Πέφτουν τα προπύργια της Hamas λένε οι Ισραηλινοί - Κόλαση Khan Yunis, Rafah
(upd) Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να βομβαρδίζει και να επιχειρεί σε όλη σχεδόν τη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει βάλει στο στόχαστρο του τις νότιες πόλεις Khan Yunis και Rafah, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια εδάφη.
Σύμφωνα με τον IDF, επιχειρήσεις εκκαθάρισης των τελευταίων πυρήνων της Hamas συνεχίζονται στην Jabaliya και στην Shejaiya με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant να υποστηρίζει πως οι μαχητές της Hamas, ανάμεσα τους και πολλοί που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παραδίδονται μαζικά.
Πάντως και παρά τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, οι πιέσεις της Δύσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων αλλά και για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, τη στιγμή που πλήθος δημοσιευμάτων εκτιμά πως στο τέλος το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να εξαλείψει την Hamas και συνεπώς να κερδίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα δίνουν όπλα στο Ισραήλ, μέχρι αυτό να απαλλαγεί πλήρως από την Hamas.
WSJ: Το Ισραήλ άρχισε να διοχετεύει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να βάζει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Ηamas στη Γάζα, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πιθανότατα εβδομάδες.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή των σηράγγων, όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι η Ηamas κρύβει ομήρους, μαχητές και πυρομαχικά, σημειώνει η WSJ.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι τo θαλασσινό νερό θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή γλυκού νερού στη Γάζα, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.
Ψήφισμα
Mε 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές, «πέρασε» το ψήφισμα της Αιγύπτου, το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas.
Κατά του προσχεδίου εκεχειρίας που κατατέθηκε από την Αίγυπτο και τη Μαυριτανία, τοποθετήθηκαν -πλην φυσικά του Ισραήλ- οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λιβερία, η Γουατεμάλα, το Ναουρού, η Μικρονησία, Παραγουάη και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα.
Νωρίτερα, είχαν κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση ψηφίσματα τόσο των Ηνωμένων Πολιτείων, όσο και της Αυστρίας, τα οποία καλούσαν σε μία διατύπωση που θα αποτύπωνε αυστηρότερη καταδίκη της Hamas.
Πυροβολούν και... γιατρούς
Πυρά κατά του Ισραήλ εκτοξεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κατηγορεί τον IDF ότι βάζει στο στόχαστρο του εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν πως γιατρός που εργαζόταν στο νοσοκομείο Al - Awda δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή και τραυματίστηκε.
Βάσει των καταγγελιών, στο νοσοκομείο αυτό έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου πέντε ιατρικοί υπάλληλοι, ανάμεσα τους και δύο γιατροί.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενοφόρων, προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ο ΠΟΥ μιλά για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, πως το σύστημα ανθρωπιστικής υποστήριξης είναι έτοιμο να καταρρεύσει και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η κατάπαυση του πυρός.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το νοσοκομείο Al - Ahli βιώνει καταστάσεις απόλυτου χάους καθώς έχει περισσότερους από 200 ασθενείς, όταν μπορεί να υποστηρίξει μόλις 40 κλίνες και ενώ το κτήριο έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο, βασικές ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.
18.412 οι νεκροί
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18.412 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εκτιμά ότι πάνω 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Μόλις 11 νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον Richard Peeperkorn, εκπρόσωπο του ΠΟΥ για τα παλαιστινιακά εδάφη, αυτή τη στιγμή μόλις 11 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας παραμένουν έστω και μερικώς σε λειτουργία.
Όπως είπε, από αυτά το είναι στα βόρεια εδάφη της Γάζας και τα υπόλοιπα 10 στα νότια.
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάσουμε άλλα κέντρα υγείας ή νοσοκομεία.
Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί» είπε ο Peeperkorn.
Financial Times: Το Ισραήλ θα αλλάξει τακτική από το 2024
Αλλαγή τακτικής όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αναμένουν με την έλευση του 2024 οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι ΗΠΑ αναμένουν πως ο ισραηλινός στρατός θα περάσει από την χερσαία μαζική επίθεση σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις.
«Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ αναμένουν μια μετάβαση από μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή επίθεση σε στοχευμένες επιδρομές σε ανώτερους ηγέτες της Hamas και σε άλλους στόχους υψηλής αξίας» υποστηρίζουν οι FT.
Σημειώνεται πως δημοσίευμα του Economist ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να ολοκληρώσει έως τα τέλη του 2023 τις χερσαίες επιθέσεις του.
Παραδίδονται μαζικά
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε πως οι μαχητές της Hamas παραδίδονται μαζικά καθώς ο ισραηλινός στρατός εκκαθαρίζει τους τελευταίους πυρήνες στη βόρεια Γάζα.
«Οι εξτρεμιστές είναι κοντά στην κατάρρευση.
Ο αριθμός αυτών που παραδίδονται λέει πολλά για την κατάσταση.
Βγαίνουν από τα καταφύγια τους και παραδέχονται ότι δεν έχουν φαγητό και όπλα» υπογράμμισε ο Gallant.
Έχουμε σκοτώσει χιλιάδες
Σύμφωνα με τον Gallant, ο IDF έχει σκοτώσει χιλιάδες μαχητές και εκατοντάδες διοικητές των ένοπλων τμημάτων της Hamas ενώ παράλληλα έχει καταστρέψει πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδομής της, όπως υπόγεια τούνελ, στρατιωτικές υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί έχουν συλλέξει πλήθος πληροφοριών από τα δεδομένα που άντλησε από υπολογιστές που κατέσχεσε.
Εκκαθαρίσεις στο Βορρά, σφοδροί βομβαρδισμοί στο Νότο
Και ενώ οι Ισραηλινοί εκκαθαρίζουν τα βόρεια εδάφη, εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι προκειμένου… να είναι ασφαλείς από τα πυρά των Ισραηλινών.
Ο IDF βομβάρδισε την πόλη Khan Yunis και τη Rafah με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς αμάχους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο στη Rafah, στην πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.
Εντείνουμε τις επιχειρήσεις
Παρά τις απώλειες αυτές, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο νότο, εκεί όπου πιστεύουν πως κρύβονται και τα ηγετικά στελέχη της Hamas.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα» υποστήριξε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Herzi Halevi.
Ο πιεσμένος πολιτικά Biden στέλνει μήνυμα στον Netanyahu
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε την Τρίτη (12/12) ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξή του από τη διεθνή κοινότητα με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους.
«Αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.
Ο Biden δήλωσε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanayahu πρέπει να αλλάξει τον σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης που λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ, έως ότου αυτό απαλλαγεί πλήρως από την Hamas.
Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο με αφορμή την εβραϊκή γιορτή Hannukah, o Biden είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παροχή βοήθειας, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να «είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποιώντας πως παγκόσμια γνώμη για αυτόν τον πόλεμο μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα.
Επιπλέον, ο Biden δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Netanyahu: Διαφωνία με τις ΗΠΑ για την μεταπολεμική περίοδο στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκπλήρωση των στόχων του να καταστρέψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους ενόπλους, ωστόσο διαφωνεί ως προς το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε σήμερα 12/12 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη άρνησή του να δεχθεί την επαναφορά της διακυβέρνησης της Γάζας από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του προέδρου Mahmoud Abbas, ο Netanyahu δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η Γάζα "δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν" (η Φάταχ είναι η παράταξη του Abbas).
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ προκάλεσε μια δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού που φέρεται να συνέκρινε τις Συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που υπεγράφησαν μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης οδήγησαν στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής και καθιέρωσαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτονομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), ο Νετανιάχου δήλωσε ότι από τότε που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος αντέδρασε έντονα στη σύγκριση αυτή.
Σήμερα 12/12, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», αναφερόμενος στις Συμφωνίες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιά είναι αυτά τα λάθη.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε σήμερα ότι οι δηλώσεις Netanyahu που εξισώνουν τις Συμφωνίες του Όσλο με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο του εναντίον όλων των Παλαιστινίων».
«Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Hussein al-Sheikh.
Borrell (ΕΕ): Αποκάλυψη, μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που βίωσε η Γερμανία στο Β’ Παγκόσμιο
Ενδεικτικές της καταστροφής αλλά και της επίγειας κόλασης, στην οποία έχει εξελιχθεί η Γάζα, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «αποκαλυπτική».
Όπως είπε το επίπεδο καταστροφής είναι συγκρίσιμο με, αν όχι «υψηλότερο» από, αυτό που υπέστη η Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού ενώ οι περισσότεροι πολίτες μπορεί να μην καταφέρουν να τραφούν ακόμα και περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ τραγικές ελλείψεις καταγράφονται επίσης σε νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε βασικά είδη και λόγω του τεράστιου υπερπληθυσμού, διατυπώνονται ανησυχίες για μαζική έξοδο των Παλαιστίνιων στην Αίγυπτο.
Lazzarini (ΟΗΕ): Κόλαση επί γης η Γάζα
Κόλαση επί γης χαρακτήρισε τη Γάζα ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ύστερα από επίσκεψη του στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Επιστρέφοντας στη Γάζα, μια τραγωδία που επιδεινώνεται ασταμάτητα.
Οι άνθρωποι είναι παντού, ζουν στον δρόμο, τους λείπουν τα πάντα.
Κάνουν έκκληση για ασφάλεια και για τερματισμό αυτής της κόλασης επί της γης.
Ζητούμε το αδύνατον από τους συναδέλφους μας, σε μια αδύνατη κατάσταση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Lazzarini.
Δραματικός απολογισμός
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 18.200 άνθρωποι και πως έχουν τραυματιστεί περίπου 50.000.
Οι Ισραηλινοί, πέρα από τους περίπου 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, μετρούν άλλους 105 νεκρούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.
Σημειώνεται πως εκτιμάται πως 137 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Hamas.
Δημιουργούν νέα σημεία ελέγχου
Υπό τις δραματικές αυτές συνθήκες οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως πρόκειται να δημιουργήσουν άλλα δύο σημεία ελέγχου των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να διπλασιαστεί και η ποσότητα τροφίμων και αγαθών που παραδίδονται στους Παλαιστίνιους.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία καλείται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί, αν και δεν έχει κάποια νομική δέσμευση.
Τελεσίγραφο σε Λίβανο, Hezbollah
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξέδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών προς την κυβέρνηση και τον στρατό του Λιβάνου απαιτώντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Hezbollah στις θέσεις της οι οποίες προβλέπονται στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, «ο Ισραηλινός Στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον υποδομών της Hezbollah στο νότιο Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το τελεσίγραφο ήρθε μετά από την κλιμάκωση της βίας κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκρηκτικών drones και πυραύλων από την οργάνωση της Hezbollah.
Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές αντίποινων στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε σπίτια στην πόλη Αϊταρούν.
Η Hezbollah χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές ως «νέα κλιμάκωση» και προανήγγειλε νέο γύρο επιθέσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «ανήσυχη» μετά τη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας Washington Post κατά το οποίο ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής σε πλήγματα του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με τον IDF, επιχειρήσεις εκκαθάρισης των τελευταίων πυρήνων της Hamas συνεχίζονται στην Jabaliya και στην Shejaiya με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant να υποστηρίζει πως οι μαχητές της Hamas, ανάμεσα τους και πολλοί που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παραδίδονται μαζικά.
Πάντως και παρά τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών, οι πιέσεις της Δύσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων αλλά και για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, τη στιγμή που πλήθος δημοσιευμάτων εκτιμά πως στο τέλος το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να εξαλείψει την Hamas και συνεπώς να κερδίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα δίνουν όπλα στο Ισραήλ, μέχρι αυτό να απαλλαγεί πλήρως από την Hamas.
WSJ: Το Ισραήλ άρχισε να διοχετεύει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να βάζει θαλασσινό νερό στις σήραγγες της Ηamas στη Γάζα, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πιθανότατα εβδομάδες.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή των σηράγγων, όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι η Ηamas κρύβει ομήρους, μαχητές και πυρομαχικά, σημειώνει η WSJ.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι τo θαλασσινό νερό θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή γλυκού νερού στη Γάζα, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.
Ψήφισμα
Mε 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές, «πέρασε» το ψήφισμα της Αιγύπτου, το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και στην απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Hamas.
Κατά του προσχεδίου εκεχειρίας που κατατέθηκε από την Αίγυπτο και τη Μαυριτανία, τοποθετήθηκαν -πλην φυσικά του Ισραήλ- οι ΗΠΑ, η Αυστρία, η Τσεχία, η Λιβερία, η Γουατεμάλα, το Ναουρού, η Μικρονησία, Παραγουάη και η Παπούα Νέα Γουινέα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα.
Αμφότερα απέτυχαν να αποσπάσουν πλειοψήφία δύο τρίτων από το σώμα.
Πυροβολούν και... γιατρούς
Πυρά κατά του Ισραήλ εκτοξεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κατηγορεί τον IDF ότι βάζει στο στόχαστρο του εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στιγμή που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν πως γιατρός που εργαζόταν στο νοσοκομείο Al - Awda δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή και τραυματίστηκε.
Βάσει των καταγγελιών, στο νοσοκομείο αυτό έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου πέντε ιατρικοί υπάλληλοι, ανάμεσα τους και δύο γιατροί.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενοφόρων, προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Ο ΠΟΥ μιλά για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, πως το σύστημα ανθρωπιστικής υποστήριξης είναι έτοιμο να καταρρεύσει και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η κατάπαυση του πυρός.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το νοσοκομείο Al - Ahli βιώνει καταστάσεις απόλυτου χάους καθώς έχει περισσότερους από 200 ασθενείς, όταν μπορεί να υποστηρίξει μόλις 40 κλίνες και ενώ το κτήριο έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο, βασικές ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.
18.412 οι νεκροί
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18.412 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εκτιμά ότι πάνω 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Μόλις 11 νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον Richard Peeperkorn, εκπρόσωπο του ΠΟΥ για τα παλαιστινιακά εδάφη, αυτή τη στιγμή μόλις 11 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας παραμένουν έστω και μερικώς σε λειτουργία.
Όπως είπε, από αυτά το είναι στα βόρεια εδάφη της Γάζας και τα υπόλοιπα 10 στα νότια.
«Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάσουμε άλλα κέντρα υγείας ή νοσοκομεία.
Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί» είπε ο Peeperkorn.
Financial Times: Το Ισραήλ θα αλλάξει τακτική από το 2024
Αλλαγή τακτικής όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αναμένουν με την έλευση του 2024 οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι ΗΠΑ αναμένουν πως ο ισραηλινός στρατός θα περάσει από την χερσαία μαζική επίθεση σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις.
«Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ αναμένουν μια μετάβαση από μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή επίθεση σε στοχευμένες επιδρομές σε ανώτερους ηγέτες της Hamas και σε άλλους στόχους υψηλής αξίας» υποστηρίζουν οι FT.
Σημειώνεται πως δημοσίευμα του Economist ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να ολοκληρώσει έως τα τέλη του 2023 τις χερσαίες επιθέσεις του.
Παραδίδονται μαζικά
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε πως οι μαχητές της Hamas παραδίδονται μαζικά καθώς ο ισραηλινός στρατός εκκαθαρίζει τους τελευταίους πυρήνες στη βόρεια Γάζα.
«Οι εξτρεμιστές είναι κοντά στην κατάρρευση.
Ο αριθμός αυτών που παραδίδονται λέει πολλά για την κατάσταση.
Βγαίνουν από τα καταφύγια τους και παραδέχονται ότι δεν έχουν φαγητό και όπλα» υπογράμμισε ο Gallant.
Έχουμε σκοτώσει χιλιάδες
Σύμφωνα με τον Gallant, ο IDF έχει σκοτώσει χιλιάδες μαχητές και εκατοντάδες διοικητές των ένοπλων τμημάτων της Hamas ενώ παράλληλα έχει καταστρέψει πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδομής της, όπως υπόγεια τούνελ, στρατιωτικές υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί έχουν συλλέξει πλήθος πληροφοριών από τα δεδομένα που άντλησε από υπολογιστές που κατέσχεσε.
Εκκαθαρίσεις στο Βορρά, σφοδροί βομβαρδισμοί στο Νότο
Και ενώ οι Ισραηλινοί εκκαθαρίζουν τα βόρεια εδάφη, εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι προκειμένου… να είναι ασφαλείς από τα πυρά των Ισραηλινών.
Ο IDF βομβάρδισε την πόλη Khan Yunis και τη Rafah με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς αμάχους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο στη Rafah, στην πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.
Εντείνουμε τις επιχειρήσεις
Παρά τις απώλειες αυτές, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο νότο, εκεί όπου πιστεύουν πως κρύβονται και τα ηγετικά στελέχη της Hamas.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα» υποστήριξε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Herzi Halevi.
Ο πιεσμένος πολιτικά Biden στέλνει μήνυμα στον Netanyahu
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε την Τρίτη (12/12) ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξή του από τη διεθνή κοινότητα με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους.
«Αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.
Ο Biden δήλωσε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanayahu πρέπει να αλλάξει τον σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης που λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ, έως ότου αυτό απαλλαγεί πλήρως από την Hamas.
Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο με αφορμή την εβραϊκή γιορτή Hannukah, o Biden είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παροχή βοήθειας, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να «είμαστε πολύ προσεκτικοί» προειδοποιώντας πως παγκόσμια γνώμη για αυτόν τον πόλεμο μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα.
Επιπλέον, ο Biden δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Netanyahu: Διαφωνία με τις ΗΠΑ για την μεταπολεμική περίοδο στη Γάζα
Το Ισραήλ έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκπλήρωση των στόχων του να καταστρέψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους ενόπλους, ωστόσο διαφωνεί ως προς το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε σήμερα 12/12 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Επαναλαμβάνοντας την παλαιότερη άρνησή του να δεχθεί την επαναφορά της διακυβέρνησης της Γάζας από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του προέδρου Mahmoud Abbas, ο Netanyahu δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η Γάζα "δεν θα είναι ούτε Χαμάς-σταν ούτε Φάταχ-σταν" (η Φάταχ είναι η παράταξη του Abbas).
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις εντός και εκτός Ισραήλ προκάλεσε μια δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού που φέρεται να συνέκρινε τις Συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που υπεγράφησαν μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης οδήγησαν στη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής και καθιέρωσαν περιορισμένη παλαιστινιακή αυτονομία στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), ο Νετανιάχου δήλωσε ότι από τότε που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος αντέδρασε έντονα στη σύγκριση αυτή.
Σήμερα 12/12, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο», αναφερόμενος στις Συμφωνίες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιά είναι αυτά τα λάθη.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε σήμερα ότι οι δηλώσεις Netanyahu που εξισώνουν τις Συμφωνίες του Όσλο με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο του εναντίον όλων των Παλαιστινίων».
«Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Hussein al-Sheikh.
Borrell (ΕΕ): Αποκάλυψη, μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που βίωσε η Γερμανία στο Β’ Παγκόσμιο
Ενδεικτικές της καταστροφής αλλά και της επίγειας κόλασης, στην οποία έχει εξελιχθεί η Γάζα, είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «αποκαλυπτική».
Όπως είπε το επίπεδο καταστροφής είναι συγκρίσιμο με, αν όχι «υψηλότερο» από, αυτό που υπέστη η Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού ενώ οι περισσότεροι πολίτες μπορεί να μην καταφέρουν να τραφούν ακόμα και περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ τραγικές ελλείψεις καταγράφονται επίσης σε νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε βασικά είδη και λόγω του τεράστιου υπερπληθυσμού, διατυπώνονται ανησυχίες για μαζική έξοδο των Παλαιστίνιων στην Αίγυπτο.
Lazzarini (ΟΗΕ): Κόλαση επί γης η Γάζα
Κόλαση επί γης χαρακτήρισε τη Γάζα ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ύστερα από επίσκεψη του στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Επιστρέφοντας στη Γάζα, μια τραγωδία που επιδεινώνεται ασταμάτητα.
Οι άνθρωποι είναι παντού, ζουν στον δρόμο, τους λείπουν τα πάντα.
Κάνουν έκκληση για ασφάλεια και για τερματισμό αυτής της κόλασης επί της γης.
Ζητούμε το αδύνατον από τους συναδέλφους μας, σε μια αδύνατη κατάσταση» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Lazzarini.
Δραματικός απολογισμός
Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 18.200 άνθρωποι και πως έχουν τραυματιστεί περίπου 50.000.
Οι Ισραηλινοί, πέρα από τους περίπου 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, μετρούν άλλους 105 νεκρούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.
Σημειώνεται πως εκτιμάται πως 137 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Hamas.
Δημιουργούν νέα σημεία ελέγχου
Υπό τις δραματικές αυτές συνθήκες οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως πρόκειται να δημιουργήσουν άλλα δύο σημεία ελέγχου των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να διπλασιαστεί και η ποσότητα τροφίμων και αγαθών που παραδίδονται στους Παλαιστίνιους.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία καλείται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί, αν και δεν έχει κάποια νομική δέσμευση.
Τελεσίγραφο σε Λίβανο, Hezbollah
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ εξέδωσε τελεσίγραφο 48 ωρών προς την κυβέρνηση και τον στρατό του Λιβάνου απαιτώντας να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επιστροφή της Hezbollah στις θέσεις της οι οποίες προβλέπονται στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, «ο Ισραηλινός Στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον υποδομών της Hezbollah στο νότιο Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το τελεσίγραφο ήρθε μετά από την κλιμάκωση της βίας κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκρηκτικών drones και πυραύλων από την οργάνωση της Hezbollah.
Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές αντίποινων στο νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε σπίτια στην πόλη Αϊταρούν.
Η Hezbollah χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιδρομές ως «νέα κλιμάκωση» και προανήγγειλε νέο γύρο επιθέσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «ανήσυχη» μετά τη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας Washington Post κατά το οποίο ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής σε πλήγματα του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών