Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Οι σύμβουλοι του Zelensky θα μπορούσαν να γίνουν νέοι ολιγάρχες

Financial Times: Οι σύμβουλοι του Zelensky θα μπορούσαν να γίνουν νέοι ολιγάρχες
Ανησυχία αποτελούν και οι ευρείες εξουσίες που κατέχει η ομάδα συμβούλων γύρω από τον Zelensky
Οι Ουκρανοί πολιτικοί ακτιβιστές φοβούνται ότι ο κύκλος φίλων του Zelensky θα μπορούσε να μετατραπεί σε «νέους ολιγάρχες», γράφουν οι Financial Times.
«Ένας άλλος λόγος ανησυχίας των μαχητών κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι οι ευρείες εξουσίες που κατέχει η ομάδα συμβούλων γύρω από τον Zelensky», αναφέρουν οι Financial Times.
Η Ουκρανή πολιτική ακτιβίστρια Daria Kalinyuk σημείωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι με τη βοήθεια διαφόρων σχημάτων «υπεξαίρεσης κεφαλαίων» μπορεί να εμφανιστούν «νέοι ολιγάρχες» στη χώρα.
Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, ισχύει και για την ομάδα του νυν προέδρου.
Ο Marcin Walecki από το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο επέστησε επίσης την προσοχή στις μεγάλες πιθανότητες για διαφθορά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους βουλευτές του Ουκρανικού Κοινοβουλίου υπάρχει πολύ υψηλό ανώτατο όριο στις δωρεές από νομικά πρόσωπα και δεν υπάρχουν περιορισμοί στα εισοδήματα εκτός πολιτικών δραστηριοτήτων.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας προκαλεί επίσης ανησυχία στους μαχητές κατά της διαφθοράς, τόνισαν οι Financial Times.
Ειδικότερα, επικρίσεις προκλήθηκαν από τις σκληρές μεθόδους με τις οποίες η SBU διεξάγει έρευνες κατά των ολιγαρχών, καθώς και από τις ευρείες εξουσίες της υπηρεσίας και τη λογοδοσία της στον πρόεδρο.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, η SBU κατηγόρησε τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky για απάτη και νομιμοποίηση περιουσίας που αποκτήθηκε με εγκληματικά μέσα.
Την ίδια μέρα, δικαστήριο του Κιέβου τον συνέλαβε για δύο μήνες με δυνατότητα εγγύησης 3,891 δισ. εθνικού νομίσματος (περίπου 105 εκατ. δολάρια).
Τον Νοέμβριο, η σύλληψη παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες.
Η ενίσχυση των θεσμών κατά της διαφθοράς και η καταπολέμηση των ολιγαρχών είναι μεταξύ των απαιτήσεων που θέτουν οι Βρυξέλλες από το Κίεβο προκειμένου η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης