Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου
Αυτό δείχνει μια τάση σταθεροποίησης έπειτα από αρκετές σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, που είχε σημειώσει σταθερή αύξηση επί έξι συνεχείς μήνες αυξήσεων των επιτοκίων, άρχισε να μετριάζεται μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού από το 8,5% στο 40%.
Οι αναλυτές αναμένουν μια τελική αύξηση του επιτοκίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στην επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 21 Δεκεμβρίου, με προσδοκίες για σταθερό επιτόκιο πολιτικής στις αρχές του επόμενου έτους. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζει να έχει επιβραδυντική επίδραση στην κατανάλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Είχε αυξηθεί κατά 3,3% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Τα σημάδια ότι η οικονομία της Τουρκίας αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, γίνονται αντιληπτά από τους ξένους επενδυτές που είχαν αποσυρθεί από την αγορά λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στο παρελθόν.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 63% τον Νοέμβριο, πριν κλείσει το έτος στο 67%. Τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες στο 61,36%.
Τα σημάδια ότι η οικονομία της Τουρκίας αρχίζει να βγαίνει από την κρίση αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά από τους ξένους επενδυτές που είχαν αποσυρθεί από την αγορά λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο παρελθόν. Οι αναλυτές κατηγορούν τον Erdogan ότι πυροδότησε το σπιράλ του πληθωρισμού αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού πολύ κάτω από το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονταν οι τιμές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών