Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Το Ισραήλ δεν έχει χρόνο να νικήσει, σέρνεται μάταια στα λαγούμια της Hamas – Διορία λίγων εβδομάδων από ΗΠΑ

Economist: Το Ισραήλ δεν έχει χρόνο να νικήσει, σέρνεται μάταια στα λαγούμια της Hamas – Διορία λίγων εβδομάδων από ΗΠΑ
Η πίεση από την Αμερική για τερματισμό της επίθεσης αυξάνεται…
Ο επίσημος στόχος του Ισραήλ είναι η καταστροφή της Hamas, δηλαδή η εκκαθάριση χιλιάδων μαχητών της.
Αλλά το Ισραήλ δεν έχει χρόνο, υποστηρίζει ο Economist...
Όπως επισημαίνει,«Έχουν περάσει εννέα εβδομάδες από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και έξι από τότε που ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις.
Περίπου 18.000 κάτοικοι της Γάζας, κυρίως άμαχοι, έχουν πεθάνει.
Αλλά το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τον κύριο στόχο του: να καταστρέψει τη Hamas, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τη Γάζα και, σε τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, δολοφόνησε 1.200 Ισραηλινούς και πήρε ομήρους 240 ανθρώπους.
Από την άλλη, όπως φαίνεται, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν μόλις μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά πριν η Αμερική, ο ζωτικός σύμμαχος του Ισραήλ, αποσύρει την υποστήριξή – ωστόσο, η επιτυχία φαίνεται απίθανη.
Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του.
Έχει αναπτύξει μια ολόκληρη αερομεταφερόμενη μεραρχία των IDF μέσα και γύρω από τη νότια πόλη Khan Younis, όπου πιστεύει ότι βρίσκονται κρυμμένοι οι ηγέτες της Hamas.
Τρεις μεραρχίες τεθωρακισμένων εξακολουθούν να επιχειρούν στον βόρειο τομέα, στην κατεστραμμένη πόλη της Γάζας.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στις περιοχές Shujaiya και Jabalia.
Ο στρατός του Ισραήλ καταστρέφει σήραγγες, όπου καταφεύγουν μαχητές της Hamas, και στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές.
Το Ισραήλ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η αντίσταση καταρρέει και ότι ελέγχει εκτεταμένα εδάφη.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται πλάνα με δεκάδες άνδρες να περισυλλέγονται από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι τους διατάζουν να μείνουν με τα εσώρουχά τους προκειμένου να τους ψάξουν για ζώνες εκρηκτικών.
Οι δυνάμεις του IDF ύψωσαν την ισραηλινή σημαία στην πόλη της Γάζας και γιόρτασαν το Hannukah σε πολλές τοποθεσίες στο πεδίο της μάχης.
Αλλά αυτή δεν είναι ακόμη η «εικόνα νίκης» -η εικόνα που επιβεβαιώνει τον τελικό θρίαμβο- που οι Ισραηλινοί πολίτες απαιτούν από τους ηγέτες τους.
Το IDF μπορεί να έχει καταστρέψει έως και το ήμισυ της δύναμης της Hamas, που αποτελείται από 30.000 μαχητές.
Αλλά η Hamas έχει ακόμα χιλιάδες που βγαίνουν από τις σήραγγες και στήνουν ενέδρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.
Περίπου 100 έχουν σκοτωθεί.
Η Hamas εξακολουθεί να κρατά περισσότερους από 130 ομήρους που δεν απελευθερώθηκαν όταν οι δύο πλευρές συνήψαν εκεχειρία και αντάλλαξαν αιχμαλώτους τον Νοέμβριο.
Κινδυνεύουν δε από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.
Στις 8 Δεκεμβρίου Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να σώσουν έναν όμηρο.
Αργότερα, η Hamas μετέδωσε φρικιαστικά πλάνα του νεκρού ομήρου, ενός 25χρονου Ισραηλινού πολίτη.
Η Hamas ισχυρίζεται ότι οι Ισραηλινοί τον σκότωσαν κατά την απόπειρα διάσωσής του.

Ηγεσία

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ δεν κατάφερε να εξαλείψει την ηγεσία της Hamas ή να καταστρέψει τις υποδομές της.
Το IDF έχει εξουδετερώσεις αρκετούς ανώτερους διοικητές πεδίου.
Αλλά ο Yahya Sinwar, που έχει το γενικό πρόσταγμα στη Γάζα, και οι Muhammad Deif και Marwan Issa, οι διοικητές του ένοπλου βραχίονα, έχουν επιζήσει μέχρι στιγμής.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο δίκτυο της Hamas που αποτελείται από εκατοντάδες μίλια σηράγγων, τις οποίες το Ισραήλ απέτυχε να καταστρέψει παρά τη δύναμή του πυρός και τα drone του.
Οι Ισραηλινοί στρατηγοί είπαν από την αρχή του πολέμου ότι θα χρειαστούν μήνες επίπονων επιχειρήσεων για την καταστροφή αυτού του δικτύου.
Περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, εξακολουθούν να βλέπουν μακριά.
Αλλά μπορεί να μην έχουν το χρόνο. Ο αριθμός των νεκρών αμάχων έχει ήδη αποστραγγίσει τη διεθνή υποστήριξη .
Επίσης, η Αμερική, ο απαραίτητος σύμμαχος, αμφιταλαντεύεται.
Στις 8 Δεκεμβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα έκτακτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η Βρετανία απείχε, τα υπόλοιπα 13 μέλη ψήφισαν υπέρ.
Το αμερικανικό βέτο υπογράμμισε πόσο εξαρτημένο έχει γίνει το Ισραήλ από τον στρατηγικό του σύμμαχο στον διπλωματικό στίβο.
Χρειάζεται επίσης αμερικανικά όπλα.
Το State Department μόλις ενέκρινε την αποστολή 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών, ένα από τα κύρια πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι IDF στην επίγεια επιχείρησή τους.
Δημοσίως και οι δύο κυβερνήσεις αρνούνται ότι η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden έχει θέσει οποιαδήποτε προθεσμία στους Ισραηλινούς για να ολοκληρώσουν την επίθεσή τους.
Ωστόσο, αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, είπε στους Ισραηλινούς ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι το νέο έτος.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση απαιτεί από το Ισραήλ να κάνει πολύ περισσότερα για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων, ειδικά στη νότια Γάζα.
Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω των μαχών, είναι συνωστισμένοι με ελάχιστες προμήθειες και χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής.
Εάν η Αμερική απαιτήσει τον τερματισμό των μαχών στις αρχές του νέου έτους, η τύχη τους μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται κάπως.
Αλλά ούτε η ειρήνη ούτε οι υποφερτές συνθήκες διαβίωσης είναι πιθανό να επιστρέψουν σύντομα.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα μπορεί να τελειώσουν, αλλά οι IDF είναι πιθανό να ξεκινήσει νέα εκστρατεία χαμηλότερης έντασης βασιζόμενη σε κινητές χερσαίες δυνάμεις.
Σε αυτό το σενάριο, η Hamas θα συνεχίσει να ελέγχει τμήματα της Γάζας.
Έτσι, το Ισραήλ θα έχει αποτύχει στον κύριο στόχο του να εξοντώσει τους δράστες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Στα όρια του λιμού οι κάτοικοι της Γάζας

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών παραμένουν οι μεγάλες πόλεις στη Γάζα, μετά την απειλή της Hamas ότι δεν θα αφήσει ελεύθερους «ζωντανούς» τους ομήρους που κρατά, χωρίς διαπραγματεύσεις.
Ο Benjamin Netanyahu πάντως μιλά για την αρχή του τέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης, την οποία κάλεσε μάλιστα να παραδώσει τα όπλα.
Ανηλεείς βομβαρδισμοί, εισβολή αρμάτων μάχης και χερσαίες επιχειρήσεις.
Το Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορά και νότο εντείνεται μετά τις απειλές της Hamas ότι κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.
«Δεν θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης» ανέφρε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, Abbu Obeida.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της Hamas να παραδοθούν και να μην πεθάνουν για τον ηγέτη της οργάνωσης Jahia Sinoir: «Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά είναι η αρχή του τέλους για τη Ηamas.
Λέω στους τρομοκράτες της Hamas: Τελείωσε. Μην πεθάνετε για τον Sinoir. Παραδοθείτε τώρα».
Απελπισμένοι κάτοικοι και εκτοπισμένοι αναζητούν τρόπους να διαφύγουν από την καρδιά των μαχών στη Khan Yunis στον νότο.

Δραματική η κατάσταση και στον Bορρά

Μπαράζ βομβαρδισμών και μάχες σώμα με σώμα σε Jambalia και Sijaia.
Χωρίς τα υποτυπώδη οι γιατροί αδυνατούν να φροντίσουν τους τραυματίες που συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία που καταρρέουν.
Στον συνοριακό σταθμό της Ράφα απεγνωσμένοι Παλαιστίνιοι τρέχουν πίσω από φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθώντας να αρπάξουν ότι μπορούν.
«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι άμαχοι προστατεύονται, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα» δήλωσε ο Antony Blinken.
Την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ζητεί με ψήφισμα του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Πρόκειται για το πρώτο συναινετικό ψήφισμα για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τότε που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες» ανέφερε ο διεθυντής του ΠΟΥ, Tedros Gebreyesous.
Για 17.900 νεκρούς κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας της Hamas - στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.
Στο 1,9 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πάντως ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης απορρίπτει ως «εξοργιστικούς και ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ σχεδιάζει το εκτοπισμότου πληθυσμού από τη Γάζα.
Σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Netanyahu έχει ήδη συστήσει μια μικρή μυστική ομάδα κορυφαίων συμμάχων και εκπροσώπων του αμυντικού κατεστημένου που θα σταθμίσει τα μεταπολεμικά σχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης