«Επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας στη συμμαχία με τις ΗΠΑ το Ισραήλ και τη Δύση.
Δείξαμε τη σαφή και αποφασιστική θέση μας στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, καθώς και τη θέση μας για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και στους BRICS», είπε ο Milei στο Continental radio.
Την Τρίτη (28/11), ο Milei συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan, τον Juan Gonzalez ανώτερο Διευθυντή για το Δυτικό Ημισφαίριο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και τον Brian Nichols, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Δυτικού Ημισφαιρίου.
Στις 19 Νοεμβρίου, η Αργεντινή διεξήγαγε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.Ο βουλευτής των Ελευθέρων, που προτάθηκε από τον δεξιό συνασπισμό Liberty Advances, επικράτησε του υπουργό Οικονομικών Sergio Massa.
Εχθρική στάση απέναντι στους BRICS
Ο Milei έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αναπτύξει διακρατικές σχέσεις με τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Ρωσία λόγω διαφωνίας με τις πολιτικές αυτών των χωρών, αλλά την ίδια στιγμή έχει υποστηρίξει ότι δεν θα εμποδίσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί τους.Η σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μελλοντική υπουργός Εξωτερικών Diana Mondino δήλωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι η συμμαχία Liberty Advances δεν βλέπει πλέον κανένα νόημα στη συμμετοχή της Αργεντινής στους BRICS, όπου η χώρα έγινε δεκτή μετά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας τον Αύγουστο, αλλά δεν απέκλεισε αλλαγή στάσης.Στις 25 Νοεμβρίου, το τηλεοπτικό κανάλι TN επικαλέστηκε πηγές του συνασπισμού ότι η ομάδα του Milei αναλύει το ενδεχόμενο να παραμείνει στους BRICS με ανενεργή συμμετοχή στις εργασίες της ομάδας.
Θεραπεία - σοκ
Ο Milei έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μια θεραπεία – σοκ στην οικονομία της Αργεντινής.
Ήδη προεκλογικά έχει πει χαρακτηριστικά ότι θα πάρει «αλυσοπρίονο» για να κόψει τις δημόσιες δαπάνες σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το υπερχρεωμένο δημόσιο και να βάλει σε μια τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχει δηλώσει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα» στην Κεντρική Τράπεζα, θεσμό τον οποίο έχει πει, πως επιθυμεί να καταργήσει.
Ο Milei τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του –συμπατριώτη του– προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκου.
Ποιοι έδωσαν τη νίκη
Η νίκη του Milei αποδίδεται στην απογοήτευση των Αργεντίνων απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που έχουν οδηγήσει την χώρα στο να βιώνει εδώ και χρόνια μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η χώρα δεν είχε άλλη επιλογή και ότι ήταν αναγκαία η πολιτική αλλαγή καθώς η κατάσταση – τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο – είναι τραγική.
Εκτιμάται πως η ψήφος των νέων ανθρώπων ήταν και αυτή που έδωσε τη νίκη στον Milei, ο οποίος προεκλογικά και βάσει των δημοσκοπήσεων, εμφανιζόταν να διατηρεί ένα ισχνό και αβέβαιο προβάδισμα έναντι του Massa.
Διχασμένη η κοινωνία
Ο Massa πρότεινε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, ενώ ο Milei υποσχόταν να «κομματιάσει» το «κράτος» και να δολαριοποιήσει την οικονομία.
Είπε πως θα τείνει το χέρι σε «όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες» που θέλουν να βαδίσουν μαζί του, αλλά προειδοποίησε εναντίον των πιθανών κοινωνικών αντιστάσεων στις μεταρρυθμίσεις που εννοεί να προωθήσει.
Ήδη πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Milei δεν θα έχει περίοδο χάριτος, καθώς ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής του, ενώ οι δηλώσεις του περί «κομματιάσματος» του κράτους πρόνοιας, κάτι που για πολλούς Αργεντίνους είναι «ιερό», αναμένεται να προκαλέσουν πολλές και έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών