει να απελευθερώσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Τεχνικά εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων
Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν τη διαδικασία, είναι η πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους απελευθερωμένους ομήρους και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την οποία θα φύγουν από τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Το Ισραήλ ήθελε οι όμηροι να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ, ενώ η Hamas ζητά τώρα να δοθούν απευθείας στην Αίγυπτο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ ζήτησε επίσης να δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την πρώτη ανταλλαγή, κάτι στο οποίο δεν έχει συμφωνήσει η Hamas.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει 4ήμερη κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών καθώς και την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατούμενων – πάλι γυναίκες και παιδιά – σε ισραηλινές φυλακές.
Βάσει της συμφωνίας για κάθε απελευθέρωση 10 ομήρων, προβλέπεται μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.
Επιπλέον, προβλέπεται άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθεια στη Γάζα, η οποία έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω των 50 και πλέον ημερών πολιορκίας.
Η δοκιμαστική περίοδος
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων θα είναι κάτι... σαν δοκιμαστική περίοδος για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση της συμφωνίας, δηλαδή για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και άρα περισσότερες ημέρες εκεχειρείας.
Σύμφωνα με το CNN, την τρίτη ημέρα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση.
Όπως αναφέρεται, οι όμηροι θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και θα αναλάβει να τους κατευθύνει στο κατάλληλο σημείο, αν και εκτιμάται πως η πλειοψηφία των 50 ομήρων θα καταλήξουν στην Αίγυπτο.
Γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο
Σημειώνεται πως για να εγκριθεί η συμφωνία χρειαζόταν πρώτα και η σχετική γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, όπου είχε ήδη γίνει αγωγή από Ένωση θυμάτων τρομοκρατίας, η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τόσο ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επρόκειτο να αφεθούν ελεύθερο όσο και τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία.
ΗΠΑ: Ελπίζουμε να τεθεί σε ισχύ από 24/11
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Adrienne Watson υποστήριξε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων είναι υπό επεξεργασία.
«Είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει από το πρωί της Παρασκευής 24/11» υποστήριξε η Watson.
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, πάντως ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν πως η 4ημερη κατάπαυση πυρός, όταν και εάν αυτή εφαρμοστεί, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κλείσουν τις πληγές της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι τραγική λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Μάλιστα, οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι τα επόμενα 24ωρα θα ξεσπάσουν μια σειρά από επιδημίες και ασθένειες.
Πέρα από τους 14.000 και πλέον νεκρούς, υπάρχουν και περισσότεροι από 30.000 τραυματίες, για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο στα βόρεια εδάφη της Γάζας που να μπορεί να τους περιθάλψει κανονικά, ενώ γίνεται λόγος και για 6.000 αγνοούμενους.
«Η Γάζα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη η Catherine Russell, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF.
Εκτιμάται πως από τους 14.000 νεκρούς, περίπου τα 6.000 είναι παιδιά.
Εκκενώθηκε το Ινδονησιακό νοσοκομείο
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό πως εκκενώθηκε το Ινδονησιακό νοσοκομείο, όπως είχε ζητήσει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε απευθύνει και σχετικό τελεσίγραφο.
Όπως αναφέρεται, γιατροί και ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Rafah.
Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί είχαν συλλάβει τον διοικητή του νοσοκομείου της Al Shifa, Mohammad Abu Salmiya και ενώ κινούνταν στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Ισραήλ: Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο και την επίθεση κατά της Hamas
Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας αλλά θα τον συνεχίσει μέχρι να ηττηθεί η Hamas υποστήριξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Herzi Halevi.
«Δεν τελειώνουμε τον πόλεμο.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές, προχωρώντας και συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Hamas» υποστήριξε ο Halevi, αναφέροντας πως ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να συνδέσει τους στόχους του πολέμου, έτσι ώστε «η πίεση από την χερσαία επίθεση να επιφέρει την ικανότητα να επιτύχουμε και τον στόχο αυτού του πολέμου, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την απελευθέρωση των απαχθέντων ομήρων».
Συνεχείς βομβαρδισμοί
Και ενώ η εκεχειρία είναι στον αέρα, οι Ισραηλινοί συνέχισαν και χθες 22/11 να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γάζα.
Ισραηλινά μαχητικά και πυροβολικό έπληξαν τη νότια πόλη Khan Younis της Γάζας σε τουλάχιστον δύο κύματα επιθέσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το τελευταίο 24ωρο επλήγησαν περισσότεροι από 300 στόχοι της Hamas, ανάμεσα στους οποίους υπόγεια τούνελ, αποθήκες όπλων, υποδομές παραγωγής όπλων, κοκ.
48 πύραυλοι Katyusha από τον Λίβανο
Η Hezbollah ανακοίνωσε πως εκτόξευσε 48 πυραύλους Katyusha κατά της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης του Ein Zeitim, κοντά στην πόλη Safed στο βόρειο Ισραήλ.
Επιπλέον, έκανε γνωστό πως εκτόξευσε άλλους 10 πυραύλους κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο IDF από την πλευρά του υποστήριξε πως αναχαίτισε τουλάχιστον 35 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου.
Από την ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ - Λιβάνου εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 108 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μαχητές της Hezbollah.
Επικοινωνία ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας
Το θέμα της εκεχειρίας στη Γάζα συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας.
Μάλιστα ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ φέρεται να επισήμανε την «την κατηγορηματική απόρριψη του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας», καθώς και ότι «είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ».
www.bankingnews.gr
Αν και η Hamas είχε αναφέρει ότι η κατάπαυση πυρός θα άρχιζε στις 10:00 σήμερα το πρωί και άρα θα ακολουθούσε και η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Αντιθέτως, πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει παύση των μαχών και ότι οποιαδήποτε εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή 24/11, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν και πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.
Διαπραγματεύσεις
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Tzachi Hanegbi υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως η έναρξη απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν πρόκειται να γίνει πριν από την Παρασκευή 24/11.
Σημειώνεται πως οι πρώτοι από τους 50 ομήρους που κρατά η Hamas, επρόκειτο να αρχίσουν να απελευθερώνονται σταδιακά από σήμερα.
Εμπλοκή
Πληροφορίες από το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan που επικαλέστηκε Ισραηλινό αξιωματούχο, αναφέρουν πως η 24ωρη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας οφείλεται επειδή αυτή δεν υπεγράφη από την Hamas αλλά και από το Κατάρ που έχει μεσολαβήσει για αυτή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Hamas αποφάσισε την τελευταία στιγμή να κάνει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε και την καθυστέρηση.
Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά η συμφωνία θα υπογραφεί και θα εφαρμοστεί, ενώ επισημαίνεται ότι «κανείς δεν είχε πει ότι θα υπάρξει απελευθέρωση ομήρων» σήμερα 23/11, πέρα από τα ΜΜΕ.
Επίσης το ισραηλινό Ynet μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμα τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθερα από την Hamas.
Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι η Hamas απέτυχε να υπογράψει επίσημα τον μηχανισμό απελευθέρωσης των ομήρων και δεν έδωσε στο Ισραήλ συγκεκριμένο κατάλογο με περίπου δώδεκα ή περισσότερους που θα απελευθερωθούν πρώτοι.
Το Ισραήλ από την πλευρά του καθυστέρησε την παράδοση ενός καταλόγου με την πρώτη ομάδα Παλαιστίνιων κρατουμένων που σκοπεύει να απελευθερώσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Τεχνικά εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων
Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν τη διαδικασία, είναι η πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους απελευθερωμένους ομήρους και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την οποία θα φύγουν από τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Το Ισραήλ ήθελε οι όμηροι να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ, ενώ η Hamas ζητά τώρα να δοθούν απευθείας στην Αίγυπτο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ ζήτησε επίσης να δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την πρώτη ανταλλαγή, κάτι στο οποίο δεν έχει συμφωνήσει η Hamas.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει 4ήμερη κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών καθώς και την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατούμενων – πάλι γυναίκες και παιδιά – σε ισραηλινές φυλακές.
Βάσει της συμφωνίας για κάθε απελευθέρωση 10 ομήρων, προβλέπεται μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.
Επιπλέον, προβλέπεται άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθεια στη Γάζα, η οποία έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω των 50 και πλέον ημερών πολιορκίας.
Η δοκιμαστική περίοδος
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων θα είναι κάτι... σαν δοκιμαστική περίοδος για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση της συμφωνίας, δηλαδή για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και άρα περισσότερες ημέρες εκεχειρείας.
Σύμφωνα με το CNN, την τρίτη ημέρα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση.
Όπως αναφέρεται, οι όμηροι θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και θα αναλάβει να τους κατευθύνει στο κατάλληλο σημείο, αν και εκτιμάται πως η πλειοψηφία των 50 ομήρων θα καταλήξουν στην Αίγυπτο.
Γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο
Σημειώνεται πως για να εγκριθεί η συμφωνία χρειαζόταν πρώτα και η σχετική γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, όπου είχε ήδη γίνει αγωγή από Ένωση θυμάτων τρομοκρατίας, η οποία ζητούσε να πληροφορηθεί τόσο ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επρόκειτο να αφεθούν ελεύθερο όσο και τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία.
ΗΠΑ: Ελπίζουμε να τεθεί σε ισχύ από 24/11
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Adrienne Watson υποστήριξε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων είναι υπό επεξεργασία.
«Είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει από το πρωί της Παρασκευής 24/11» υποστήριξε η Watson.
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, πάντως ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν πως η 4ημερη κατάπαυση πυρός, όταν και εάν αυτή εφαρμοστεί, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κλείσουν τις πληγές της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι τραγική λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Μάλιστα, οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι τα επόμενα 24ωρα θα ξεσπάσουν μια σειρά από επιδημίες και ασθένειες.
Πέρα από τους 14.000 και πλέον νεκρούς, υπάρχουν και περισσότεροι από 30.000 τραυματίες, για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο στα βόρεια εδάφη της Γάζας που να μπορεί να τους περιθάλψει κανονικά, ενώ γίνεται λόγος και για 6.000 αγνοούμενους.
«Η Γάζα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη η Catherine Russell, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF.
Εκτιμάται πως από τους 14.000 νεκρούς, περίπου τα 6.000 είναι παιδιά.
Εκκενώθηκε το Ινδονησιακό νοσοκομείο
Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό πως εκκενώθηκε το Ινδονησιακό νοσοκομείο, όπως είχε ζητήσει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε απευθύνει και σχετικό τελεσίγραφο.
Όπως αναφέρεται, γιατροί και ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη Rafah.
Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν πως οι Ισραηλινοί είχαν συλλάβει τον διοικητή του νοσοκομείου της Al Shifa, Mohammad Abu Salmiya και ενώ κινούνταν στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τα νότια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Ισραήλ: Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο και την επίθεση κατά της Hamas
Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο κατά της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας αλλά θα τον συνεχίσει μέχρι να ηττηθεί η Hamas υποστήριξε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Herzi Halevi.
«Δεν τελειώνουμε τον πόλεμο.
Θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές, προχωρώντας και συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές της Hamas» υποστήριξε ο Halevi, αναφέροντας πως ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να συνδέσει τους στόχους του πολέμου, έτσι ώστε «η πίεση από την χερσαία επίθεση να επιφέρει την ικανότητα να επιτύχουμε και τον στόχο αυτού του πολέμου, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την απελευθέρωση των απαχθέντων ομήρων».
Συνεχείς βομβαρδισμοί
Και ενώ η εκεχειρία είναι στον αέρα, οι Ισραηλινοί συνέχισαν και χθες 22/11 να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γάζα.
Ισραηλινά μαχητικά και πυροβολικό έπληξαν τη νότια πόλη Khan Younis της Γάζας σε τουλάχιστον δύο κύματα επιθέσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, το τελευταίο 24ωρο επλήγησαν περισσότεροι από 300 στόχοι της Hamas, ανάμεσα στους οποίους υπόγεια τούνελ, αποθήκες όπλων, υποδομές παραγωγής όπλων, κοκ.
48 πύραυλοι Katyusha από τον Λίβανο
Η Hezbollah ανακοίνωσε πως εκτόξευσε 48 πυραύλους Katyusha κατά της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης του Ein Zeitim, κοντά στην πόλη Safed στο βόρειο Ισραήλ.
Επιπλέον, έκανε γνωστό πως εκτόξευσε άλλους 10 πυραύλους κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο IDF από την πλευρά του υποστήριξε πως αναχαίτισε τουλάχιστον 35 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Λιβάνου.
Από την ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή γραμμή Ισραήλ - Λιβάνου εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 108 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μαχητές της Hezbollah.
Επικοινωνία ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας
Το θέμα της εκεχειρίας στη Γάζα συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.
Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας.
Μάλιστα ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ φέρεται να επισήμανε την «την κατηγορηματική απόρριψη του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας», καθώς και ότι «είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών