Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος για τον Sunak το editorial των FT: Μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη

Κόλαφος για τον Sunak το editorial των FT: Μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη
Το διπλωματικό «faux pas» ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Sunak επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron στη θέση του υπουργού Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι Financial Times στο Editorial για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Rishi Sunak μετά το διπλωματικό faux pas με την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μίκρυνε τη Βρετανία στα μάτια του πλανήτη».

έως εδώ ήταν η προσέγγιση «ενηλίκων» στη βρετανική κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική που υποσχέθηκε ο Rishi Sunak όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ξεκίνησε καλά: ένα από τα πρώτα βήματα του πρωθυπουργού ήταν να διορθώσει τις σχέσεις με την ΕΕ επιλύοντας μια διαφορά σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ήρθαν απειλές για μη εφαρμογή των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ότι αφορά την άρση νομικών εμποδίων για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από τη Ρουάντα. Και τώρα, ο Rishi Sunak ακύρωσε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αξίωση της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Λονδίνο. Τέτοιες ενέργειες μικραίνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου.
Η μοίρα των γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα από τον Λόρδο Έλγιν και στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο για δύο αιώνες, είναι καυτό ζήτημα στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.
Δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για επιστροφή τους.
Ερωτηθείς γι’ αυτά από το BBC, ο Μητσοτάκης είπε ότι το να έχεις μέρος των γλυπτών στο Λονδίνο ήταν παρόμοιο με το να κόβεις τη «Μόνα Λίζα» στη μέση.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας ηγέτης παραβίασε μια συμφωνία να μην μιλήσει δημοσίως για το θέμα ενώ βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η απάντηση «ενήλικα» θα ήταν ο Rishi Sunak να εκφράσει τον εκνευρισμό του, σταθερά αλλά ευγενικά, όταν συναντούσε τον Μητσοτάκη, να επαναδιατυπώσει τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει.

H συνάντηση Μητσοτάκη - Starmer

Το Νο 10 μπορεί να έχει εκνευριστεί από το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε επίσης να συναντήσει τον Sir Keir Starmer, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί γιατί θέλει να γνωρίσει τον άνδρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Sunak μπορεί επίσης να ήθελε να καταστήσει σαφή τη στάση της κυβέρνησης – ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου – από αυτή του Starmer, για να χαράξει διαχωριστικές γραμμές με τους Εργατικούς στους “πολιτιστικούς πολέμους”. Ο  Starmer άφησε να εννοηθεί ότι εάν κλείσει μια συμφωνία για τον δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να εμψυχώσει πολλούς ψηφοφόρους. Ο George Osborne, ο πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών που προεδρεύει του Βρετανικού Μουσείου, έχει υποστηρίξει μια συμφωνία «συνεργασίας» για τα μέρη της Ζωφόρου που θα δανειστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Άλλοι ελληνικοί θησαυροί, σε αντάλλαγμα, θα δανείζονταν στο Λονδίνο. Η ιδέα του Osborne- η οποία, σε αντίθεση με τη μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων, δεν θα απαιτούσε αλλαγή στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου – φαίνεται λογική λύση.
Η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι συνάδελφος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που καλύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία να μοιραστεί, ειδικότερα, σχετικά με το χειρισμό των αιτούντων άσυλο και μπορεί να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντίθετα, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε.

Διπλωματικό «faux pas»

Το διπλωματικό «faux pas» ήρθε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Sunak επανέφερε τον πρώην πρωθυπουργό David Cameron στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να δώσει στο υπουργικό συμβούλιο μεγαλύτερο βάρος. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωσε την «Παγκόσμια Βρετανία» για να περιπλανηθεί στην παγκόσμια σκηνή. Στην πραγματικότητα, το να είσαι εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την οικοδόμηση σχέσεων.
Το σνομπάρισμα του Σούνακ θα στείλει μήνυμα σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη σοβαρότητα στη διαχείριση εξωτερικών υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να στοχεύει στο να κερδίζει φίλους και όχι να τους χάνει.



ft_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης