Τελευταία Νέα
Διεθνή

Koshkin (Ρώσος συνταγματάρχης): «Το τέρας του Φράνκενσταϊν» που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι καταδικασμένο να αποτύχει

Koshkin (Ρώσος συνταγματάρχης): «Το τέρας του Φράνκενσταϊν» που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι καταδικασμένο να αποτύχει
Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «στρατιωτικό εργαστήριο για τη διάθεση όλων όσων η Δύση δεν χρειάζεται», και το πρόγραμμα FrankenSAM θα έχει την ίδια μοίρα, πιστεύει ο Koshkin.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου την Τετάρτη, αναφέροντας ότι «το Υπουργείο Άμυνας και οι εταίροι του στην βιομηχανία» «παρείχαν στην Ουκρανία τις τεχνικές προδιαγραφές και τα δεδομένα για να ξεκινήσει η τοπική παραγωγή ορισμένων από τα έργα FrankenSAM, που επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας με την ενσωμάτωση ορισμένων δυτικών πυρομαχικών».
«Η παράλληλη παραγωγή αυτών των συστημάτων στην Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση του συστήματος αεράμυνας της», ανέφερε η δήλωση.

Το πρόγραμμα FrankenSAM

«Αυτά τα αρχικά παραδοτέα», σε συνδυασμό με άλλη βοήθεια των ΗΠΑ, «όχι μόνο θα επεκτείνουν τη συνεργασία ΗΠΑ-Ουκρανίας και θα παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται για να έχει επιτυχία στο πεδίο της μάχης βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική και αμυντική ανάκαμψη της Ουκρανίας», διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.
Το πρόγραμμα FrankenSAM, που αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο, έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει «με ένα σμπάρο δυο τριγώνια», αντισταθμίζοντας τις απώλειες που υπέστησαν τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας που προέρχονται από το ΝΑΤΟ από τις επιδρομές ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και παρέχοντας στο Πεντάγωνο μια ευκαιρία για κάποια δεκάρα- τσιμπήματα καθώς οι πόροι που διατίθενται στο Κίεβο στερεύουν εν μέσω διαμάχης στην Ουάσιγκτον σχετικά με το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια.
Το FrankenSAM αποτελείται από τουλάχιστον τρία έργα: 
-  το ένα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός επίγειου συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς χρησιμοποιώντας πυραύλους AIM-9M Sidewinder,
- το δεύτερο περιλαμβάνει την τοποθέτηση πυραύλων AIM-7 Sparrow στην πρώιμη έκδοση του πυραυλικού συστήματος Buk και
- ένα τρίτο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του συστήματος SAM με μεσαίας εμβέλειας HAWK.

Και τα τρία αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι παλιά και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

Όταν συγχωνεύονται με τα αποθέματα της Ουκρανίας με παλιούς εκτοξευτές και ραντάρ της Σοβιετικής εποχής, τα FrankenSAM υπόσχονται να παρέχουν στο Κίεβο έναν vintage στρατό αεράμυνας, αλλά θα δυσκολευτούν να πολεμήσουν τα σύγχρονα ρωσικά συστήματα κρούσης.
«Το τέρας του Φράνκενσταϊν» που δημιουργήθηκε από το συνδυασμό δυτικών πυραύλων με εκτοξευτές και ραντάρ της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας, είναι προορισμένο να αποτύχει, δηλώνει ο Ρώσος συνταγματάρχης ε.α. και βετεράνος στρατιωτικός ειδικός Andrei Koshkin και εξηγεί γιατί.
Σε μια κατάσταση όπου τα πρόσθετα κονδύλια των ΗΠΑ για την Ουκρανία προσκρούουν σε άρνηση έγκρισης από το Κογκρέσο, και όπου το ΝΑΤΟ αναγκάζεται να οργανώσει ένα παγκόσμιο κυνήγι για να συνδυάσει νέα πακέτα βοήθειας όπλων και πυρομαχικών για το Κίεβο, το έργο FrankenSAM έχει νόημα, τονίζει ο Andrei Koshkin στο Sputnik.
«Όταν πρόκειται για τη σημασία της δημιουργίας κάποιου είδους τέρατος, κάποιου είδους Frankenstein που περιέχει στοιχεία από δυτικά οπλικά συστήματα και σοβιετικά οπλικά συστήματα που επιτρέπουν τη χρήση διαθέσιμων πυρομαχικών, αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα, δεδομένης μιας κατάστασης στην οποία το «δολάριο που πέφτει στην Ουκρανία έχει στεγνώσει», είπε ο Koshkin.

Αποτελεσματικότητα: ... μια άλλη ιστορία

Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων είναι μια άλλη ιστορία, είπε ο παρατηρητής, σημειώνοντας ότι όπως τα άρματα μάχης Abrams που οι ΗΠΑ παρέδωσαν τόσο «περήφανα» νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, τα FrankenSAM θα αντιμετωπίσουν την ίδια μοιραία καταστροφή ταχύτατα, εάν και εφόσον αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή.
«Δεν θα οδηγήσουν σε καμία αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων στο μέτωπο προς όφελος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Koshkin.
Ο ουκρανικός χώρος μάχης είναι ήδη εξοικειωμένος με τη χρήση όπλων Frankenstein, επεσήμανε ο παρατηρητής, με τις πολιτοφυλακές κατά του Κιέβου στο Donbass να καταφεύγουν στη διάσωση όσων όπλων μπορούσαν για να αποτρέψουν την ουκρανική προέλαση το 2014.
Το γεγονός ότι τώρα είναι η σειρά του Κιέβου Το να το κάνει αυτό «χαρακτηρίζει την πολύ δύσκολη κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και δεν αποτελεί κάποιο είδος άνοδο ή ευκαιρία για την ενίσχυση της μαχητικής ετοιμότητας της Ουκρανίας», όπως παρουσιάζεται από Ουκρανούς αξιωματούχους και το Πεντάγωνο, τόνισε ο Koshkin.
«Θα το χαρακτήριζα μάλλον ως ένδειξη της αθλιότητας της συλλογικής Δύσης», είπε ο Koshkin, τονίζοντας ότι δείχνει σε «όλο τον κόσμο» ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας, παρά τους κομπασμούς της Ουάσιγκτον για την ικανότητά της να εξαναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με τους όρους της Ουκρανίας».
- Ούτως ή άλλως το Κίεβο δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να κατασκευάσει μεγάλο αριθμό FrankenSAM, πρότεινε ο στρατιωτικός παρατηρητής, εν μέρει επειδή η οικονομική του ικανότητα να το κάνει έχει καταστραφεί.
- Δεύτερον, η φύση των FrankenSAM φέρει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται συνήθως με τον χειροποίητο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητήσιμης λειτουργικότητας.

«Πού είναι οι αριθμοί;

Πού είναι οι αριθμοί που δείχνουν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, στην παρούσα κατάσταση;
Δεν υπάρχουν αριθμοί, μόνο κενές δηλώσεις», είπε ο Koshkin, αναφερόμενος στα σχόλια που βγήκαν από την Ουάσιγκτον για το πρόγραμμα FrankenSAM.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει κάτι στην πρώτη γραμμή», επανέλαβε ο παρατηρητής.
«Έχουν ήδη συλλέξει και αποστείλει ό,τι είχαν», είπε ο παρατηρητής, δείχνοντας τη χρήση από την Ουκρανία από πολυβόλα M2 έως πολυβόλα Maxim του 19ου αιώνα.
«Είναι καλά, αξιόπιστα πολυβόλα.
Αλλά η τεχνολογία πηγαίνει πιο πίσω από έναν αιώνα, όπως και τα πυρομαχικά».
Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «στρατιωτικό εργαστήριο για τη διάθεση όλων όσων η Δύση δεν χρειάζεται», και το πρόγραμμα FrankenSAM θα έχει την ίδια μοίρα, πιστεύει ο Koshkin.
Τελικά, ο Koshkin είναι πεπεισμένος ότι ο ρωσικός στρατός θα είναι σε επιφυλακή για οποιεσδήποτε προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν «κοινή παραγωγή» στο ουκρανικό έδαφος και ότι θα ισοπεδώσει αυτές τις δυνατότητες σε χτυπήματα ακριβείας εάν και όταν είναι σε λειτουργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης