Ασταμάτητοι οι Ισραηλινοί, βομβαρδίζουν ανελέητα τη Γάζα
Πάντως και παρά την απομόνωση, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα του τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος, έχοντας βάλει στο στόχαστρο του κυρίως τα νότια εδάφη της Γάζας και συγκεκριμένα τις πόλεις Khan Yunis και Rafah, όπου εκτιμούν ότι έχουν καταφύγει τα ηγετικά στελέχη της Hamas.
Επιπλέον, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο IDF έχει αρχίσει να ρίχνει… θαλασσινό νερό στο υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Hamas, έτσι ώστε να εξουδετερώσει μαχητές και πυρομαχικά που έχουν βρει καταφύγιο στις σήραγγες κάτω από το έδαφος.
Και ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ προειδοποιεί για καταστροφή της δημόσιας υγείας καθώς το σύστημα υγείας τελεί υπό πλήρη κατάρρευση ενώ διατυπώνονται φόβοι για επιδημίες, μετά και την εξαφάνιση των τελευταίων παιδικών εμβολίων.
Σταματήστε τώρα
Με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ένα ιστορικό ψήφισμα του ζήτησε την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Αν και η απόφαση αυτή δεν έχει καμία δεσμευτική και νομική ισχύ, παρόλο αυτά αποτελεί ένα σημαντικότατο πολιτικό και συμβολικό μήνυμα καθώς δείχνει πως η παγκόσμια κοινότητα αποδοκιμάζει τις ενέργειες των Ισραηλινών.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κείμενο αυτό ψήφισαν και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ενώ οι 153 ψήφοι υπέρ, είναι περισσότερες και από αυτές που είχαν συγκεντρωθεί για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε που οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για απόφαση που δείχνει τη «διεθνή απομόνωση της Ρωσίας».
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κάνοντας λόγο για ισχυρό μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης και για ιστορική ημέρα.
Σημειώνεται πως το ψήφισμα δεν καταδικάζει την Hamas.
Ισραήλ: Εκεχειρία σημαίνει επιβίωση της Hamas
Πριν από την ψηφοφορία ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Gilad Erdan είχε υποστηρίξει πως η κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα σημαίνει μόνο «την επιβίωση της Hamas» και διασφαλίζει την «επιβίωση των γενοκτονιών που διέπραξαν οι τρομοκράτες που έχουν δεσμευτεί για την εξόντωση του Ισραήλ και των Εβραίων».
Το Ισραήλ στήριξαν και οι ΗΠΑ, με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Linda Thomas Greenfield να διερωτάται «γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό».
Σημειώνεται πως τροπολογία των ΗΠΑ στο κείμενο του ψηφίσματος που ήθελε την καταδίκη των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Hamas απορρίφθηκε.
Biden σε Ισραήλ: Χάνετε τη διεθνή υποστήριξη
Ενδεικτικό άλλωστε των αντιδράσεων που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα είναι και η σαφής προειδοποίηση του Αμερικάνου προέδρου, Joe Biden, ο οποίος επισήμανε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu ότι το Ισραήλ «χάνει τη διεθνή υποστήριξη εξαιτίας των «τυφλών» βομβαρδισμών του».
Μάλιστα ο Biden, ο οποίος για πρώτη φορά άσκησε δημόσια τόσο έντονη κριτική, αν και αποκάλεσε καλό φίλο τον Netanyahu, υποστήριξε πως «πρέπει να αλλάξει την κυβέρνηση του».
«Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.
Δεν θέλει λύση δύο κρατών» φέρεται να υποστήριξε ο Biden, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο η μοναδική βιώσιμη λύση είναι αυτή της δημιουργίας δύο κρατών.
Στέλνει Sullivan, Austin στο Τελ Αβίβ
Ο Biden έκανε γνωστό πως στέλνει εντός της εβδομάδας στο Τελ Αβίβ τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan και τον υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin προκειμένου να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση Netanyahu για το χρονοδιάγραμμα του πολέμου και για το τι θα συμβεί εάν ηττηθεί η Hamas.
Επιμένει ο Netanyahu
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βenjamin Netanyahu παραδέχθηκε πως έχει διαφωνίες με τον Biden και υποστήριξε ότι έχουν διαφορετικό όραμα για την περιοχή.
Μάλιστα σημείωσε πως «δεν θα επαναλάβει το λάθος του Όσλο», αναφερόμενος στις συμφωνίες του 1993 που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής ενόψει της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, ενώ υπογράμμισε πως η Γάζα δεν θα γίνει ούτε «Χαμαστάν» ούτε «Φαταχστάν».
Στους 114 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες
Εν τω μεταξύ αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών που μετέχουν στις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν άλλοι 8 στρατιώτες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 114 στρατιώτες από τις 20 Οκτωβρίου, όταν και άρχισε η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα.
Σφυροκόπημα
Παρά τη διεθνή καταδίκη και τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός, ο IDF συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα όλη τη Γάζα, όπου όπως ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο έπληξε τουλάχιστον 250 στόχους της Hamas.
Ισραηλινά τανκ έχουν καταφέρει να διεισδύσει στο κέντρο της Khan Yunis, όπου και καταγράφονται σφοδρές μάχες με μαχητές της Hamas ενώ παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι βομβαρδισμοί τόσο στην Khan Yunis όσο και στη Rafah που βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως τις τελευταίες ώρες καταγράφονται οι πιο ισχυροί βομβαρδισμοί από την έναρξη του πολέμου.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι καταστρέφουν υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών της Hamas καθώς και ότι εξοντώνουν χιλιάδες μαχητές της.
Θαλασσινό νερό στα υπόγεια τούνελIntense IDF footage shows close contact with Hamas forces in Gaza.
— Clash Report (@clashreport) December 12, 2023
Israeli soldier kills one Hamas fighter, survives a hand grenade, then engages the other Hamas fighter and also kills him. pic.twitter.com/6U978d3EDs
Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί γεμίζουν με θαλασσινό νερό τα υπόγεια τούνελ της Hamas έτσι ώστε να εξουδετερώσουν όσους πυρήνες της Hamas εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτά.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η διαδικασία αυτή θα μπορούσε πιθανότατα να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ το ABC υποστηρίζει πως μάλλον θα πρόκειται για μια περιορισμένη επιχείρηση δεδομένου ότι το Ισραήλ θεωρεί την κίνηση αυτή περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Πρόκειται για μια κίνηση πάντως που προκαλεί ανησυχία για τον κίνδυνο το θαλασσινό νερό να διαβρώσει τα εδάφη και να θέσει σε κίνδυνο την υδροδότηση της Γάζας με πόσιμο νερό.
Απελπισία
Την ίδια στιγμή η κατάσταση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από δυόμιση και πλέον μήνες πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική.
Οι διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο πλήρης κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας τάξης και υγείας, αναφέροντας πως για τους περισσότερους από 50.000 τραυματίες, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται λόγω των ισραηλινών πυρών, λειτουργούν έστω και υποτυπωδώς μόλις 11 νοσοκομεία – από συνολικά 34.
Όσον αφορά την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, αυτή εξακολουθεί να είναι ελλιπέστατη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, οι οποίοι στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε ολοένα και μικρότερη έκταση στα νότια και κεντρικά εδάφη της Γάζας, βλέποντας τις όποιες περουσίες τους να ισοπεδώνονται και τους ανθρώπους τους να χάνονται κατά χιλιάδες (πάνω από 18.000 οι νεκροί).
Επιθέσεις σε Λίβανο, Συρία
Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε θέσεις της Hezbollah στο Λίβανο και συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, βομβάρδισε εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών και στρατιωτικές υποδομές ύστερα από επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι μαχητικά τους αεροσκάφη και τανκ έπληξαν θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, ανταποδίδοντας πυρά.
Η οικονομία της Παλαιστίνης… λειτουργεί στο 16% της παραγωγικής της ικανότητας
Η οικονομία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου λειτούργησε μόλις στο 16% της παραγωγικής της ικανότητας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων αναφέρει σε έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα
«Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (PCBS), η Λωρίδα της Γάζας λειτουργούσε στο 16% της παραγωγικής της ικανότητας τον Οκτώβριο του 2023» υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέροντας πως η οικονομία του παλαιστινιακού θύλακα έχει «σχεδόν εντελώς σταματήσει».
Όπως επισημαίνεται, «περίπου το 85% των εργαζομένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει μείνει χωρίς δουλειά» ενώ εντυπωσιακά είναι κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η ταχύτητα και η κλίμακα της καταστροφής στον οικιστικό τομέα.
Πρωτοφανής καταστροφή
«Από το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, περίπου το 60% της υποδομής τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών της Γάζας, το 60% ή περισσότερο των εγκαταστάσεων υγείας και εκπαίδευσης και το 70% των εμπορικών υποδομών υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν» τονίζει στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα, υποστηρίζοντας πως «σχεδόν οι μισοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών