(Διαρκές Upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται η απελευθέρωση 13 ισραηλινών ομήρων και 7 αλλοδαπών το βράδυ του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε μια καθυστερημένη δεύτερη ανταλλαγή που συμφωνήθηκε ως μέρος της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε το Κατάρ το οποίο λειτουργησε ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού, καθ’ οδόν προς το πέρασμα της Rafah στην Αίγυπτο.
Εκεί θα τους συναντήσουν ισραηλινοί αξιωματούχοι και θα τους μεταφέρουν στο ισραηλινό έδαφος.
«Μετά από καθυστέρηση, τα εμπόδια για την απελευθέρωση των κρατουμένων ξεπεράστηκαν μέσω των επαφών του Κατάρ και της Αιγύπτου και με τις δύο πλευρές, και 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν απόψε, ενώ 13 Ισραηλινοί όμηροι θα φύγουν από τη Γάζα και 7 αλλοδαποί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Majed Al Ansari.
Η Hamas επιβεβαίωσε επίσης νωρίτερα την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.
Με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας ώρας, άρχισε το Σάββατο 15 Νοεμβριου 2023 λίγο πριν τις 6 μ.μ. η απελευθέρωση tvn 13 Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Hamas στη Γάζα, ενώ παράλληλα, 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από φυλακές του Ισραήλ – γυναίκες και ανήλικα αγόρια.
Οι 13 Ισραηλινοί παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ πούλμαν με Παλαιστίνιους αποφυλακισθέντες αναχώρησε από φυλακή του Ισραήλ.
Την είδηση έκανε γνωστή η Αίγυπτος, καθώς η ανταλλαγή γίνεται στο πέρασμα της Rafah, από Γάζα σε Αίγυπτο.
Εμπλοκή με τη δεύτερη φάση απελευθέρωσης των ομήρων
Κατόπιν όμως η Hamas και συγκεκριμένα η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος, οι Ταξιαρχίες Al-Qassam, ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης ομήρων έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί να επιτρέψει σε φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα.
«Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam αποφάσισαν να καθυστερήσουν την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων έως ότου η κατοχική πλευρά (Ισραήλ) εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας σχετικά με την είσοδο φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και τηρήσει συμφωνημένα πρότυπα για την απελευθέρωση κρατουμένων», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση στο κανάλι της στο Telegram το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2023
Παράλληλα, ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να απειλεί ότι αν η επόμενη παρτίδα ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα θα ξαναρχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.
Η οργανωση επισημαίνει ότι 340 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα από την Παρασκευή 2ε/11, 65 από τα οποία έφτασαν στη βόρεια Γάζα, αριθμός είναι λιγότερος από το μισό από αυτό που συμφώνησε το Ισραήλ
Και νωρίτερα πάντως η Hamas είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας.
Εξελίσσεται διπλωματική πρωτοβουλία της Αιγύπτου για την απεμπλοκή της διαδικασίας απελευθέρωση των ομήρων ενω την ίδια ώρα το Κατάρ δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Hamas για να επιλυθεί η καθυστέρηση στην απελευθέρωση ομήρων «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε αξιωματούχοςm σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023.
«Yπάρχουν πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά του Ισραήλ» δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Taher al-Nunu, το Σάββατο 25/11 στο Al Jazeera, με φόντο την άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Όπως είπε, το Ισραήλ δεν τήρησε τις συμφωνίες που αφορούσαν την απελευθέρωση των κρατουμένων και την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα, απειλεί ολόκληρη τη συμφωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ παραβίασε επίσης τη συμφωνία βάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σε διάφορα σημεία, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπων».
Επισήμανε δε, πως: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από διαμεσολαβητές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέες συμφωνίες»,
Συμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η Hamas μετέφερε ένα μήνυμα όπου ισχυρίστηκε ότι εντόπισε επιπλέον 10-20 ομήρους τους οποίους μπορεί ενδεχομένως να απελευθερώσει.
Επικοινωνία Biden με τον Εμίρη του Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα
Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Τamim bin Hamad Al Thani δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει ανακοίνωση του Amiri Diwan, του γραφείου του καταριανού αξιωματούχου το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023.
Οι δύο ηγέτες εστίασαν στην εφαρμογή της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, τις κοινές διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων, προστασία της ζωής αμάχων και αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Κατάρ μαζί με την Αίγυπτο ηγήθηκαν των προσπαθειών για τη διασφάλιση της συνέχισης της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ που ξεκίνησε την Παρασκευή 24/11.
Το Κατάρ επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των «διαμεσολαβητικών εταίρων» του για την επίλυση του πολύωρου αδιεξόδου σχετικά με την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, εξέφρασε «εκτίμηση» για την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσπάθειες των οποίων βοήθησαν στην «άρση των εμποδίων» στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας για το Σάββατο 25 Nοεμβρίου 2023.
Πιθανή η παράταση της εκεχειρίας για 1-2 μέρες ακόμη
Εάν αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, το Ισραήλ αναμένεται να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για άλλη μία ή δύο ημέρες.
Οι ισραηλινές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Hamas μπορεί να έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει περίπου 30 περισσότερους ομήρους πέρα από τους 50 που είχαν αρχικά συμφωνηθεί στο τρέχον πλαίσιο διαπραγματεύσεων.
Η είδηση έρχεται μετά την απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων από την Hamas οι περισσότεροι από τους οποίους απήχθησαν από το Kibbutz Be'eri, και την συνακόλουθη απελευθέρωση των 39 Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας έζησαν την πρώτη ήρεμη νύχτα μετά από επτά εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί το 24ωρο που προηγήθηκε της εκεχειρίας, ήταν από τα χειρότερους από την αρχή του πολέμου, σημάδι πως η εκεχειρία μάλλον αποτελεί μια ανάσα ηρεμίας πριν την μεγάλη καταιγίδα, δεδομένου ότι η εκεχειρία λογίζεται ως νίκη της Hamas, όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών.
Οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και το Σαββατο 25 Νοεμβρίου, πρόκειται να απελευθερωθούν ακόμη 13, την λίστα των ονομάτων των οποίων έχει ήδη στα χέρια του το Ισραήλ, ροή που αναπτερώνει τις ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας Hamas - Ισραήλ με το δεύτερο να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει προοιωνίζοντας μια εφιαλτική συνέχεια.
Ισραηλινός στρατός: Με το όπλο παρά πόδας για να καταστρέψουμε τη Hamas και να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους
Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Herzl Halevi δήλωσε ότι μετά την κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός Στρατός θα ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την εξάρθρωση της Hamas.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάπαυση του πυρός επετεύχθη σε αυτή τη συμφωνία εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Ισραηλινός Στρατός.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση, επιθυμία ή ετοιμότητα να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια πριν φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους».
Πρόσθεσε επίσης ότι ο στρατός αξιοποιεί τη διακοπή των μαχών για να προετοιμασθεί για τη συνέχεια της χερσαίας επιχείρησης.
«Θα επιστρέψουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε τεράστια πίεση για να φέρουμε πίσω όσο το δυνατόν περισσότερους αιχμαλώτους - και τον τελευταίο από αυτούς.
Έχουμε καθήκον να πολεμήσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν και να ζήσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Halevi
14 Όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν - 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
H Αίγυπτος έλαβε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Hamas κατάλογο με 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο 25/11.
Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι έλαβε κατάλογο ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο.
Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων επιβεβαίωσε αναφορές για την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων κρατουμένων, λέγοντας ότι αυτός είναι ο αριθμός που της δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 24 ανήλικοι.
Όπως και χθες, η απελευθέρωση θα γίνει μέσω της φυλακής Ofer, λίγο έξω από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ έλαβε μια λίστα με 42 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Hamas και ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την απελευθέρωσή τους, μετέδωσε και το Radio Kan.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.
Η αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέπτεται το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η συμφωνία
Εν τω μεταξύ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 25 -11 έφτασε στο Ισραήλ μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας μεταξύ εβραϊκού κράτους και της Hamas για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.
Ένας από τους διπλωμάτες, μέρος της καταριανής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η ομάδα μετέβη στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς - καθώς και με μεσολαβητές στη Ντόχα.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Όλα είναι ρευστά για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων την δεύτερη μέρα της εκεχειρίας
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη, Zein Basravi, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε πότε ούτε πόσοι θα είναι τελικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν σήμερα από τις ισραηλινές φυλακές.
«Ακούγαμε ότι θα απελευθερωθούν 42 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και 18 γυναίκες, αλλά μιλώντας με παλαιστινιακές οργανώσεις, τώρα ακούμε ότι ο μπορεί πάλι σήμερα να είναι μόνο 39.
Όλα είναι πολύ ρευστά και της τελευταίας στιγμής», αναφέρει.
Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως έλαβε την λίστα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν στις 25 Νοεμβρίου
Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν λίστα με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
"Η Mosand και οι ισραηλινές δυνάμεις έλαβαν μια λίστα με τους απαχθέντες που θα πρέπει να απελευθερωθούν το Σάββατο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Αξιωματούχοι ασφαλείας ελέγχουν τη λίστα", ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα ανθρώπων που απελευθερώνεται βάσει της συμφωνίας, η οποία συνεπάγεται επίσης παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων υποστηρικτών του παλαιστινιακού ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς στον θύλακα.
Εκ μέρους του συντονιστή για υποθέσεις απαχθέντων και αγνοουμένων, υποστράτηγου του εφέδρου Gal Hirsch, διαβιβάστηκαν πληροφορίες στις οικογένειες των απαχθέντων, ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν με προσοχή.
Θα ενημερώσουμε τις πληροφορίες εάν χρειαστεί.
Παρακαλείστε να μην διαδίδεται φήμες και ανεπίσημες πληροφορίες», πρόσθεσε το γραφείο.
Νωρίτερα, το Channel 12 της ισραηλινής τηλεόρασης ισχυρίστηκε ότι η νέα λίστα, όπως και η πρώτη ομάδα ομήρων που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, θα περιέχει επίσης 13 ονόματα και θα υπάρχουν περισσότερα παιδιά σε αυτήν.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.
Haaretz: Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ γνώριζε τα σχέδια της Hamas
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ γνώριζε τα σχέδια της Hamas να επιτεθεί στο Ισραήλ ένα χρόνο πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης και ανέφερε τις πληροφορίες στην Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας, αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν έλαβαν την απειλή στα σοβαρά, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη στελέχη του υπουργείου Άμυνας.
Οι πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ γνώριζαν τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, αλλά φαίνεται ότι δεν πίστευαν ότι η Hamas θα μπορούσε να προχωρήσει στο σχέδιο επίθεσης και να παραβιάσει τα σύνορα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών είχε χαρακτηρίσει μια λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε επίθεση της Ηamas στις 7 Οκτωβρίου «φανταστικό σενάριο».
Στις 7 Οκτωβρίου, η Hamas εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και εισέβαλε σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας και απαγάγοντας εκατοντάδες.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα και διέταξε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες νερού, τροφίμων και καυσίμων.
Στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένο στόχο την εξάλειψη της Hamas και τη διάσωση ομήρων.
Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ και πάνω από 14.800 στη Γάζα.
Η επιστροφή των πρώτων 13 Ισραηλινών και η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων
Υπενθυμίζεται πως παρέληφθησαν από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Βet οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι, αφού προηγουμένως διήλθαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την είδηση ότι οι απαχθέντες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωσή τους και οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).
Ο πρωθυπουργός Beniamin Netanyahu χαιρέτισε την απελευθέρωση συμπατριωτών του, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.
«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ:
Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».
Από την πλευρά του, ο Benny Gantz, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα.
Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.
Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Hamas είναι οι: Hannah Katzir (76 ετών), Margalit Mozes (77 ετών), Yafa Ader (85 ετών), Channah Peri (79 ετών), Adina Moshe (72 ετών), Danielle Aloni (45 ετών) και Emilia Aloni (6 ετών), Ruthi Mondar (78 ετών), Keren Mondar (54 ετών) και Ohad Mondar (9 ετών), Aviv Asher (2 ετών), Raz Asher (5 ετών) και Doron Katz-Asher (34 ετών).
Aπό τους απαχθέντες η Daniele Aloni, που απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz μαζί με την κόρη της Emilia, είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της Hamas.
Λίβανος: Υπό ισραηλινά πυρά βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΟΗΕ, παρά την εκεχειρία
Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι μέλη της ειρηνευτικής αυτής δύναμης του ΟΗΕ χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς έκαναν περιπολίες στην περιοχή Αουταρούν στον νότιο Λίβανο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Η UNIFIL καταδίκασε την επίθεση κατά των ειρηνευτικών της δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική».
«Υπενθυμίζουμε έντονα στα μέρη τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας», ανέφερε η ανακοίνωση της UNIFIL.
Νωρίτερα οι Times of Israel είχαν αναφέρει επίθεση με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ από αντάρτες της Hezbollah.
39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκαν
Ταυτόχρονα, 39 Παλαιστίνιοι –24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές– απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων –μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– ανέφερε ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.
Η 23χρονη Malak Salman είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.
Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».
Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν ωστόσο, οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακρίνει τον διευθυντή του Al Shifa
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «προχωρά» στην ανάκριση του διευθυντή του νοσοκομείου Al Shifa, Mohammed Abu Shalmiya, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και τριών άλλων συλληφθέντων ιατρών.
«Προς το παρόν προχωράμε με την ανάκρισή του για το γεγονός ότι ήταν ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου που βρισκόταν πραγματικά στην κορυφή ενός ολόκληρου τρομοκρατικού δικτύου», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Doron Spielman.
«Πώς γίνεται να μην ξέρει τι συμβαίνει;», ανέφερε.
Η Hamas και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι κρατούσε τον Shalmiya για ανάκριση σχετικά με στοιχεία ότι το νοσοκομείο χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Hamasυπό τη διεύθυνσή του.
Ο ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τον Shalmiya και των άλλων τριών ιατρών που κρατούνται, ενώ ζήτησε να τηρηθούν πλήρως τα «νομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους».
«Εκπέμπουμε SOS για το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al Qudrah εκπέμπει sos για τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας. Περιγράφοντας την κατάσταση είπε:
Δεν υπάρχει χώρος στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας και δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους ασθενείς.
Ζητάμε να βρεθούν καλύτεροι μηχανισμοί για τη διάσωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη λωρίδα.
Απευθύναμε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να μας βοηθήσουν να σώσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
IDF: Η Hamas εξακολουθεί να κρατά περίπου 215 ομήρους στη Γάζα
Η Hamas εξακολουθεί να κρατά περίπου 215 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Doron Spielman.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 215 όμηροι παραμένουν ακόμη στη Γάζα αλλά είναι άγνωστο αν είναι ζωντανοί.
Στις 24 Νοεμβρίου, οι Παλαιστίνιοι ριζοσπάστες απελευθέρωσαν 13 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους και 11 ξένους υπηκόους.
Ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά στη βόρεια Γάζα
Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ κατάφερε να φτάσει σε δύο εγκαταστάσεις της UNRWA που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου παρέδωσε αλεύρι, την ώρα που τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.
Πρόκειται για την πρώτη παράδοση βοήθειας σε καταφύγιο στο βορρά εδώ και πάνω από ένα μήνα, ανέφερε το OCHA (Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων) σε έκθεσή του την Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας απέχει πολύ από τις ανάγκες των κατοίκων
To Ισραήλ δεν επέτρεπε στον ΟΗΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή, η οποία θεωρείται ζώνη μάχης για τις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι άνθρωποι δεν είχαν πια τρόφιμα και νερό και ακόμη και τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δεν έλαβαν καμία ιατρική βοήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια των επτά εβδομάδων των μαχών.
Σταγόνα στον ωκεανό
Ο ΟΗΕ διανέμει αυτή τη βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο σχολείο του και προσπαθεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι άνθρωποι στο βορρά θα έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας απέχει πολύ από τις ανάγκες των κατοίκων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε καθεστώς πολιορκίας και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καταστράφηκαν φούρνοι και αποθήκες σιτηρών, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η πείνα απειλεί τους κατοίκους της Γάζας.
Η έλλειψη καυσίμων σε συνδυασμό με την ισραηλινή επίθεση στα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας τα έθεσε ουσιαστικά εκτός λειτουργίας εδώ και βδομάδες.
Σωρός από ερείπια η Γάζα
Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Magdi Fathi έχει καταγράψει τις μαρτυρίες πολλών γυναικών που λένε ότι τίποτα δεν έχει απομείνει από τα σπίτια τους στη Χαν Γιουνίς μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
«Ήρθα στο σπίτι μου για να βγάλω κάποια πράγματα, αλλά δεν βρήκα τίποτα.
Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε το μέρος με έναν τρόπο που δεν περιμέναμε», δήλωσε μια γυναίκα.
Μια άλλη γυναίκα, κάτοικος της Khuzaa στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένη» από την καταστροφή του σπιτιού της.
«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη», είπε.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν μετακομίσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας αφού το Ισραήλ τους διέταξε να εκκενώσουν τη βόρεια περιοχή, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «ασφαλέστερη» εν μέσω της χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων εκεί.
Ωστόσο, οι νότιες περιοχές, όπως τη Χαν Γιουνίς, έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.
Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ismail Abu Omar δημοσίευσε ένα βίντεο που επαλήθευσε το Al Jazeera, που δείχνει έναν άνδρα να αναζητά τα ρούχα της οικογένειάς του κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Γάζα, το οποίο καταστράφηκε από τον ισραηλινό βομβαρδισμό.
Scott Ritter: Νίκη της Hamas η εκεχειρία
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα κατάπαυση του πυρός είναι μια ευλογία τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς—μια ευκαιρία για ανταλλαγή αιχμαλώτων, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και για να ρίξουν τους τόνους και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
Ενώ η κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύτηκε το Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, συμφωνήθηκε αμοιβαία μεταξύ των δύο μερών, αυτό ουσιαστικά ήταν κάτι λιγότερο από μια νίκη της Hamas.
Το Ισραήλ είχε πάρει μια πολύ επιθετική θέση ότι, δεδομένου του δηλωθέντος στόχου του να καταστρέψει τη Hamas ως οργάνωση, δεν θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός υπό οποιονδήποτε όρο.
Η Hamas, από την άλλη πλευρά, είχε θέσει ως έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους στην έναρξη του τρέχοντος γύρου μαχών με το Ισραήλ την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων, και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, που κρατούσε το Ισραήλ, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA) Scott Ritter.
Η δράση της Hamas αντιπροσώπευε κάτι περισσότερο από υγιή τακτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και εκτέλεση - ήταν ένα αριστούργημα και στη στρατηγική σύλληψη.
Ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την ισραηλινή ήττα στις 7 Οκτωβρίου ήταν το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν πεπεισμένη ότι η Hamas δεν θα επιτεθεί ποτέ, ανεξάρτητα από το τι έλεγαν οι αναλυτές πληροφοριών που ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της Hamas στη Γάζα.
Αυτή η αποτυχία προέκυψε από τη Hamas έχοντας προσδιορίσει τους πολιτικούς στόχους του Ισραήλ (η ακύρωση της Hamas ως αντιστασιακής οργάνωσης με την ανάληψη μιας πολιτικής βασισμένης στην «αγορά» της Hamas μέσω ενός διευρυμένου προγράμματος αδειών εργασίας που εκδίδονται από το Ισραήλ για Παλαιστίνιους που ζουν στο Γάζα.)
Παίζοντας παράλληλα με το πρόγραμμα αδειών εργασίας, η Hamas... «νανούρισε» την ισραηλινή ηγεσία σε εφησυχασμό, επιτρέποντας στις προετοιμασίες της Hamas για την επίθεσή της να πραγματοποιηθούν σε κοινή θέα.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Hamas δεν ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση, αλλά μάλλον μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που είχε τρεις κύριους στόχους:
- να επαναφέρει το ζήτημα ενός παλαιστινιακού κράτους στην πρώτη γραμμή του διεθνούς λόγου,
- να απελευθερώσει τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ και,
- να «φρενάρει» το Ισραήλ να το αναγκάσει να σταματήσει, ιδιαίτερα μετά τη βεβήλωση του τζαμιού Al Aqsa, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, από μόνη της, δεν μπόρεσε να επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα. Αντίθετα...,
...η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για να πυροδοτήσει μια ισραηλινή απάντηση που θα δημιουργούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της Hamas.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε για
- να ταπεινώσει το Ισραήλ σε σημείο παραλογισμού,
- να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση θα διέπεται από τη συναισθηματική ανάγκη για εκδίκηση, σε αντίθεση με μια ορθολογική απάντηση σχεδιασμένη να ακυρώσει τους στόχους της Hamas.
Εδώ, η Hamas καθοδηγήθηκε από το καθιερωμένο ισραηλινό δόγμα της συλλογικής τιμωρίας (γνωστό ως Δόγμα Dahiya, που πήρε το όνομά του από το προάστιο της Δυτικής Βηρυτού που βομβαρδίστηκε σφοδρά από το Ισραήλ το 2006 ως τρόπος τιμωρίας του λιβανικού λαού για την αποτυχία του Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στη μάχη. .) Προκαλώντας μια ταπεινωτική ήττα στο Ισραήλ που κατέρριψε τόσο τον μύθο του ισραηλινού αήττητου (σε σχέση με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) όσο και του αλάθητου (όσον αφορά τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών), και με το να πάρουν ομήρους εκατοντάδες Ισραηλινούς πριν αποσυρθούν στην υπόγεια φωλιά της κάτω από τη Γάζα, η Hamas δόλωσε μια παγίδα για το Ισραήλ στην οποία έσπευσε όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Η Hamas έχει ετοιμάσει ένα δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας που, συνολικά, εκτείνονται σε πάνω από 500 χιλιόμετρα.
Με το παρατσούκλι «Μετρό της Γάζας», αυτές οι σήραγγες αποτελούνται από διασυνδεδεμένα βαθιά υπόγεια καταφύγια που χρησιμοποιούνται για διοίκηση και έλεγχο, υλικοτεχνική υποστήριξη, ιατρική περίθαλψη και εκκένωση, μαζί με άλλα δίκτυα σηράγγων που είναι αφιερωμένα τόσο σε αμυντικές όσο και σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι σήραγγες είναι θαμμένες αρκετά βαθιά ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή από τις περισσότερες βόμβες που έχει στην κατοχή του Ισραήλ και έχουν προβλεφθεί να αντέχουν σε πολιορκία διάρκειας έως και τριών μηνών (90 ημερών).
Η Hamas γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε μια κλασική αντιπαράθεση δύναμης
Αντίθετα, ο στόχος ήταν να παρασυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και στη συνέχεια να υποβληθούν αυτές οι δυνάμεις σε μια ατελείωτη σειρά επιθέσεων από μικρές ομάδες μαχητών της Hamas που θα έβγαιναν από τα υπόγεια λημέρια τους, θα επιτίθεντο σε μια ευάλωτη ισραηλινή δύναμη και στη συνέχεια εξαφανίζονταν πίσω στα υπόγεια.
Εν ολίγοις, να υποβάλει τον ισραηλινό στρατό σε ό,τι ισοδυναμεί με θάνατο.
Και λειτούργησε.
Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις μπόρεσαν να διεισδύσουν στις λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές της βόρειας λωρίδας της Γάζας, εκμεταλλευόμενοι την κινητικότητα και τη δύναμη πυρός των τεθωρακισμένων στρατευμάτων της, η πρόοδος είναι απατηλή, καθώς οι δυνάμεις της Hamas χτυπούν συνεχώς τους Ισραηλινούς, χρησιμοποιώντας θανατηφόρους πυραύλους διπλής κεφαλής να απενεργοποιήσει ή καταστρέφουν ισραηλινά οχήματα, σκοτώνοντας δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Ενώ το Ισραήλ ήταν επιφυλακτικό στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των τεθωρακισμένων οχημάτων που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η Hamas ισχυρίζεται ότι ο αριθμός είναι εκατοντάδες.
Αλλά ο κύριος λόγος για την ήττα του Ισραήλ μέχρι σήμερα είναι το ίδιο το Ισραήλ.
Έχοντας πάρει το δόλωμα και πέφτοντας στην παγίδα της Hamas, το Ισραήλ συνέχισε να εκτελεί το Δόγμα Dahiya εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, πραγματοποιώντας αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον πολιτικών αντικειμένων αδιαφορώντας κατάφωρα για τον νόμο του πολέμου.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι 13.500 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από αυτές τις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 5.500 παιδιά.
Πολλές χιλιάδες ακόμη θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους.
Ενώ το Ισραήλ μπορεί να ήταν σε θέση να συγκεντρώσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Hamas, η χονδροειδής υπερβολική αντίδρασή του αντ' αυτού έστρεψε την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον του - κάτι στο οποίο η Hamas βασιζόταν.
Σήμερα, το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο, χάνοντας την υποστήριξη όχι μόνο στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, αλλά και στα παραδοσιακά προπύργια του φιλο-ισραηλινού αισθήματος στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Εξαναγκασμός σε... κατάπαυση
Αυτή η απομόνωση, σε συνδυασμό με το είδος της πολιτικής πίεσης που το Ισραήλ δεν έχει συνηθίσει να δέχεται, συνέβαλε στη συναίνεση της κυβέρνησης Νετανιάχου σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την επακόλουθη ανταλλαγή κρατουμένων.
Το αν η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί ή όχι μένει να φανεί.
Οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει το έδαφος για μια νίκη της Hamas, κάτι που η Hamas επιτυγχάνει απλώς επιζώντας.
.Αλλά η Hamas κάνει περισσότερα από το να επιβιώνει – κερδίζει γιατί έχει δει κάθε στρατηγικό της στόχο σε αυτή τη σύγκρουση να καρποφορεί. Ο κόσμος διατυπώνει ενεργά την απόλυτη αναγκαιότητα μιας λύσης δύο κρατών ως προϋπόθεση για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται αιχμάλωτοι από το Ισραήλ ανταλλάσσονται με τους Ισραηλινούς που η Hamas πήρε όμηρους. Και ο ισλαμικός κόσμος είναι ενωμένος στην καταδίκη της βεβήλωσης του τζαμιού Αλ Άκσα από το Ισραήλ.
Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν ήταν στο τραπέζι στις 6 Οκτωβρίου
Το στρατηγικό αδιέξοδο και η νηνεμία πριν την καταιγίδα
Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά όλα τα παραπάνω.
Δεδομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ, της ευκαιρίας που δίνει η εκεχειρία για ανασύνταξη δυνάμεων και της δέσμευσής του να καταστρέψει την Hamas, άσχετα αν η δέσμευση αυτή το έχει ωθήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο θεωρείται μάλλον μονόδρομος η συνέχεια του βομβαρδιστικού μπαράζ μετά την εκεχειρία ακόμη κι αν αυτή παραταθεί.
Γι' αυτό μερίδα γεωπολιτικών αναλυτών μιλά για νηνεμία πριν την καταιγίδα.
Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Petra De Sutter ανέφερε σε ανάρτησή της ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» κατά τη διάρκεια της διπλωματικής αποστολής του στην περιοχή με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
«Οι δολοφονίες αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν.
Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση.
Μια γενική κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε η De Sutter.
Τα σχόλιά της έρχονται μετά τη δήλωση του De Croo χθες στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κατά τη διάρκεια αυτής της κατάπαυσης του πυρός. Η μόνη διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση είναι ο διάλογος.
Χωρίς αυτόν, όλες οι πλευρές είναι χαμένες».
www.bankingnews.gr
H Hamas κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας - Απελευθέρωση 20 ομήρων μετά από παρέμβαση Κατάρ - IDF: Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν
To Ισραήλ διαπραγματεύεται την επιστροφή των επόμενων 14 από τους 215 που κρατά ακόμη η Hamas - Παρέμβαση από Αίγυπτο και Κατάρ για απεμπλοκή της διαδικασίας
Σχόλια αναγνωστών