Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβει τη Γάζα μια ανανεωμένη… Παλαιστινιακή Αρχή

Washington Post: Οι ΗΠΑ θέλουν να αναλάβει τη Γάζα μια ανανεωμένη… Παλαιστινιακή Αρχή
Αλλά δεν το θέλουν ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Παλαιστίνιοι
Σχετικά Άρθρα
Το σενάριο του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμούν οι ΗΠΑ, σχέδιο πάντως που φέρεται να μην ικανοποιεί ούτε το Ισραήλ ούτε τους Παλαιστίνιους.
Όπως αναφέρει η Washington Post, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η παράδοση του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή θα δημιουργούσε κάποιες δυσκολίες, αλλά αυτή η επιλογή μοιάζει να είναι «η καλύτερη και ίσως η μόνη λύση» σε σύγκριση με άλλες χειρότερες επιλογές, όπως η άμεση κατοχή της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η ιδέα της Ουάσιγκτον, που βασίζεται στην ιδέα της μεταφοράς της εξουσίας σε μια «ανανεωμένη» παλαιστινιακή αυτονομία, δεν είναι δημοφιλής μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού του θύλακα και των ισραηλινών αρχών, επισημαίνει η Washington Post.

Τι θέλει το Ισραήλ και τι οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα ήθελε να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας και να παράσχει στις ένοπλες δυνάμεις του τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στο έδαφος του θύλακα.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη θα στερήσει από τον θύλακα την αυτονομία, προοπτική στην οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη μεταφορά της ασφάλειας στον θύλακα από τον ισραηλινό στρατό σε μια διεθνή δύναμη, που πιθανόν να σχηματιστεί από αραβικές χώρες.
Το Ισραήλ δεν εγκρίνει την επιλογή ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη ζώνη της σύγκρουσης, καθώς δεν εμπιστεύεται την ικανότητα του οργανισμού να προστατεύει τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους.

Επιφυλακτικοί οι Άραβες

Επιπλέον, αναφέρεται πως εξίσου επιφυλακτικές είναι και οι αραβικές χώρες σχετικά με την αποστολή δικών τους στρατευμάτων στην περιοχή, καθώς ανησυχούν για την πιθανή ανάγκη χρήσης βίας κατά του τοπικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με την Washington Post, το ζήτημα της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου, εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο.
Το Ισραήλ, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης σχεδίων για τη διακυβέρνηση της Γάζας, δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις και θα προτιμούσε οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν από ένα τρίτο μέρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης